- Categorie

Ce drepturi și obligații are administratorul într-un SRL
-
2024-10-16
Te-ai întrebat vreodată de ce depinde, cu adevărat, succesul unei afaceri? De strategia de business – bineînțeles. De bugetul pe...
Mai multImaginea companiei influențează procesul de recrutare a personalului. Ți s-a întâmplat vreodată să primești multe CV-uri, dar candidații să refuze să vină la un interviu? Sau poate au venit, tot a fost bine și frumos, dar, până la urmă, au refuzat oferta? Și nu e cea mai plăcută situație, pentru că te pomenești că pierzi o grămadă de timp, bani și nervi ca să cauți oameni, iar când ți se pară că tocmai ai găsit un angajat potrivit, îți scapă printre degete. Și iar trebuie să o iei de la început.
De ce se întâmplă asta? Bine, oricând putem da vina pe circumstanțe și pe alți oameni. Dacă însă să fim obiectivi, principala cauză este imaginea pe care o are compania ta.
Poate că te gândești acum că nu avem dreptate. Oferi un salariu bun, un program de muncă destul de lejer, angajarea e oficială, condițiile de muncă sunt adecvate. Și toate astea sunt mult mai importante. Într-adevăr! Și totuși, oamenii nu stau în rând să se angajeze la tine! Așa că hai să revenim la imaginea companiei, cum aceasta influențează procesul de recrutare și ce poți face pentru a-ți crea o reputație bună.
Imaginea companie este felul în care afacerea ta e văzută în societate. Ceea ce se vorbește despre tine, impresiile pe care le-ai lăsat clienților și partenerilor, dar și experiențele angajaților tăi, toate acestea constituie imaginea ta. Orice om cu care ai interacționat vreodată poate să-ți influențeze reputația. Te poate recomanda prietenilor sau te poate critica la greu. Apropo, imaginea companiei nu e o noțiune atât de abstractă precum ar putea părea. Dacă îți îndeplinești munca impecabil, asta încă nu înseamnă că vei fi văzut cu ochi buni. Contează și persoana ta, a administratorului, dar și angajații. Ce faceți la muncă, dar și în afara orelor de lucru? Ce hobbyuri aveți, cum apăreți în public? Mai multe detalii despre cum imaginea angajaților influențează reputația companiei găsești aici.
Dacă tot nu te-am convins, hai să facem un exercițiu de imaginație. Să admitem că sâmbăta viitoare se organizează două traininguri de antreprenoriat. Ambele promit că vei învăța lucruri noi și utile pentru businessul tău. Unul îl are drept spiker pe Marck Zuckerberg, iar al doilea – pe Nicu Ciobanu. Ambele se vor desfășura concomitent și sunt gratis. Unde vei merge?
Știi de ce ai făcut această alegere? Pentru că habar nu ai cine e Nicu Ciobanu. Poate că e un om de afaceri priceput, dar atâta timp cât tu nu știi nimic despre el, vei opta pentru un training cu cineva de la care sigur ai ce învăța. Sper că acum ai prins ideea.
Hai să vedem cum anume imaginea companiei influențează procesul de recrutare.
Imaginează-ți că ești în căutarea unui furnizor. Ai găsit deja și compania doar că, chiar înainte de semnarea contractului, afli de la alți antreprenori că firma respectivă nu e una de încredere. Cineva spune că are datorii și nu-și respectă obligațiunile. Altcineva, în genere, afirmă că urmează să dea faliment. Te mai întâlnești și cu câțiva oameni de afaceri care îți povestesc despre experiențele lor urâte cu acea companie. Ai mai semna contractul?
Ei bine, exact așa e și cu angajările. Dacă persoanele care ți-au trimis CV-ul aud, între timp, niște informații negative despre tine. Cel mai probabil, se vor gândi de două ori înainte de a-ți păși pragul.
Partea rea e că și bârfele lovesc dur în reputația ta. Indiferent că e adevărat sau nu, dacă niște foști angajați spun că nu achiți salariile la timp sau niște clienți zic că prestezi servicii de proastă calitate, imaginea ta va avea de suferit.
Fiecare problemă are o soluție. Sau chiar mai multe. Dacă știi că în compania ta chiar se fac încălcări, fă ordine cât mai repede posibil. Dacă însă ești sigur că totul e bine și e vorba doar de niște bârfe, lucrurile sunt puțin mai simple.
Acordă o mai mare atenție clienților și potențialilor clienți. Discută despre obiecțiile lor, cere-le recenzii, arată-le că îți pasă. Astfel, chiar dacă un singur client va fi nemulțumit de ceva, nu va fi tentat să strige în gura mare despre experiența sa negativă cu tine.
Cu toții știm că munca e muncă și se mai întâmplă și concedieri. Ca să nu ai parte de surprize neplăcute de la foștii angajați, ai grijă să-i eliberezi din funcție legal. Nu știi cum s-o faci, sună-ne și te vom ajuta. Avem 6 ani de experiență în domeniul resurselor umane. Așa că știm foarte bine cum să rezolvăm orice problemă legată de gestionarea personalului.
Citește și: Afectează reputația angajaților imaginea companiei?
