Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților - Servicii de recrutare

Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților

21.05.2024

În prezent este destul de greu să găsești un angajat bun. De aceea tot mai mulți angajatori includ în ofertele lor anumite beneficii extrasalariale. Adică, pe lângă salariu, le mai oferă lucrătorilor lor și alte facilități. Putem vorbi aici despre un grafic de muncă flexibil, anumite prime, cadouri, asigurări private etc. Știm la ce te gândești acum. Că beneficiile extrasalariale implică prea multe cheltuieli pe care nu orice companie și le poate permite. Uite că nu-i chiar așa. Astăzi vorbim despre beneficiile extrasalariale ieftine.

Ce sunt beneficiile estrasalariale

Beneficiile extrasalariale sunt toate facilitățile pe care le oferi angajaților tăi pe lângă salariu. De exemplu: abonamente la sport, achitarea unor cursuri de calificare, prânz din contul companiei, team building, cadouri, zi liberă de ziua de naștere, tichete de masă etc. Dacă te întrebi pentru ce, pentru ca să-ți motivezi angajații. Să-i determini să fie mai loiali și să te diferențiezi de concurenți. Totodată, asta te ajută să atragi mai ușor specialiști buni, drept urmare, îți ușurează recrutarea.

Atenție însă! Mulți înțeleg greșit noțiunea de beneficiu extrasalarial. Și atunci când elaborează anunțul de angajare, la secțiunea „Beneficii” includ astfel de lucruri precum: „salariu achitat la timp” sau „pachet social complet”. Acestea însă nu sunt în niciun caz beneficii extrasalariale. De fapt, orice angajator, e obligat prin lege să plătească salariul la timp și să achite pachetul social.

Exemple de așa DA:

 • Asigurare medicală în sistemul privat;
 • Tichete de masă;
 • Abonamente la sala de sport;
 • Cursuri de dezvoltare profesională și personală;
 • Asigurarea/decontarea transportului;
 • Anumite prime sau cadouri;
 • Un program de muncă flexibil;
 • Posibilitatea de a lucra câteva zile remote;
 • Zile libere suplimentare (de ziua de naștere a angajatului);
 • Prânzuri din contul companiei;
 • Cadouri de Crăciun, Paște etc.

Exemple de așa NU:

 • Pachet social complet (nu e beneficiu, e o obligație a angajatorului);
 • Achităm salariul la timp (și asta e o obligație);
 • Șef înțelegător (e un lucru relativ și subiectiv);
 • Loc de muncă confortabil (și iarăși e o obligație să asigurăm condițiile de muncă decente);
 • Oficiu în centrul orașului (și dacă angajatul stă într-o suburbie?);
 • Contract de muncă oficial (neoficial e ilegal);
 • Pauză de masă o oră etc.

!Toate aceste „beneficii” sunt selectate din anunțuri reale.

Exemple de beneficii extrasalariale ieftine

 • Zi liberă cu ocazia anumitor evenimente (ziua de naștere a angajatului);
 • O zi de muncă remote per lună;
 • Achitarea a x% din valoarea unui curs/training de dezvoltare;
 • Achitarea a x% din abonamentul la sport;
 • Amenajarea unui spațiu de recreere în cadrul companiei;
 • Ora de lectură + bibliotecă internă;
 • Teambuildinguri interne (film, jocuri de societate);
 • Cadouri simbolice oferite cu ocazia anumitor evenimente (ziua companiei, Crăciunul, Paștele, ziua angajatului, aniversări etc.);
 • Grafic de muncă flexibil;
 • Bonusuri pentru atragerea unui nou client/recrutarea unui angajat etc.

Ce beneficii extrasalariale ieftine oferă angajatorii noștri locali

Am fost curioși să aflăm ce beneficii extrasalariale oferă angajatorii locali. Și iată câteva lucruri interesante pe care le-am găsit. Sperăm să te inspire și pe tine.

Săptămână de lucru de doar 4 zile

S-a dovedit că în RM deja două companii activează cu un program redus. Adică, angajații lor muncesc doar 4 zile pe săptămână și se bucură de un weekend prelungit. În caz că nu ne crezi, aici găsești mai multe informații. În orice caz, acești angajatori spun că productivitatea lucrătorilor a crescut considerabil grație acestui beneficiu.

Asigurare medicală benevolă (privată)

Când, pe lângă polița de asigurare obligatorie, angajații beneficiază și de o poliță de asigurare benevolă, de obicei, privată.

Amenajarea unor spații de odihnă în cadrul companiei

Poți amenaja o sală unde salariați să poată juca tenis de masă, darts sau o sală cu niște aparate pentru sport. Tot ține de bugetul pe care îl ai.

Achitarea certificărilor/a cursurilor de dezvoltare profesională și personală

Aici există posibilitatea să achiți cursurile integral sau un anumit procent din prețul lor.

Alte exemple de beneficii extrasalariale ieftine pe care le oferă companiile locale

 • Abonamente la sport;
 • Abonamente la transportul public;
 • Concediu medical plătit în proporție de 100%;
 • Plăți aniversare și zile libere acordate cu ocazia diferitelor evenimente;
 • Cursuri gratuite pentru copiii angajaților etc.

Ce spune specialistul DAD despre beneficiile extrasalariale ieftine

Vrem să-ți arătăm că nu întotdeauna e nevoie de mulți bani pentru a oferi anumite beneficii extrasalariale. Așa că am discutat cu Olesea Guțu, HR Business Partner la DAD Human Capital, și am rugat-o să ne spună cât de importante sunt beneficiile extrasalariale și ce beneficii extrasalariale ar putea oferi angajatorii fără ca să aibă prea multe cheltuieli.

