Planificarea financiară – ce metode alegi pentru afacerea ta
planificarea financiară metode cover

Planificarea financiară – ce metode alegi pentru afacerea ta

05.03.2024

Statisticile arată că una dintre principalele cauze pentru care companiile ajung în faliment este lipsa planificării financiare. Pentru că nu-și planifică de la bun început resursele financiare, afacerile nu știu cum să le gestioneze corect pe parcursul activității. Drept urmare, ajung să se supraîndatoreze, să investească în proiecte nerentabile sau să rămână fără bani pentru a-și onora obligațiile față de furnizori ori angajați. Iată de ce astăzi venim cu un articol despre planificarea financiară și ce metode de planificare financiară sunt potrivite pentru afacerea ta.

Ce presupune planificarea financiară și ce metode există

Planificarea financiară este un proces complex prin care o afacere își pune niște obiective bine definite și stabilește resursele și strategia prin care își va atinge acele obiective. Cu alte cuvinte, este o proiecție în viitor care contribuie la realizarea unor scopuri concrete.

Planificarea financiară – metode. Ce valoare aduce companiei

Planificarea financiară este importantă pentru orice afacere, indiferent de domeniul de activitate, formă juridică sau etapă de dezvoltare. Nu avem pretenția să ne crezi pe cuvânt. Așa că iată câteva argumente:

  • Planificarea financiară permite o gestionare eficientă a banilor companiei.
  • Totodată, planificarea financiară te ajută să iei decizii bazate pe cifre concrete. Cum? O planificare financiară eficientă presupune și analiza veniturilor, a profitului și a cheltuielilor companiei. Drept urmare, tu, ca administrator, vei avea o imagine complexă asupra acestor indicatori și vei ști cum stau lucrurile în compania ta.
  • Panificarea financiară reprezintă cea mai bună metodă de a ține evidența resurselor afacerii tale.
  • Aceasta te ajută să eviți supraîndatorarea. O bună planificare financiară presupune și evidența datoriilor, astfel încât acestea să fie stinse în timp util și să nu genereze situații de criză.
  • În plus, o bună planificare financiară îți arată în ce direcție merită să investești bani și care proiecte sunt nerentabile.
  • Te ajută să evaluezi obiectiv impactul unei anumite strategii asupra situației financiare a companiei tale, asupra fluxurilor de numerar și asupra profiturilor.
  • Planificarea financiară permite companiei să stabilească direcția strategică și să-și optimizeze performanța financiară și de afaceri.

Concluzie: Planificarea financiară este importantă pentru orice afacere, pentru că îi permite administratorului să dețină controlul asupra companiei sale, să-și gestioneze eficient resursele, să-și realizeze obiectivele stabilite și să ia decizii în baza cifrelor.

Planificarea financiară – ce aspecte analizăm

Într-un proces de planificare financiară sunt analizate următoarele aspecte:

  • Pragul de rentabilitate (break-even point);
  • Venitul minim necesar pentru atingerea profitului necesar fondatorilor;
  • Bugetarea veniturilor și cheltuielilor;
  • Prognozarea fluxului de numerar (cash flow);
  • Structura finanțării companiei;
  • Indicatori de profitabilitate – urmărirea lor și raportarea frecventă.

Planificarea financiară – ce metode alegi pentru compania ta

În funcție de necesitățile companiei și de obiectivele acesteia, planificarea financiară poate presupune analiza diferitor indicatori. O planificare financiară după modelul simplu presupune evaluarea următorilor parametri:

  • Se analizează pragul de rentabilitate. Acest fapt te ajută să înțelegi dacă afacerea ta e sau nu funcțională.
  • Analizăm, de asemenea, marja de siguranță. Marja de siguranță este diferența dintre cifra de afaceri înregistrată de companie și cheltuielile generate de activitatea acesteia. Asta te ajută să vezi cât de profitabilă e compania.
  • În situația în care compania nu înregistrează profit se stabilește cu cât ar trebui să crească cifra de afaceri pentru ca firma să devină profitabilă.

Citește și: 5+ metode pentru a micșora cheltuielile companiei

Companiile mari însă au nevoie de o planificare financiară mult mai complexă, care evaluează mai mulți indicatori.

În funcție de scopul planificării financiare, acesta poate include unul sau mai multe rapoarte de previziuni financiare de bază:

  • Raportul de profit și pierderi,
  • Raportul privind fluxul mijloacelor bănești,
  • Bilanțul.

Planificarea financiară – metode. Ce spune expertul DAD Management

Am discutat despre importanța planificării financiare cu Natalia Zabolotnîi, manageră în domeniul financiar la DAD Management, și am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări.

