Cum strategia de recrutare influențează autoritatea angajatorului - Servicii de recrutare

Cum strategia de recrutare influențează autoritatea angajatorului

09.04.2024

E un lucru cunoscut deja că succesul oricărui business depinde, în primul rând, de oamenii care muncesc pentru acel business. Da, contează ideea. Da, contează bugetul. Totuși, fără o echipă puternică, niciun business nu poate avea viitor. Iată de ce mulți angajatori acordă o atenție sporită procesului de recrutare. Iar adesea, aleg să se ocupe chiar ei de căutarea angajaților potriviți. Pentru că cine altcineva ar ști mai bine de ce fel de oameni e nevoie. S-a dovedit însă că atunci când un angajator se ocupă de procesul de recrutare cap-coadă, acest fapt poate să-i afecteze negativ autoritatea de angajator. În ce mod? Îți spunem în acest articol.

Te ocupi de recrutare de sine stătător? Cum văd asta potențialii angajați și cum e afectată autoritatea angajatorului

Majoritatea oamenilor tind să vadă și să analizeze lucrurile numai din perspectiva proprie. Angajatorii nu sunt o excepție. Mulți se gândesc să se ocupe ei de recrutare, pentru că numai așa vor găsi specialistul potrivit. Rar cine se gândește cum acest proces e văzut din exterior. Și ce gândesc candidații când văd că anume angajatorul îi contactează, îi caută, îi invită la interviu etc. Iată câteva variante de cum poți fi văzut tu, ca angajator, când te ocupi de toată recrutarea de unul singur:

Cum strategia de recrutare influențează autoritatea angajatorului. Un angajator disperat care are o nevoie stringentă de angajați

Candidații se pot gândi că nu reușești nicidecum să suplinești funcția vacantă pe care o ai. Pot admite că nu oferi cele mai bune condiții de muncă. Pot crede că oamenii nu vin la tine, pentru că nu ești cel mai plăcut angajator. Ori pot bănui alte nereguli.

Cum strategia de recrutare influențează autoritatea angajatorului. Un manager slab, care nu știe să delege sarcini și să gestioneze echipa

Un manager se ocupă de gestionarea afacerii. Restul responsabilităților ce țin de activitatea companiei le deleagă subalternilor săi. Un angajator care nu încredințează recrutarea departamentului HR sau unui recruiter poate fi perceput ca fiind un manager slab, care nu se pricepe la gestionarea echipei.

Cum strategia de recrutare influențează autoritatea angajatorului. Un manager autoritar, care nu are încredere în echipa sa și ia toate deciziile singur

Pe de altă parte, același angajator poate fi perceput ca un șef autoritar. Numai un șef care nu are încredere în competența echipei sale preferă să controleze excesiv absolut toate procesele. Drept urmare, candidații ar putea să refuze să muncească pentru tine din motiv că ar putea crede că nu le vei permite să se realizeze ca specialiști.

Cum strategia de recrutare influențează autoritatea angajatorului. O companie slabă, unde managerul nu are altceva de făcut decât să recruteze personal

Se știe deja că gestionarea unei afaceri implică foarte multă muncă. Pe de o parte e gestionarea proceselor și a echipei. Pe de altă parte, trebuie să negociezi cu furnizorii. Să cauți parteneri. Să identifici noi direcții de dezvoltare. Să cauți clienți. Să vii cu produse sau servicii noi etc. Cu alte cuvinte, un manager, la sigur, are de lucru. Atunci însă când acesta lasă tot și se ocupă de recrutare, candidații s-ar putea gândi că această companie e una slabă.

Cum strategia de recrutare influențează autoritatea angajatorului. Angajații te pot percepe ca pe un prieten și va fi greu să-ți impui autoritatea

Procesul de recrutare presupune un șir de etape care, de multe ori, îi poate apropia pe candidați de persoana care se ocupă de recrutare. Asta e bine, pentru că astfel, candidații tind să fie mai sinceri. Își dezvăluie și punctele slabe. Pot fi mai deschiși să accepte o ofertă mai puțin atractivă etc. Totuși, dacă angajatorul e cel care recrutează, candidații îl pot percepe ca pe un amic. Iar acest fapt va influența negativ relația angajator/angajat.