De ce e important ca angajatorii, pe lângă salariu, să le ofere angajaților săi și anumite beneficii extrasalariale?

Oferirea de beneficii extrasalariale este esențială pentru angajatori din mai multe motive. În primul rând, astfel de beneficii contribuie la creșterea satisfacției și loialității angajaților, ceea ce poate reduce rata fluctuației de personal. Angajații mulțumiți sunt mai productivi și mai dedicați, fapt ce se traduce în rezultate mai bune pentru companie.

În al doilea rând, beneficiile extrasalariale pot diferenția un angajator de concurență, atrăgând talente de top și îmbunătățind imaginea de brand a companiei.

De asemenea, un pachet de beneficii bine structurat poate adresa nevoi specifice ale angajaților, îmbunătățindu-le echilibrul între viața profesională și cea personală, ceea ce reduce riscul de burnout și absenteism.

La ce aspecte ar trebui să fie atenți angajatorii atunci când creează sistemul de beneficii extrasalariale pentru angajații lor?

Când creează un sistem de beneficii extrasalariale, angajatorii trebuie să ia în considerare mai multe aspecte:

Diversitatea beneficiilor

Beneficiile ar trebui să fie variate pentru a răspunde diferitelor nevoi ale angajaților. De exemplu, un angajat poate aprecia un abonament la sală, în timp ce altul poate prefera zile suplimentare de concediu sau posibilitatea de a lucra remote.

Adaptarea la necesitățile reale ale angajaților

Este important ca angajatorii să facă un sondaj sau să discute direct cu angajații pentru a înțelege ce beneficii ar fi cu adevărat apreciate. De exemplu, unii angajați pot aprecia foarte mult o vinere scurtă la alegere.

Informarea despre ofertele concurenței

Cunoașterea beneficiilor oferite de concurență poate ajuta angajatorii să rămână competitivi pe piața muncii. De exemplu, dacă concurenții oferă abonamente la sport sau programe UpFit, ar fi bine ca și compania să ia în considerare aceste opțiuni.

Stabilirea bugetului

Este crucial ca beneficiile să fie sustenabile din punct de vedere financiar. De exemplu, oferirea de cărți și 30 de minute din timpul programului de muncă pentru lectură poate fi un beneficiu valoros și relativ ieftin.

Verificarea legislației

Beneficiile trebuie să fie conforme cu legislația în vigoare pentru a evita probleme legale. De exemplu, verificarea regulilor privind zilele de concediu suplimentare sau timpul flexibil este esențială.

Poți să ne spui câteva exemple de beneficii extrasalariale ieftine pe care angajatorii din RM ar putea să le ofere angajaților săi fără a avea prea multe cheltuieli?

Există numeroase beneficii extrasalariale ieftine pe care angajatorii din Republica Moldova le pot oferi:

Program flexibil

Permițând angajaților să își ajusteze programul de lucru poate îmbunătăți semnificativ echilibrul între viața profesională și cea personală.

Posibilitatea de a lucra remote

Aceasta poate reduce stresul legat de navetă și poate îmbunătăți productivitatea.

Zi liberă de ziua de naștere și mici cadouri

Oferirea unei zile libere de ziua de naștere și a unor mici cadouri arată aprecierea față de angajat.

Felicitări și mici cadouri la aniversarea a x ani de activitate

Acestea pot crea un sentiment de recunoaștere și loialitate.

O vinere scurtă la alegere

Permițând angajaților să plece mai devreme într-o vinere la alegere poate crește satisfacția și moralul.

Programe UpFit, abonamente la sport

Angajatorii pot oferi angajaților acces la programe de fitness sau abonamente la sală, poate chiar împărțind costurile cu angajații pentru a reduce cheltuielile totale.

Teambuildinguri interne

Activități simple precum zile de jocuri sau picnicuri pot întări coeziunea echipei fără costuri mari.

Traininguri și dezvoltare profesională

Oferirea de cursuri interne sau acces la resurse online de învățare poate îmbunătăți abilitățile angajaților fără a implica cheltuieli mari.

Recunoaștere și recompense

Programele de recunoaștere, cum ar fi angajatul lunii sau mici premii pentru performanțe deosebite pot motiva angajații fără a necesita investiții semnificative.

La ce alte aspecte ar mai trebui să fie atenți angajatorii atunci când vorbim de sistemul de beneficii extrasalariale?

Un alt aspect important este crearea unei culturi organizaționale pozitive. Beneficiile extrasalariale pot contribui la acest lucru, dar la fel de importante sunt și relațiile interpersonale, transparența și comunicarea eficientă în cadrul companiei. Angajații apreciază un mediu de lucru în care se simt valorizați și respectați.

În concluzie, beneficiile extrasalariale nu trebuie să fie costisitoare pentru a avea un impact semnificativ. Cu o planificare atentă și adaptare la nevoile specifice ale angajaților, angajatorii pot crea un mediu de lucru atractiv și motivant.

Îți mulțumim, Olesea!

Mai multe informații despre motivarea angajaților, beneficii extrasalariale și alte aspecte ce țin de HR găsești pe blogul nostru și pe canalul de telegram. Dacă ai nevoie de servicii de recrutare, contactează-ne și noi o să-ți trimitem oferta noastră.

Citește și: Ce trebuie să știi, ca angajator, despre concedii în 2024

Autori:

Olesea Guțu, expert
Cristina Malache, copywriter

Aboneză-te la rețele noastre sociale 👇