Fluctuația de personal și avantajele pe care le poate aduce
fluctuația de personal cover

Fluctuația de personal și avantajele pe care le poate aduce

09.06.2022

Îți mai amintești de testul cu paharul cu apă, pe care unii îl văd pe jumătate gol, iar alții – pe jumătate plin? Exact așa e și cu fluctuația de personal. Depinde de cum abordezi această problemă și ce faci pentru a o soluționa. Chiar dacă e destul de greu să rămâi optimist atunci când oamenii din echipa ta te părăsesc și ești nevoit să cauți noi specialiști, crede-ne lucrurile nu stau atât de rău precum îți pare.

Ce este fluctuația de personal

Pentru început, hai să clarificăm ce înseamnă fluctuația de personal. Într-o variantă simplă, noțiunea se referă la înlocuirea unui angajat cu un angajat nou. Deși acest lucru este un fenomen cât se poate de firesc, uneori, o rată de fluctuație prea mare (când, într-un timp scurt, pleacă un număr mare de salariați) este un motiv de alarmare pentru angajatori. Statisticile LinkedIn din 2018 arătau că rata medie anuală a fluctuației de personal în lume era de 10,9%. Noi însă întotdeauna știm să vedem partea plină a paharului, așa că astăzi îți vom spune care sunt principalele avantaje ale fluctuației de personal.

Fluctuația de personal și avantajele pe care le aduce companiei tale

1. Fluctuația de personal înseamnă oameni noi – idei noi

În ultima perioadă, mai mulți angajați de-ai tăi și-au dat demisia? Sau poate ai fost nevoit să concediezi câțiva oameni pentru că nu munceau așa cum trebuie? No panic! Oamenii noi vin cu idei și perspective noi. Așa că profită. Fie că ai o companie de marketing, un magazin de electrocasnice, deții o editură, o afacere cu imobile sau una în domeniul agriculturii, un om nou, cu experiența și viziunile sale, poate contribui la dezvoltarea businessului tău.

2. Economisești pe salarii

Atunci când angajații tot vin și pleacă, vei putea economisi pe salarii. Cum? Îți spunem noi. Fie că angajezi un proaspăt absolvent, fie că alegi un specialist cu ceva experiență, la început, în perioada de probă, poți oferi un salariu mai modest și nimeni nu va protesta. În plus, atunci când oamenii lucrează mai mulți ani într-o companie, își doresc să crească și să se dezvolte. Iar această creștere nu se rezumă doar la funcție și statut, ci și la venituri. Angajații noi însă înțeleg foarte bine că, până a cere o promovare, e nevoie să se manifeste și să-și demonstreze aptitudinile.

3. Fluctuația de personal. Mai puține cheltuieli

Dacă tot vorbim despre bani, fluctuația de personal îți permite să economisești nu numai pe salarii. Amintește-ți de toate cadourile, premiile bănești și alte beneficii extrasalariale pe care le oferi angajaților tăi pentru a le arăta că-i apreciezi.

Să nu ne înțelegi greșit. E foarte important să-ți apreciezi personalul, doar că în cazul angajaților proaspăt veniți, încă nu e nevoie de asta. Hai să-ți dăm un exemplu. Un manager care muncește pentru tine de 10 ani și tocmai a semnat un contract foarte avantajos pentru firma ta se va aștepta la un premiu sau la o promovare. Un angajat nou însă se va mulțumi cu o bătaie pe umăr și o mână caldă (la început).

Totuși, cu asta trebuie să fii foarte prudent. Să admitem că ai doi angajați, Alex și Ion, care au obținut aceleași rezultate (foarte bune). Alex muncește la tine de 10 ani. Ion tocmai a venit în companie. Dacă, pentru a le arăta că apreciezi munca lor, vei aduna toată firma și lui Alex îi vei oferi un premiu în valoarea unui salariu, iar lui Ion îi vei spune Bravo!, va fi urât și, cel mai probabil, vei pierde un om valoros.

Să nu uităm. Noi aici îți arătăm avantajele fluctuației de personal (dacă se întâmplă), dar nu vrem să o provoci chiar tu.

4. Angajați entuziasmați

Îți mai aduci aminte de primul tău job? Cum voiai să demonstrezi că îți știi meseria, cum rămâneai peste program și cum încercai să impresionezi? Acum imaginează-ți că echipa ta întotdeauna muncește cu un astfel de entuziasm. Angajații noi vor lucra mai mult și mai bine, pentru că vor dori să-ți dovedească că sunt niște specialiști buni.

5. Fluctuația de personal. Mai mult lucru, mai puțină odihnă

Potrivit art. 115 (1), în primul an de lucru, concediile anuale de odihnă se acordă abia după 6 luni de muncă. Bine, în anumite situații, le poți oferi și mai devreme, dar cred că ai înțeles ideea. Noii angajați vor ezita să-ți ceară zile libere, concedii medicale sau concedii neplătite și vor lucra mai mult.

Bonus! Angajații noi sunt mai deschiși pentru schimbări

Indiferent de experiența pe care o au în spate, atunci când oamenii își găsesc un nou loc de muncă, au tendința să fie mai flexibili și mai deschiși să încerce lucruri noi și să-și asume responsabilități în plus. Fie că sunt motivați de dorința de a demonstra șefilor că pot fi niște angajați valoroși, fie pentru că sunt entuziasmați de schimbarea din viața lor, cert e că acceptă mult mai ușor să se adapteze noilor circumstanțe. Intenționezi să muți echipa într-un nou birou? Sau poate nu ai cui încredința un client mai problematic? Crede-ne, un angajat nou-venit va accepta mult mai ușor decât unul care lucrează în companie de ani de zile.

Poate e vorba de obișnuințe sau poate vreodată nu te-ai ținut de cuvânt și oamenii tăi nu mai vor să-ți facă favoruri. Adevărul e că fluctuația de personal îți dă posibilitatea să ai în echipă persoane flexibile, dispuse să muncească mai mult decât ceilalți.

Citește și: Cum angajează cei mai bogați oameni din lume

fluctuația de personal fotografie simbol

După cum vezi, totul nu e chiar atât de rău și uneori, chiar și problemele pot fi transformate în oportunități.

O rată înaltă a fluctuației de personal

Dacă însă te confrunți cu o rată înaltă a fluctuației de personal și vezi că nu faci față, contactează-ne. Există situații când acest fenomen poate să împiedice dezvoltarea afacerii tale și chiar să ducă la faliment, de aceea nu trebuie să-l ignori. De obicei, o rată a fluctuației de peste 20% ar trebui să te pună în gardă, dar depinde și de sfera în care activezi.

La DAD Human Capital, lucrăm în domeniul resurselor umane de 6 ani și, în acest timp, am învățat să facem față provocărilor și să găsim soluții pentru toate problemele ce țin de gestionarea personalului. Te ajutăm să recrutezi specialiștii potriviți, plus îți oferim și garanții. Așa că sigur nu ai nimic de pierdut. Contactează-ne acum și primește toate informațiile și suportul de care ai nevoie!

fluctuația de personal bonus