- Recrutare

Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților
-
2024-05-21
În prezent este destul de greu să găsești un angajat bun. De aceea tot mai mulți angajatori includ în ofertele...
Mai multCât costă recrutarea unui angajat? Dacă întrebi un recruiter – o să-ți spună că prea puțin. Mai ales dacă iei în calcul efortul depus, deficitul de talente și resursele cheltuite. Dacă întrebi un angajator – o să-ți spună că prea mult. Adevărul e undeva la mijloc.
În primul rând, prețul serviciilor de recrutare nu este unul fix și dacă ai o cunoștință care s-a adresat la o firmă și recruiterii de acolo i-au găsit angajați pentru prețul x, nu înseamnă că și tu vei beneficia de același preț. Și nu, nu e vorba de cumetrism. Prețul serviciilor de recrutare depinde de mai multe lucruri. Iată care sunt acestea:
Cel mai important aspect este profilul angajatului, adică, pe cine cauți? Cauți un șofer, un vânzător sau un specialist IT care să cunoască Java?
După cum îți dai bine seama, unele joburi necesită o pregătire profesională mai serioasă decât altele. Dacă, de exemplu, pentru a găsi un vânzător, e nevoie de o persoană sociabilă, care să fie amabilă cu clienții și atentă cu banii, atunci pentru un neurochirurg, e nevoie de mult mai multe competențe, unde mai pui și zeci de ani de studii și experiență care fac diferența dintre un profesionist bun și unul mai puțin bun.
Să nu ne înțelegi greșit. Toate profesiile sunt importante și necesare. Ce ne-am face fără persoana de serviciu, fără paznici, sau fără casieri? Totuși, sunt profesii pe care e dificil să le obții, care necesită multe investiții (de bani, timp și efort) și care, drept urmare, sunt mai căutate. Iată de ce recrutarea unui Developer Java, a uni medic sau a unui arhitect te va costa mai mult decât recrutarea unui chelner sau a unui croitor.
Prețul serviciilor de recrutare depinde și de exigențele pe care le ai tu, ca angajator. Să zicem că administrezi o școală de engleză și vrei să angajezi un profesor. Hai să analizăm două anunțuri de angajare:
Ghici pentru care școală va fi mai simplu de găsit un candidat potrivit. Pe de o parte, în primul anunț, cerințele sunt minime și, teoretic, șansele să găsești un candidat potrivit sunt mai mari. Pe de altă parte însă, nu se știe cât de potrivit va fi candidatul respectiv pentru această funcție. Pentru că nu orice om care știe engleza poate să-i învețe pe alții. Și mai ales că în anunț nu se spune nici ce nivel de engleză trebuie să aibă candidatul.
Concluzia: Găsim candidați destul de repede, dar probabilitatea ca ei să nu fie totuși potriviți e mare.
În acest caz, recruiterul va avea de dat din coate. Va trebui să cerceteze piața, să elaboreze un profil al candidatului, să discute cu angajatorul pentru anumite specificații și abia apoi să înceapă căutările candidaților. Cu un profil al candidatului mai clar și un anunț de angajare mai detaliat.
Al doilea anunț e mai complex. Bineînțeles că e mult mai dificil să găsești un astfel de candidat. Totuși, când îl găsești, ești sigur că va face față jobului.
După cum ți-ai dat seama, prețul serviciilor poate fi diferit chiar și pentru aceeași funcție. Ambele școli caută un profesor de engleză. Ceea ce influențează prețul sunt cerințele pe care angajatorul le înaintează față de candidați.
Te întrebi ce au condițiile de muncă din compania ta cu prețul serviciilor de recrutare? La prima vedere, nu prea există vreo legătură. Dar, cu cât condițiile de lucru sunt mai bune, cu atât mai ușor e să găsești oameni dispuși să accepte oferta ta de angajare. Și invers, dacă ai condiții rele, toată lumea va fugi de oferta ta.
Să admitem că Alex deține o rețea de magazine de bijuterii și caută vânzători. Graficul de muncă e de la 8:00 la 19:00, 2 zile de lucru/1 zi de odihnă. Angajații stau toată ziua în picioare, în magazine e frig, se impune purtarea unei uniforme. Salariu net este de 11 000 MDL.
În același timp, concurentul lui, Ion, propune un program de muncă de la 10:00 la 20:00, 2 zile de lucru/2 zile de odihnă și același salariu. În magazinele lui Ion e o temperatură confortabilă. El le achită prânzul angajaților. Dress code – alb-negru.
Pentru cine ar opta candidații?
Pentru compania lui Ion, fiindcă vor lucra în niște condiții de muncă mai bune.