Ce spune specialistul DAD Human Capital despre cum strategia de recrutare influențează autoritatea angajatorului

Pentru că ne place să îți aducem numai informații verificate, am discutat despre acest subiect cu Olesea Guțu, HR Business Partner la DAD Human Capital. Olesea are o experiență de mai bine de 12 ani în domeniul HR și recrutare și iată care este părerea ei în ceea ce ține de rolul angajatorului în procesul de recrutare:

Implicarea angajatorului în procesul de recrutare este un aspect crucial pentru succesul unei companii. Cu toate acestea, nivelul optim de implicare poate influența în mod semnificativ imaginea și autoritatea unui angajator în ochii potențialilor angajați.

De ce este importantă implicarea angajatorului în recrutare?

Implicarea directă a angajatorului în procesul de recrutare poate transmite un mesaj puternic către viitorii angajați cu privire la valorile și prioritățile companiei. Cu toate acestea, excesul de implicare poate avea efecte nedorite asupra percepției angajaților și a potențialilor candidați.

Cum poate afecta autoritatea angajatorului?

Percepția de control excesiv

Atunci când angajatorul se ocupă personal de fiecare aspect al recrutării, candidații pot interpreta acest lucru ca pe un semn că angajatorul are nevoie disperată de personal sau că nu are încredere în echipa de recrutare.

Exemplu:

Un antreprenor care contactează personal fiecare candidat înainte de interviu ar putea transmite o imagine de micro-management sau lipsă de delegare.

Semnale despre cultura organizațională

Dacă angajatorul este prea implicat în recrutare, aceasta poate transmite mesaje despre cultura organizațională a companiei. Un angajator care se ocupă de tot procesul poate sugera lipsă de autonomie.

Exemplu:

Un angajator care intervine în toate fazele de recrutare ar putea induce ideea că angajații nu au libertatea de a-și asuma responsabilități.

Impactul asupra autorității și încrederii

Dacă angajatorul este perceput ca un amic sau prieten în loc de un lider, acest lucru poate afecta capacitatea sa de a gestiona și direcționa echipa.

Exemplu:

Un angajator care devine prea prietenos în interacțiunile de recrutare ar putea avea dificultăți în a impune standarde sau a oferi feedback constructiv.

Care ar trebui să fie nivelul de implicare pentru a nu-i fi afectată negativ imaginea de angajator?

Pentru a menține o imagine puternică și o autoritate sănătoasă în procesul de recrutare, angajatorul ar trebui să adopte o abordare echilibrată:

Stabilirea direcțiilor strategice

Angajatorul ar trebui să ofere orientare clară cu privire la valorile și cultura companiei, precum și așteptările pentru rolul vacant.

Participarea în etapele-cheie

Implicarea în interviurile finale sau în selecția finală poate transmite un mesaj puternic despre importanța angajării pentru companie.

Delegarea responsabilităților

Angajatorul ar trebui să își permită echipei de recrutare să își folosească expertiza și resursele pentru a atrage și selecta candidați potriviți.

Dacă e să vorbim despre serviciile noastre de recrutare, care e implicarea angajatorului atunci când colaborează cu DAD Human Capital?

În colaborarea cu DAD Human Capital, angajatorii beneficiază de o echipă dedicată și experți în recrutare. Implicarea angajatorului în acest context înseamnă:

Stabilirea criteriilor de selecție și profilului candidatului ideal

Angajatorul este implicat în definirea cerințelor și așteptărilor pentru rolul disponibil.

Participarea activă în interviuri finale

Angajatorul joacă un rol important în selecția finală a candidaților potențiali. Angajatorul se vede doar cu candidații deja filtrați și testați și doar alege candidatul ce i se potrivește cel mai bine.

Oferirea feedbackului și a informațiilor relevante

Angajatorul este punctual în oferirea feedback-ului și comunicării oricăror modificări în profilul candidatului ideal.

Prin urmare, implicarea angajatorului în recrutare este esențială pentru succesul procesului și pentru construirea unei imagini puternice a companiei.

Cu o abordare echilibrată și colaborare eficientă cu parteneri de recrutare precum DAD Human Capital, angajatorii pot maximiza șansele de atragere a talentelor și de consolidare a bradului de angajator.

Pentru mai multe informații despre cum DAD Human Capital poate sprijini procesul tău de recrutare, nu ezita să ne contactezi.

Autori:

Olesea Guțu, expert
Cristina Malache, copywriter

Aboneză-te la rețele noastre sociale 👇