- HR Advisory

Concediile în 2024. Ce trebuie să știe fiecare angajator
-
2024-04-16
În 2024, au intrat în vigoare mai multe modificări făcute la Codul Muncii. Și pentru că legislația muncii îi privește...
Mai multInstruirea angajaților este mereu o investiție reușită, deoarece presupune beneficii pe 2 direcții. În primul rând, compania își ajută angajații să-și atingă potențialul maxim. Îl al doilea rând, prin dezvoltarea anagajaților, compania se dezvoltă pe sine însuși, investind astfel și în prosperitatea propriului viitor. De aceea, azi venim cu un articol în care îți spunem de ce e important să investim în instruirea angajaților.
Potrivit cercetării realizate de către LinkedIn Learning, 94% dintre angajați ar fi predispuși să lucreze într-o companie mai mult timp dacă aceasta ar investi în instruirea continuă a angajaților săi. Acest lucru, de fapt, denotă ce importanță au instruirile pentru angajați, iar în consecință, pentru companiile în care lucrează aceștia.
Conform unui studiu similar realizat de către Clear Company, 68% dintre angajați susțin că instruirea și dezvoltarea continuă este cea mai importantă latură a companiei. În aceste circumstanțe, conform datelor prezentate de către The Learning Wave, 74% din angajați consideră că nu își valorifică deplin întregul potențial. Astfel, putem deduce, că deși instruirea corporativă este un subiect căruia i se acordă atenție sporită totuși în multe cazuri, companiile au ,,unde să investească” în angajații săi.
Analizând datele furnizate de către Biroul Național de Statistică, observăm că tendința mondială în ceea ce privește valorificarea instruirilor corporative își găsește reflecția și în mediul nostru de afaceri. Conform datelor prezentate în tabelul de mai jos, observăm că deși ponderea angajaților care au beneficiat/beneficiază de instruiri este relativ mică (16 -19%), ea totuși înregistrează o dinamică pozitivă, manifestată printr-o creștere treptată în ultimii 3 ani. Numărul de angajați din Republica Moldova implicați în procesele de instruire profesională crește. Acest lucru induce spre concluzia că organizațiile locale tind să-și valorifice angajații și să investească în dezvoltarea continuă a acestora.
Anul | 2017 | 2018 | 2019 |
Total persoane instruite încadrate în activități economice | 101 183 | 113 856 | 121 359 |
În % față de numărul total de salariați din activitatea respectivă | 16,1 | 17,5 | 18,9 |
Conform datelor statistice, domeniul de activitate în care se înregistrează cele mai multe instruiri profesionale este domeniul de Administrație publică și apărare. Deasemeni Domeniul de asigurări sociale obligatorii (20326 angajați care au beneficiat de instruiri în anul 2019). Sectorul în care s-au înregistrat cele mai puține instruiri este sectorul industriei extractive.
Companiile din Republica Moldova la fel ca și companiile din extern încearcă să valorifice toate beneficiile pe care le oferă instruirea angajaților. Dacă ar fi să analizăm o dinamică mai amplă (nu doar pentru ultimii 3 ani, dar spre exemplu, pentru ultimii 6 ani), am observa că numărul de instruiri și angajați instruiți crește în continuu. Deși această creștere pare nesemnificativă, cel puțin, observăm o tendință bine pronunțată. Reieșind din care ne dăm seama că instruirea profesională a angajaților este vitală și actuală pentru companiile din Republica Moldova.
Conform statisticilor mondiale, aproximativ 23% din angajați își părăsesc locul de muncă deoarece compania nu le oferă instruiri corporative sau o face într-un mod ineficient. Astfel, putem deduce 2 lucruri: 1) instruirile sunt o necesitate; și 2) instruiriile trebuie să fie eficiente. Mai jos am pregătit câteva recomandări și metode moderne de instruire a angajaților ce le puteți implementa și în compania Dumneavoastră!
Reieșind din circumstanțele actuale condiționate de pandemia COVID-19, companiile sunt predispuse să-și instruiască angajații aplicând instrumente e-Learning (învățare online de sine stătătoare). Deși această metodă de instruire este destul de eficientă și prezintă o serie de avantaje, recomandarea noastră este să încercați totuși să o combinați cu instruirea tradițională.
Ar fi perfect dacă fiecare instruire s-ar desfășura după un anumit plan/curriculum. Astfel, atât pentru trainer cât și pentru angajat va fi clar unde trebuie să ajungă la finele instruirii, ce skilluri trebuie să obțină, etc.
Planificând o instruire, vă recomandăm să luați în considerare atât obiectivele proprii, cât și obiectivele angajaților Dumneavoastră. Acest lucru v-ar ajuta enorm să realizați o instruire care va “ținti” direcțiile de dezvoltare a angajaților, sporind astfel dezvoltarea abilităților acestora într-un ritm mai rapid. O metodă eficientă în acest sens este realizarea sondajelor periodice în rândul angajaților.
Interactivitatea este un aspect important al unei instruiri. Este important să captați interesul angajatului și să nu-i permiteți să se plictisească. Un instrument eficient în acest sens sunt soluțiile digitale pe care le avem în prezent. Le puteți folosi pentru a crea conținut digitalizat și interactiv!
Toate aceste recomandări, combinate cu alte metode și soluții moderne sau inovative le puteți aplica cu succes și în cadrul unei Academii interne de instruiri corporative. Mai jos vă menționăm succint care a fi etapele-cheie în procesul de crearea a unei asemenea Academii.
Citește și: Ce trebuie să știi, ca angajator, despre concedii în 2024
Reieșind din cele menționate mai sus, conturăm importanța și necesitatea vitală a instruirilor corporativ. Ele contribuie semnificativ la menținerea, dezvoltarea și motivarea angajaților. Instruirea continuă reprezintă un instrument eficient de valorificare a potențialul maxim al angajaților. Ulterior, devine și un instrument de maximizare a profitului pe care îl obține compania. Instruirile le puteți realiza și prin intermediul propriei Academii, aplicând diverse metode de dezvoltare și învățare continuă. Astfel investind și în viitorul întregii companii.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre instruirea angajaților, contactează-ne! De asemenea, contactează-ne dacă ai nevoie de ajutor cu recrutarea sau cu administrarea actelor de personal.