Beneficiile extrasalariale. Cum sunt taxate de fisc | DAD Accountant
beneficiile extrasalariale cover

Cum beneficiile extrasalariale afectează bugetul companiei

06.12.2022

Cu 10-20 de ani în urmă, ca să-ți motivezi angajații să lucreze, era suficient să achiți salariul la timp. Și oamenii erau fericiți. Acum lucrurile s-au schimbat. Angajații caută joburi cu remunerări cât mai mari, cu un grafic de muncă flexibil și cu cât mai multe beneficii extrasalariale care să fie, cu adevărat, utile. Anume despre aceste beneficii vorbim astăzi. Mai exact, îți spunem care sunt beneficiile extrasalariale pe care poți să le oferi angajaților tăi și cum aceste beneficii extrasalariale sunt taxate de fisc.

Ce sunt beneficiile extrasalariale

Beneficiile extrasalariale sunt toate facilitățile pe care le acorzi angajaților tăi, pe lângă salariu. Fie că e vorba de tichete de masă, achitarea unor cursuri de dezvoltare profesională sau de un spor la salariu.

Beneficiile extrasalariale – de ce să oferi

Bună întrebare. Mai ales că te pun la cheltuială. Adică, nu e suficient că plătești niște salarii, trebuie să mai scoți niște bani din buzunar și pentru alte chestii?

Și da, și nu. Pe de o parte, într-adevăr, cheltui niște bani. Pe de altă parte, ai și de câștigat. În primul rând, pentru că unele dintre aceste cheltuieli sunt deductibile. Și în al doilea rând, pentru că sunt o investiție în angajații tăi, deci, pe termen lung, o să-ți aducă folos. Vrei exemple? Poftim!

1. Beneficiile extrasalariale te ajută să-ți motivezi angajații

Exemplu:

Ai o rețea de magazine de bijuterii. În fiecare lună stabilești un anumit număr de vânzări pe care angajații tăi trebuie să-l atingă. Să spunem că e vorba de 1 000 000 MDL. Dacă angajații tăi depășesc această sumă, primesc un spor la salariu.

Ce obții? Vânzătorii vor lucra mai eficient și vor încerca să vândă cât mai mult.

2. Beneficiile extrasalariale încurajează concurența sănătoasă

Exemplu:

Deții o firmă de curierat. Curierul Ion a livrat 50 de comenzi într-o zi. Curierul Alexandru a livrat 30 de comenzi. Pentru efortul depus, Ion va primi un spor la salariu.

Ce obții? Alexandru (și ceilalți curieri) vor încerca să lucreze mai bine și să facă mai multe livrări.

3. Beneficiile extrasalariale te ajută să scazi fluctuația de personal

Nimeni nu pleacă de la un job cu un salariu decent, cu niște condiții de muncă bune și cu multe beneficii extrasalariale.

Exemplu:

Ion lucrează Developer Java la compania X. Pe lângă salariu, el beneficiază de o asigurare medicală în sistemul privat, are voie să-și ia 5 zile libere suplimentare/an și primește cadouri de Crăciun și de Paște. În plus, angajatorul îi achită și cursurile de dezvoltare profesională.

Recent, Ion a primit o ofertă de muncă de la compania Y. Aceasta propune cam aceeași remunerare, dar fără alte beneficii extrasalariale. Ghici ce va hotărî Ion?

Vezi și: Cât de importante sunt beneficiile extrasalariale și la ce ajută

4. Beneficiile extrasalariale te ajută să atragi noi angajați

Să luăm două anunțuri de angajare:

beneficiile-extrasalariale_DAD-Human-Capital-2

Oferta ta de muncă devine mai atractivă dacă, pe lângă salariu, angajații tăi se bucură și de alte beneficii precum: tichete de masă; cursuri de dezvoltare profesională sau personală; premii; grafic flexibil etc. Drept urmare, îți va fi mult mai ușor să-i convingi pe candidați să lucreze pentru tine.

5. Te diferențiază de concurenți și îți construiesc o reputație bună

Oamenilor le place să se laude, mai ales când au cu ce. Oferă-le angajaților tăi câteva beneficii extrasalariale, cu adevărat, utile și ei le vor spune tuturor ce angajat bun au. În plus, asta te va diferenția de concurenții care nu sunt la fel de generoși ca tine.