Ai Facebook, Instagram sau Telegram? Cine nu le are acum? Și noi avem Facebook și LinkedIn. Înainte de a merge la un interviu, majoritatea candidaților obișnuiesc să afle cât mai multe despre potențialul angajat, despre firmă și condițiile de muncă. În societatea actuală, una dintre cele mai importante surse de informare este internetul. Potrivit Gramatic Social Media Report, 71% din moldoveni sunt conectați la internet și fiecare a doua persoană folosește internetul în fiecare zi.
Bine, tu poți decide ce informații să scrii pe site-ul companiei sau pe rețelele de socializare pe care le folosești. Dar oare poți controla ce se vorbește despre tine prin grupuri și forumuri? Sigur că poți! Numai să vrei. Aici iarăși e important să investești în dezvoltarea unor relații sănătoase cu angajații și clienții tăi. Oamenii au tendința să-și împărtășească experiențele, mai ales experiențele negative. De aceea nu lăsa obiecțiile clienților nerezolvate. Răspunde la comentarii, arată-te interesat în soluționarea problemelor celor care au ales să colaboreze cu tine. Astfel îți vei crea o imagine pozitivă.
În plus, poți avea grijă să fii prezent în toate grupurile ce țin de domeniul tău. Poți delega asta cuiva. Iar atunci când cineva pomenește de firma ta sau caută serviciile pe care tu le prestezi, poți interveni.
Se pare că atunci când suntem puși să alegem între ceva cunoscut și ceva necunoscut, majoritatea optează pentru ceea cu ce sunt deja familiarizați. Așa că dacă afacerea ta există de ceva timp pe piață, dar nimeni nu a auzit nimic despre aceasta, iarăși nu e bine. Oamenii se pot gândi că ai ceva de ascuns sau că serviciile sau bunurile pe care le comercializezi nu sunt de cea mai bună calitate. Sau că ești abia la început și încă nu ai suficientă experiență. Așa că, te vor evita în favoarea altor companii cunoscute.
Ceea ce-ți sugerăm să faci e să fii cât mai deschis. Vorbește despre tine și despre ceea ce faci. Oferă interviuri, fă-ți un site și pagini pe rețelele de socializare, unde să povestești despre activitatea ta.
În unele situații, anume modul în care răspunzi la e-mailurile primite de la candidați îi determină să vină sau să nu vină la un interviu. Dacă persoana responsabilă de recrutare răspunde foarte vag și neclar, nu știe informații importante sau ezită să ofere detalii, oamenii pot să înceapă să se îndoiască de seriozitatea companiei tale și să refuze să vină la un interviu.
De aceea e bine să încredințezi procesul de recrutare a personalului unor specialiști. Asigură-te că persoana responsabilă deține toate informațiile de care poate fi nevoie (despre fișa postului, salariu, concedii etc.).
Cum îți inviți candidații la interviu? Îți sugerăm să-i telefonezi în loc să le expediezi un e-mail. De asemenea, e bine să le trimiți adresa și ora interviului printr-un SMS. Asta după ce vorbiți și stabiliți aceste detalii. Astfel, te vei asigura că omul are notat undeva toate aceste informații și nu va uita.
Un alt sfat este să fii cât mai flexibil. Ai posibilitatea să organizezi un interviu online? Fă-o. Astfel, vei economisi timp. Ulterior, poți stabili un al doilea interviu face to face.
Apropo de timp, dacă amâni cu răspunsul, ai toate șansele să rămâi cu funcția vacantă mult și bine. Cu cât mai repede răspunzi la mesajele candidaților, cu atât mai repede vei găsi persoana potrivită.
Nu știu dacă ți s-a întâmplat, dar sunt cazuri când oamenii sunt invitați la un interviu de angajare și peste jumătate de an după ce au depus CV-ul. Bine, dacă e vorba de jobul lor de vis, probabil, nu e o problemă. Dar, de cele mai multe ori, candidații cu adevărat valoroși își găsesc de muncă în acest răstimp.
Ai stabilit ca interviul să aibă loc la ora 11:00, dar a apărut altceva și întârzii. Te-ai gândit că nu e foarte important și nici nu ai preîntâmpinat? Sau poate totuși ai preîntâmpinat și ai solicitat amânarea interviului pentru a doua jumătate a zilei. Nici asta nu e bine. Pentru că oamenii obișnuiesc să-și planifice ziua. Poate că s-a învoit de la actualul loc de muncă pentru a veni la interviu sau poate are planificate mai multe interviuri și, pur și simplu, nu va mai reuși să ajungă și la tine.
Încearcă să-ți planifici activitățile din timp. Nu amâna interviurile în ultimul moment. Chiar dacă apare vreo situație neprevăzută, încearcă să găsești alte soluții.
Poate este altcineva care ar putea organiza interviul. Bunăoară ai putea apela la o companie de recrutare, care se va ocupa de tot. De exemplu, la DAD Human Capital, te ajutăm cu tot procesul de recrutare, de la formularea anunțului de angajare, până la intervievarea candidaților și consultarea angajaților pe parcursul perioadei de probă. Mai mult decât atât, ai și garanții. Contactează-ne și află mai multe detalii!