- Recrutare

Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților
-
2024-05-21
În prezent este destul de greu să găsești un angajat bun. De aceea tot mai mulți angajatori includ în ofertele...
Mai multÎn ultima perioadă, tot mai mulți clienți ne întreabă de ce nu putem spune, chiar de la prima discuție, cât costă serviciile noastre de recrutare. În schimb, le solicităm să completeze un formular și revenim mai târziu cu o ofertă personalizată. Într-adevăr, orice om, înainte de a cumpăra ceva, are nevoie să știe prețul, ca să vadă dacă îi convine sau nu. Iar când prețul nu i se spune, se poate gândi că e mințit. Pentru a combate aceste prejudecăți, astăzi o să-ți explicăm de ce nu-ți spunem din start prețul serviciilor de recrutare.
Adevărul e că, pentru unele produse și servicii, prețul variază în funcție de diferiți factori. Iar vânzătorul nu poate da o cifră concretă până nu analizează strict cererea ta.
De exemplu, vrei să-ți coși un costum. Înainte de a-ți da un preț final, croitorul trebuie să afle ce mărime porți, din ce stofă vrei să fie cusut costumul, cât de repede și pentru ce ocazie. Dacă alegi un costum din 3 piese, te va costa mai scump decât unul din 2 piese (din aceeași stofă). Dacă alegi un costul din stofă scumpă, prețul va fi iarăși mai mare. Și tot așa.
De aceea, pentru a oferi un preț exact, croitorul trebuie mai întâi să afle niște informații despre cererea ta. Asta nu înseamnă că vrea să te mintă. Sau că va pune un preț mai mare, pentru că a aflat că ești avocat. Prețul va fi calculat strict în funcție de dorințele și necesitățile tale.
Tot așa e și în cazul serviciilor de recrutare. De aceea, atunci când apelezi la DAD Human Capital, oamenii noștri nu-ți vor spune prețul chiar de la prima discuție. Și asta nu înseamnă că încearcă să te mintă ori să te manipuleze. De fapt, avem nevoie să aflăm exact ce fel de angajat îți dorești și care sunt cerințele tale, ca să înțelegem ce muncă avem de făcut și să calculăm cât va costa asta.
Dacă, în cazul cu costumul, prețul depinde de mărime, stofă, tip, urgență etc., în cazul serviciilor de recrutare, prețul e influențat de alți factori. Începând cu funcția vacantă, locul unde se află compania, salariul pe care îl oferi și terminând cu reputația brandului tău, beneficiile extrasalariale și cerințele tale față de viitorul angajat.
Ca să înțelegi mai bine de ce nu-ți spunem din start prețul serviciilor noastre de recrutare, vom lăsa aici toți factorii pe care îi luăm în calcul atunci când stabilim un preț:
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l afle un recruiter pentru a-ți spune cât va costa recrutarea este de ce specialist ai nevoie. Pe cine cauți? Ai nevoie de un șofer, de un curier, de un marketolog sau de un specialist IT?
Se știe că pe piața muncii există deficit de anumite profesii. De exemplu, profesiile ce țin de IT. Și în special, nivelul de senior. De aceea, dacă ai nevoie un specialist foarte căutat pe piață, procesul de recrutare va costa mai mult.
Sunt însă și funcții pentru care există mulți specialiști. Iar recrutarea lor nu e o problemă. Drept urmare, prețul pentru serviciile de recrutare nu vor costa atât de mult ca în cazul specialistului IT.
Dacă ai nevoie de un singur specialist, prețul va fi unul. Dacă ai nevoie de 2 sau mai mulți specialiști, prețul va fi altul.
Ai mai multe posturi vacante? Sunt diferite sau cauți specialiști din același domeniu? Aceste lucruri tot influențează prețul serviciilor de recrutare. Dacă ai nevoie de 5 contabili, recruiterii noștri vor avea un volum de muncă. Dacă însă ai nevoie de un contabil, un șofer, un curier, un bucătar și doi chelneri, recruiterii noștri vor avea un alt volum de muncă. Drept urmare, prețul va fi diferit.
