Cum angajează cei mai bogați oameni din lume - Servicii de recrutare

Cum angajează cei mai bogați oameni din lume

02.06.2022

Mark Zuckerberg, Elon Musk și Bill Gates sunt niște nume de referință în domeniul businessului. Și asta nu numai pentru că au știut cum să pună bazele unor afaceri de succes, ci și pentru că se numără printre cei mai bogați oameni din lume, astfel în acest articol ai posibilitatea să afli cum angajează cei mai bogați oameni din lume.

Fie că-i admiri ori nu, cert e că de la ei chiar avem ce învăța. Bunăoară, strategiile și tehnicile pe care le folosesc atunci când angajează oameni noi. Și pentru că nu vrem să-ți pierzi timpul cu testări și căutări inutile, vom împărtăși cu tine tot ce am aflat. Numai tșșș! să rămână între noi.

Elon Musk, CEO Tesla și SpaceX

Elon Musk are o abordare destul de originală atunci când este vorba de recrutarea noului personal. Omul de afaceri vine cu o singură întrebare. Iar în funcție de răspunsurile pe care le primește de la candidați, hotărăște dacă va colabora cu ei sau nu. Probabil, te gândești care o fi acea întrebare magică. N-o să te ținem mult în suspans. „Stai într-un punct fix pe Pământ. Te deplasezi o milă (1,6 km) spre sud, o milă (1,6 km) spre vest și o milă (1,6 km) spre nord. Vei ajunge exact în locul din care ai pornit. Unde te afli?”

Sună interesant, nu? Anume prin această întrebare Musk obișnuiește să le testeze inteligența potențialilor lui salariați. Tu ce ai răspunde?

Cică întrebarea are mai multe răspunsuri corecte, iar unul dintre ele este Polul Nord.

Acest test ar fi fost folosit ceva timp și de către cei de la Google, care însă au renunțat să-l utilizeze atunci când s-a demonstrat că nu e chiar atât de eficient pe cât se credea.

Jeff Bezos, fondator și CEO al companiei Amazon.com

Și Bezos are o metodă destul de neobișnuită de a selecta candidații. Acesta însă nu folosește o singură întrebare, ci trei, la care trebuie să răspundă oamenii responsabili de HR. Bine, întrebările nu sunt la fel de distractive ca cea a lui Musk, dar, credem noi, furnizează informații importante. Astfel, înainte de a angaja pe cineva, specialiștii HR trebuie să răspundă la următoarele întrebări:

Ai putea să admiri o astfel de persoană (ca potențialul angajat)?

Această persoană, pe care intenționezi să o angajezi, va reuși să contribuie la creșterea productivității companiei?

În ce măsură, omul pe care te gândești să-l angajezi ar putea fi o vedetă cunoscută în toată lumea?

Se pare că aceste întrebări îi oferă antreprenorului toată informația de care are nevoie pentru a-și face o impresie despre o persoană și pentru a-și da seama despre potențialul ei la Amazon.

În 1998 am stabilit o regulă în baza căreia facem angajările la Amazon. Și până astăzi, încă ținem cont de aceasta. La angajare, nu facem compromisuri. Cred că anume această decizie a ajutat ca Amazon.com să se dezvolte și să ajungă atât de sus.”, ar fi declarat fondatorul Amazon potrivit forbes.com.

Citește și: Cum concediem legal un angajat

cum-angajeaza-cei-mai-bogati-oameni_DAD-Human-Capital-2
cum-angajeaza-cei-mai-bogati-oameni_DAD-Human-Capital-2

Mark Zuckerberg, cofondatorul și președintele rețelei Facebook

Fiind întrebat despre calitățile pe care le caută la un viitor angajat, cofondatorul Facebook a răspuns: „Angajez pe cineva să lucreze direct pentru mine doar dacă și eu aș lucra pentru acea persoană. Este un test bun, iar această regulă mi-a fost de folos până acum.

Din câte vedem, Mark Zuckerberg ține cont de lucruri destul de subiective atunci când trebuie să angajeze o persoană și nu oricine poate să ajungă să muncească pentru Facebook.

Steve Jobs, cofondatorul și CEO-ul companiei Apple Computer

Cofondatorul firmei Apple avea și el o metodă specială de a-și selecta angajații. Jobs a înțeles foarte repede că e mai important ca oamenii să fie eficienți decât să aibă o experiență bogată, drept urmare, căuta persoane pasionate și muncitoare. „Am vrut oameni care să fie extrem de buni la ceea ce fac, dar nu era neapărat să aibă foarte multă experiență.

Ca să găsească astfel de angajați, echipa Apple folosea un test. La interviul de angajare, fiecare candidat primea câte un prototip Macintosh, iar cei care îl intervievau îi urmăreau reacția.

Voiam să vedem sclipirea din ochii lui, să vedem că este entuziasmat. Abia atunci înțelegeam dacă e unul dintre noi sau nu.”, spune unul dintre inginerii Apple, Andy Hertzfeld.

Bill Gates, cofondatorul companiei Microsoft Corporation

Cel mai original criteriu de selecție l-am descoperit la Bill Gates. Antreprenorul crede că cel mai bine e să angajezi oameni leneși. „Aleg o persoană leneșă pentru a face o treabă grea, pentru că o persoană leneșă va găsi o modalitate ușoară de a o face.”, susține el.

S-ar putea ca Gates să aibă dreptate și să merite să încerci și tu această strategie. Dacă însă nu va merge și angajații leneși nu vor munci așa cum trebuie, poți să-i concediezi în orice moment. Legal, bineînțeles.

Chiar dacă la o primă vedere, tehnicile despre care ți-am povestit sunt destul de neobișnuite, ele funcționează foarte bine. Și acest lucru e confirmat de succesul companiilor în care sunt implementate și de statutul oamenilor care le-au gândit și care le aplică.

Dacă a fost utilă acest articol despre cum angajează cei mai bogați oameni din lume, poți lua exemplu și ai putea alcătui și tu o tehnică de angajare a personalului, ai putea să te gândești la o întrebare ingenioasă sau la vreun test practic. Ai putea să citești toate cărțile de HR sau să te înscrii la un curs.

Ne îndoim însă că ai vrea să pierzi atâta timp. Așa că mai bine caută-ne pe noi. Avem 6 ani de experiență în domeniul resurselor umane, am studiat și am testat zeci de strategii, am probat metode străine și am inventat propriile noastre tehnici care să corespundă cerințelor și să satisfacă necesitățile companiilor din RM. Deci poți fi sigur că știm să ne îndeplinim munca. Tot ce trebuie să faci, e doar să ne contactezi, de restul ne ocupăm noi, DAD Human Capital.

cum-angajeaza-cei-mai-bogati-oameni_DAD-Human-Capital-3
cum-angajeaza-cei-mai-bogati-oameni_DAD-Human-Capital-3