Astfel, am discutat despre ce presupune planificarea financiară și ce tipuri de planificare financiară există. Totodată, am vorbit și despre modul în care noi, DAD Management, putem ajuta afacerile locale să beneficieze de o planificare financiară eficientă, care să-i ajute pe antreprenori să ia decizii în baza unor cifre concrete.

Ce reprezintă planificarea financiară

Ce presupune planificarea financiară și care afaceri au nevoie de aceasta?

Planificarea financiară reprezintă procesul de gestionare a veniturilor și cheltuielilor unei companii în vederea dezvoltării afacerii.

Orice companie care își stabilește un obiectiv de dezvoltare, de exemplu, să obțină mai mult profit sau să investească în achiziționarea mijloacelor fixe, sau să deschidă o noua reprezentanță, trebuie să meargă către acest obiectiv prin planificare financiară.

Implementarea obiectivelor stabilite de management este posibilă prin aprobarea unui plan de acțiuni, iar orice decizie luată fără planificarea aceasta este foarte riscantă și poate duce la un statut de insolvabilitate.

Planificarea financiară – tipuri și metode

Ce tipuri/metode de planificare financiară există?

Există câteva tipuri de planificare financiară:

În funcție de termenul de realizare, distingem:

  • pe termen scurt (pe săptămâna/lună)
  • pe termen mediu sau lung (pe 1-3 ani, planificarea financiară pe termen mediu 1 an se numește bugetare)
  • planificarea strategică.

În funcție de metoda de elaborare, deosebim:

  • Prima metodă – când managementul afacerii determină sau mai bine zis își setează scopul principal pe anul viitor și îl transmite către toate departamentele.
  • A doua metodă – când planificarea se începe de la șefii departamentelor și planul pregătit se transmite către managementului companiei.

Planificarea financiară se realizează prin intermediul unor anumite metode:

  • Normative – este cea mai simplă metodă, știind normele stabilite și indicatorii de volum, putem calcula cu ușurință indicatorul planificat.
  • Analitice și de calcul – se folosesc atunci când normative nu există.
  • De bilanț – metoda cel mai des utilizată. Esența acestei metode constă în aceea că se realizează o coordonare a resurselor financiare disponibile cu necesitățile reale.
  • Metoda de optimizare a deciziilor planificate. Esența metodei constă în elaborarea câtorva variante de calcul pentru a alege cea mai potrivită dintre ele.
  • Modelarea economico-matematică permite de a găsi expresii cantitative a legăturilor dintre indicatorii financiari și factorii care îi determină.

Importanța planificării financiare pentru o afacere

Cât de importantă este planificarea financiară pentru o companie și de ce e importantă?

Planificarea financiară este necesară pentru luarea deciziilor optime. Și este foarte importantă pentru orice afacere, deoarece fără implementarea planului financiar, toate deciziile managementului devin tot mai riscante și apare probabilitatea de a pierde oportunități sau de a face greșeli.

Cu ajutorul planului financiar, se poate de înțeles dacă compania dispune de resursele necesare pentru realizarea proiectului. De exemplu pentru procurarea unui echipament costisitor, pentru procurarea încăperii sau reparația ei, pentru recrutarea angajaților noi etc.

Desigur, putem începe proiectul fără aprobarea planului financiar, dar există o mare probabilitate ca în mijlocului proiectului, banii să se termine. Dezvoltarea proiectul se va stopa și angajații vor demisiona. Ca să nu permitem acest lucru, îndemn toate companiile să implementeze planificarea financiară.

Planificarea financiară la DAD Management

Ce facem noi, DAD Management, în direcția asta? În ce constă munca noastră pentru companiile care vor să le ajutăm cu planificarea financiară?

Ajutorul cu planificarea financiara constă în elaborarea planului de afaceri compus din următoarele etape:

  • analiza indicatorilor din perioada precedentă;
  • determinarea scopului pentru perioada următoare;
  • prognozarea vânzărilor;
  • pregătirea bugetului veniturilor și cheltuielilor;
  • prognoza fluxului mijloacelor bănești;
  • controlul asupra îndeplinirii bugetului;
  • compararea performantelor financiare cu planul.

Îți mulțumim, Natalia!

Vezi și: Când pe antreprenori îi ajută managementul financiar | DAD Expert

Sperăm că te-am convins de importanța planificării financiare pentru creșterea oricărei companii. Dacă ai nevoie de mai multe detalii, contactează-ne și vezi dacă serviciile noastre sunt potrivite pentru afacerea ta.

planificarea financiară metode bonus

Urmărește-ne și pe rețelele sociale! Acolo, te ținem la curent cu cele mai importante știri și evenimente din lumea businessului, abordăm subiecte actuale și utile.

Autori:

Natalia Zabolotnîi, expert
Cristina Malache, copywriter