Citește și: Top 5 greșeli pe care toți antreprenorii le fac. Ai pățit-o și tu?

beneficiile extrasalariale fotografie simbol

Ce beneficii extrasalariale le poți propune angajaților tăi:

  • Tichete de masă;
  • Asigurare medicală în sistemul privat;
  • Abonamente la sala de sport;
  • Cursuri de dezvoltare profesională și personală;
  • Asigurarea/decontarea transportului;
  • Bonusuri;
  • Un program de muncă flexibil;
  • Posibilitatea de a lucra câteva zile remote;
  • Zile libere suplimentare;
  • Prânzuri;
  • Cadouri de Crăciun, Paște etc.

Cum beneficiile extrasalariale îți afectează bugetul

Pentru că aproape orice beneficiu extrasalarial presupune anumite cheltuieli, vrei, nu vrei, acestea îți vor afecta bugetul companiei. De asta e important să le planifici din timp. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este modalitatea prin care aceste beneficii sunt taxate de fisc. Unele sunt considerate facilități impozabile. Asta înseamnă, că va trebui să achiți din ele impozitul pe venit și impozitele pentru asigurarea socială. Altele însă sunt facilități deductibile. Respectiv, îți va fi destul de convenabil să le acorzi angajaților tăi.

Care cheltuieli sunt deductibile

Codul fiscal spune că se permite deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator pentru alimentarea, transportul și studiile profesionale ale angajatului, inclusiv a cheltuielilor legate de organizarea și realizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământ dual, conform modului stabilit de Guvern.

De asemenea, se permite deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator pentru acordarea tichetelor de masă dacă valoarea acestora nu depășește limita stabilită de lege (35-55 de lei pe zi).

Tipul cheltuielilorLimita stabilită de legeCe obligații fiscale are angajatul?Ce obligații fiscale are angajatorul?
Cheltuielile de alimentare, Condiție: salariul mediu pe întreprindere ≥ 3/4 salariul mediu pe economie În 2022, salariul mediu constituie 9 900 MDL 




Tichetele de masă
45 de lei fără TVA/ angajat  
 



Între 35 – 55  lei/zi pentru fiecare angajat
Facilitate neimpozabilă
                 




Facilitate neimpozabilă
Cheltuială deductibilă    
         


   

Cheltuială deductibilă  
Cheltuielile de transport35 de lei/zi pentru fiecare angajatFacilitate neimpozabilăCheltuială deductibilă  
Studii profesionaleNu există o limită stabilită de legeFacilitate neimpozabilăCheltuială deductibilă  

Citește și: Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților

Dacă valoarea acestor facilități depășește plafoanele stabilite de lege, suma depășirii va fi considerată recompensă/facilitate acordată angajaților. În acest caz, tu, ca angajator, vei fi obligat să declari și să achiți impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente depășirii.

Pe lângă aceste beneficii extrasalariale, le mai poți oferi angajaților tăi și un grafic flexibil sau posibilitatea de a lucra câteva zile remote. Iar asta, nu o să-ți afecteze bugetul în niciun fel.

Pentru celelalte beneficii etrasalariale va trebui să achiți impozite, deci, după cum ți-am mai spus, înainte de a le propune angajaților tăi, verifică dacă bugetul companiei îți permite aceste cheltuieli.

Concluzii:

Beneficiile extrasalariale sunt toate facilitățile pe care un angajator i le acordă angajaților săi pe lângă salariul stabilit în Contractul Individual de Muncă.

Beneficiile extrasalariale includ: tichetele de masă, achitarea cursurilor de dezvoltare profesională și personală, abonamentele la sala de sport, asigurările medicale la sistemul privat, un grafic de muncă flexibil, cadouri de Crăciun, Paști și cu alte ocazii, tichete culturale, prime și sporuri salariale etc.

Majoritatea beneficiilor extrasalariale reprezintă niște cheltuieli nedeductibile, respectiv, angajatorul trebuie să declare și să achite impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii.

Totuși, există și unele care sunt deductibile, și anume cheltuielile suportate de angajator pentru alimentarea, transportul și studiile profesionale ale angajaților. Doar că aici există o condiție – valoarea acestora nu trebuie să depășească limita stabilită de lege.

Pentru mai multe informații, contactează-ne. O să te ajutăm să-ți planifici bugetul și să vezi ce beneficii extrasalariale poți oferi. Avem o echipă de contabili care îți vor duce contabilitatea, te vor anunța când și ce impozite trebuie să achiți și ce acte trebuie să prezinți la fisc.

Ne găsești aici.