- articole
- management
Diferența dintre marja de profit și adaosul comercial
- 2024-10-08
Marja de profit și adaosul comercial sunt unii dintre cei mai importanți indicatori financiari pentru orice afacere. De ce? Pentru...
Mai multCu siguranță ai auzit de sumbra statistică, potrivit căreia 90% dintre companii dau faliment în primii 5 ani de activitate. Majoritatea dau faliment pentru că ajung în incapacitate de plată. Iată de ce azi venim cu un articol în care îți spunem cum să eviți incapacitatea de plată prin setarea corectă a proceselor din cadrul afacerii.
Incapacitatea de plată este situația în care o companie nu mai este capabilă să-și acopere cheltuielile (salariile, chiria, furnizorii etc.). Sau altfel spus, situația în care compania ajunge să nu-și mai poată onora obligațiile de plată. Dacă această problemă nu e rezolvată la timp, duce inevitabil la faliment.
Cauze sunt multe. De la lipsa unui cash-flow și, drept urmare, gestionarea haotică a banilor companiei, până la retragerea dividendelor într-o perioadă nefavorabilă sau cheltuirea banilor primiți în avans înainte de onorarea obligațiilor etc. O altă cauză este că unii antreprenori „confundă” banii companiei cu banii personali. Ceea ce iarăși duce la o gestionare haotică a resurselor financiare. Deci cauze chiar sunt multe. Aici însă vom analiza principalele 3 cauze pentru care companiile ajung în incapacitate de plată.
Utilizarea resurselor atrase pe termen scurt pentru a acoperi necesitățile pe care le are compania pe termen lung poate face ca aceasta să ajungă în incapacitate de plată fiindcă creează dezechilibre financiare și pune compania într-o poziție vulnerabilă. Cum anume? Iată un exemplu:
Compania X folosește împrumuturi pe termen scurt pentru investiții care vor genera venituri pe termen lung. Să zicem că e vorba de crearea și lansarea unui nou produs sau serviciu (necunoscut pe piață). În această situație, există un risc destul de mare ca obligațiile de plată să apară înainte ca investițiile să înceapă să aducă profit.
Vorbim de investiții greșite atunci când banii sunt investiți în proiecte care sunt sortite eșecului, adică nu generează profit. Investiții greșite pot fi și acelea care deși generează profit, acest lucru se întâmplă prea lent. Extrem de lent. Drept urmare, resurse financiare importante, care ar putea fi investite în dezvoltarea afacerii sunt, pur și simplu, blocate în proiecte care nu funcționează.
Încă o cauză care poate face ca afacerea ta să ajungă în incapacitate de plată este distribuirea greșită a dividendelor. Dividendele reprezintă o parte din profitul companiei care revine fiecărui acționar în conformitate cu clasele și în funcție de numărul acțiunilor pe care le posedă.
Dacă scoți dividendele în avans (trimestrial sau semestrial), iar în lunile următoare firma înregistrează pierderi, vei fi nevoit să întorci acei bani care, de fapt, nici nu ți se cuveneau. În caz contrar, firma poate ajunge în incapacitate de plată.
Am vorbit despre acest subiect cu Natalia Zabolotnîi, manager în domeniul financiar la DAD Management. Am discutat despre indicatorii care arată că o afacere riscă se ajungă în incapacitate de plată și cum putem identifica acești indicatori din timp. De asemenea, am vorbit despre cum setarea corectă a proceselor din companie poate ajuta la evitarea incapacității de plată.
Care sunt primele semne că o companie ar putea ajunge în incapacitate de plată și cum acestea pot să fie identificate din timp?
Atunci când vorbim de primele indicii care arată că o afacere riscă să ajungă în incapacitate de plată, aș menționa următoarele semne:
Pentru ca aceste semne să poată fi identificate din timp e nevoie să fie întreprinse următoarele acțiuni:
Prin implementarea acestor strategii, o companie poate identifica din timp semnele de avertizare și poate întreprinde măsuri pentru a preveni incapacitatea de plată.
În ce mod setarea corectă a proceselor din cadrul unei afaceri poate ajuta această afacere să evite să ajungă în incapacitate de plată?
Setarea corectă a proceselor într-o afacere este esențială pentru prevenirea incapacității de plată.
Procesele bine definite asigură o gestionare eficientă a resurselor, monitorizarea continuă a sănătății financiare a afacerii și o reacție rapidă la eventualele probleme. Există câteva exemple de procese care pot ajuta în acest sens.
Managementul fluxului de numerar
Exemplu de proces: Implementarea unui sistem de prognoză a fluxului de numerar.
Controlul cheltuielilor
Exemplu de proces: Stabilirea unui buget anual cu procese de aprobat cheltuielile.
Managementul creanțelor și a datoriilor
Exemplu de proces: Implementarea unui sistem de gestionare a creditului clienților.
Analiza financiară periodică
Exemplu de proces: Crearea unor rapoarte financiare lunare.
Cum serviciile noastre de management financiar ajută companiile să-și optimizeze procesele financiare și să evite riscul de a ajunge în incapacitate de plată?
Aș evidenția următoarele modalități prin care serviciile de management financiar de la DAD pot ajuta companiile să evite să ajungă în incapacitate de plată:
Ce recomandări ai avea pentru companiile care vor să-și organizeze cât mai eficient procesele financiare ca să nu ajungă în incapacitate de plată?
Iată câteva recomandări:
Mulțumim, Natalia!
Orice afacere, indiferent de etapa de dezvoltare la care se află, ar putea, teoretic, să ajungă în incapacitate de plată.
Incapacitatea de plată este situația când compania nu mai e în stare să-și onoreze obligațiile financiare pe care le are față se salariați, furnizori, stat etc. Vorbim de plata salariilor, a chiriei, plata furnizorilor, achitarea impozitelor, a creditelor etc.
Principalele cauze care pot face ca o companie să ajungă în incapacitate de plată sunt:
Totuși această situație poate fi foarte ușor evitată, dacă se întreprind anumite acțiuni concrete, menite să prevină riscul de incapacitate de plată. O soluție în acest sens ar fi setarea corectă a proceselor din cadrul afacerii. Iar specialiștii vin cu următoarele recomandări:
Pentru mai multe informații despre serviciile noastre de management financiar, contactează-ne! Hai să stabilim o întrevedere în care îți vom oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a decide dacă serviciile noastre sunt potrivite pentru tine.
Autori:
Natalia Zabolotnîi, expert
Cristina Malache, copywriter