Un alt factor de care depinde prețul serviciilor de recrutare ține de cerințele pe care le ai față de noul angajat. E important să înțelegi însă că cerințele tale sunt ca niște filtre. Cu cât mai multe cerințe ai, cu atât mai greu va fi de găsit candidatul potrivit.
Asta nu înseamnă că nu trebuie să ai cerințe mari. Din contra, solicită exact ceea de ce are nevoie compania ta. Doar că de acest aspect va depinde și costul serviciilor de recrutare.
Să analizăm două exemple:
Compania X are nevoie de un specialist IT și are următoarele cerințe:
Și compania Y are nevoie de un specialist IT, doar că are cerințe mai mici:
Ghici în care situație recruiterii vor avea mai mult de lucru?
Exact. Pentru compania Y va fi mult mai ușor de găsit un candidat potrivit. Poate fi și un student, o persoană din alt domeniu care s-a reprofilat, făcând niște cursuri sau chiar un autodidact.
Odată ce nu ești singurul angajator de pe piață, salariul pe care ești gata să-l oferi va determina succesul sau insuccesul procesului de recrutare. Să analizăm un exemplu simplu:
Ion are un restaurant și caută un bucătar. Bugetul îi permite să ofere un salariu de cel mult 9 000 de lei. În aceleași timp, majoritatea concurenților oferă salarii care încep de la 10 000 – 15 000 de lei.
Te întrebi de ce salariul ar trebui să influențeze prețul serviciilor de recrutare? Pentru că recruiterilor le va fi mult mai greu să găsească un specialist bun care să opteze pentru un job mai slab plătit. Asta înseamnă un proces de recrutare mai îndelungat, mai multe CV-uri analizate, mai multe interviuri, deci mai multe costuri.
Totodată, aceste costuri vor depinde și de alte beneficii extrasalariale pe care le oferi tu și nu le oferă concurenții sau invers. Un beneficiu ar putea fi programul de muncă flexibil. Ori posibilitatea de a combina munca la birou cu munca remote.
Ai o reputație bună? De ce întrebăm? Pentru că o imagine negativă a companiei poate îngreuna mult procesul de recrutare. De exemplu, dacă ai reputația unui angajator care întârzie cu plata salariilor, agenția de recrutare va trebui să depună eforturi în plus pentru a-i convinge pe candidați că merită să vină în compania ta.
Cel mai probabil, un recruiter va trebui să se întâlnească cu mai mulți candidați până va reuși să identifice o persoană potrivită care să fie dispusă să facă abstracție de reputația negativă a companiei tale. Iar eforturile în plus vor genera după sine cheltuieli în plus. Deci, un preț mai mare pentru serviciile de recrutare.
Chiar dacă pare că n-ar trebui să influențeze în vreun fel prețul serviciilor de recrutare, lucrurile stau altfel. Uneori, pentru că jobul se află într-un oraș dezvoltat, recruiterii pot găsi cu ușurință specialistul de care ai nevoie. Dacă însă jobul se află într-o localitate mai îndepărtată, procesul de recrutare poate fi destul de dificil.
Să analizăm două exemple:
Ion are un restaurant în centrul Chișinăului. În primul rând, Chișinău are o populație destul de mare, aici e concentrată o bună parte a forței de muncă din țară. Drept urmare, pentru recruiteri nu va fi foarte greu să găsească un bucătar potrivit pentru Ion. În al doilea rând, în sectorul Centru e ușor de ajuns și din alte sectoare ale orașului și chiar și din suburbii.
Alex are un restaurant în localitate X din nordul Moldovei. Are nevoie de un bucătar. Pentru recruiteri va fi mai greu să găsească un bucătar dispus să muncească în localitate X.
Sperăm că am reușit să-ți explicăm de ce nu-ți spunem din start prețul serviciilor noastre de recrutare. Nu că ți-am ascunde ceva. Pur și simplu, vrem să fim corecți și obiectivi.
Pentru un preț exact, contactează-ne! Hai să stabilim o întâlnire în care să ne spui ce funcții vacante ai, de ce specialiști ai nevoie și care sunt cerințele tale față de candidați, iar noi, în decurs de o oră sau două, îți vom prezenta oferta. Ce zici?