Respectiv, în cazul lui Alex, specialistul HR va avea de două sau chiar de trei ori mai multă muncă pentru a atrage candidați și pentru a-i convinge să vină la el. Iată de ce, dacă Alex și Ion vor apela la o firmă de recrutare, Alex va trebui să achite un preț mai mare.
Prețul serviciilor depinde și de salariul pe care ești gata să-l achiți viitorului tău angajat. De ce? Pentru că recruiterii nu sunt magicieni. Dacă oferi un salariu sub media de pe piață, e firesc că oamenii nu vor dori să lucreze la tine.
Totodată, noi înțelegem că nu toți își permit să achite salarii foarte mari. Dar, economisind pe salarii, acești angajatori vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani pentru serviciile de recrutare. De ce? Fiindcă e mai greu să găsești specialiști buni care să accepte să lucreze pentru salarii mici. Și asta înseamnă că recruiterii vor avea de muncit mai mult.
Alte beneficii financiare sau nonfinanciare, de asemenea, te pot face un angajator mai atractiv sau mai puțin atractiv și, drept urmare, să ușureze sau să îngreuieze munca specialiștilor HR.
Da, cât de ciudat ar putea părea, dar în procesul de recrutare, reputația ta ca angajator, este esențială. Poți afla mai multe despre asta din articolul Cum imaginea companiei influențează procesul de recrutare a personalului.
Dar să revenim la ale noastre. De ce prețul unui serviciu ar depinde de reputația ta? Pentru că uneori, cauza pentru care nu reușești să găsești angajați este reputația proastă. Indiferent dacă opinia oamenilor despre tine e fondată sau nu, un angajator cu o reputație rea îngreuiază foarte mult procesul de recrutare a personalului. Iar companiile de recrutare trebuie să depună un efort dublu sau chiar triplu pentru a găsi angajații de care e nevoie. Orice muncă suplimentară, presupune și o plată suplimentară. Iată de ce reputația angajatorului poate influența prețul serviciilor de recrutare.
Citește și: Cum să evaluezi gândirea și abilitățile candidaților în cadrul interviului
Chiar dacă la această etapă încă nu-ți putem da o cifră exactă, cert știm că te va costa între 17 – 25% din salariul anual al candidatului (pentru că nu știm pe cine cauți și nici cerințele pe care le ai față de candidați), îți spunem cum are loc colaborarea cu noi și cum se face plata.
Pe scurt, suni la DAD Human Capital, stabilești o întâlnire. Ne spui despre funcția vacantă pe care o ai și despre ce om ți-ai dori să angajezi. Noi creăm oferta și calculăm prețul serviciilor de recrutare. Dacă îți convine, semnăm contractul și achiți un avans.
Ce urmează?
Recruiterii organizează interviuri și selectează candidații potriviți. Aceștia urmează să vină la un interviu cu tine. După interviu, tu vei decide pe cine angajezi. Odată ce angajezi o persoană, achiți o plată în mărimea unui salariu lunar net al angajatului și beneficiezi de 3 luni de garanție. După cele 3 luni, plătești restul banilor din prețul contractului inițial.
Dacă pe parcursul a 3 luni, persoana selectată de DAD Human Capital își dă demisia, compania îți aduce o altă persoană în loc. Și obții alte 3 luni de garanție. Adică, tu încă nu trebuie să achiți diferentța de preț. Dacă și a 2-a persoană pleacă de la tine pe parcursul perioadei de probă, compania îți mai aduce o a 3-a persoană și ți se va cere achitarea diferenței de sumă din prețul contractului inițial.
Concluzia: Plătești pentru recrutarea unui angajat, dar dacă acela pleacă, compania mai recrutează 2 persoane la prețul stabilit inițial.
Pentru un preț exact, sună-ne! Hai să stabilim o întâlnire în care să ne spui ce funcții vacante ai, de ce specialiști ai nevoie și care sunt cerințele tale față de candidați, iar noi, în decurs de o oră sau două, îți vom prezenta oferta. Ce zici?
Într-adevăr, de ce? Astăzi, pe piață sunt o mulțime de companii și recruiteri care îți promit să-ți aducă cei mai buni angajați, într-un timp super rapid, pentru o remunerare extra mică. Mda, ce să spunem… marketing.
Noi nu-ți promitem marea și sarea. Pentru că ne prețuim timpul și știm că și tu îl prețuiești pe al tău. Așa că, le spunem lucrurilor pe nume. Suntem convinși că în astfel de colaborări trebuie să fim cinstiți și să acționăm cu cărțile pe față.
Contactează-ne acum și solicită oferta!