- articole
- management

Diferența dintre marja de profit și adaosul comercial
-
2024-10-08
Marja de profit și adaosul comercial sunt unii dintre cei mai importanți indicatori financiari pentru orice afacere. De ce? Pentru...
Mai multVrei ca afacerea ta să-ți aducă cât mai mulți bani? Primul lucru pe care trebuie să-l faci, în acest caz, e să planifici bugetul afacerii pentru cel puțin un an înainte. Asta îți va permite să înțelegi de câți bani ai nevoie pentru a acoperi toate cheltuielile și cum să-ți gestionezi resursele ca să eficientizezi la maximum procesele de lucru.
Bugetul afacerii este un instrument de management financiar. Cu ajutorul acestuia îți poți crea o imagine de ansamblu despre resursele afacerii tale și modul în care ar trebui să le gestionezi, astfel încât să acoperi toate cheltuielile și să-i permiți afacerii să se dezvolte. În forma sa cea mai simplă, bugetul constă dintr-o listă a tuturor activităților și proceselor din cadrul unei afaceri și cea mai bună apreciere în numerar privind costul fiecărei activități și a fiecărui proces de lucru.
Toată lumea știe că gestionarea unei afaceri nu e un lucru simplu. Din contra, e un proces complex, care presupune multitasking și adaptabilitate. Întotdeauna trebuie să fii cu un pas înaintea concurenților. Să investești în calitatea produselor și în marketing. Totodată, e nevoie să cauți noi furnizori și parteneri, să negociezi prețuri, să semnezi contracte.
Mai pune instituțiile de control care oricând pot veni cu o verificare. Mai adaugă situațiile imprevizibile și fluctuația de personal. Toate acestea îngreuiază activitatea oricărei afaceri.
Dacă însă îți vei planifica bugetul afacerii pentru un an înainte, aceste probleme nu îți vor părea atât de grave. Pentru că vei fi pregătit. Vei avea resurse rezervate special pentru eventualele cheltuieli neprevăzute. Nu te vei trezi că din senin ai rămas fără bani pentru chirie sau salarii.
Acum hai să vedem de ce se recomandă să-ți planifici bugetul afacerii pentru cel puțin un an? Pentru că acesta este un termen optim din mai multe puncte de vedere. Dacă încerci să-ți planifici bugetul pentru mai mulți ani, există probabilitatea că o vei da în bară. Pentru că e mai greu să intuiești ce poate interveni într-o perioadă atât de îndepărtată.
Dacă iei o perioadă mai scurtă, acest instrument nu îți va fi foarte util, pentru că, de obicei, acest timp e prea puțin pentru niște concluzii relevante.
Citește și: Cum să oferi reduceri fără să-ți afectezi profitul
Un tabel în Excel este o variantă foarte practică. Aici poți include ușor tot felul de calcule și rezumate. În plus, poate fi folosit gratuit și este destul de accesibil. Dacă nu știi să lucrezi în Excel, pe YouTube găsești mai multe tutoriale care te învață tot de la A la Z.
Înainte de a planifica bugetul, trebuie să vezi ce costuri vei include în acesta. Poți începe de la activitățile și necesitățile care generează cele mai mari cheltuieli. De exemplu: chiria, salariile, serviciile comunale. Dar nu uita nici de celelalte aspecte care asigură buna desfășurare a proceselor de muncă (procurarea consumabilelor, motivarea angajaților, cheltuielile de marketing etc.)
Planificarea bugetului presupune și niște estimări. Asta înseamnă că cifrele cu care vehiculăm nu vor reflecta întotdeauna realitatea.
Hai să luăm un exemplu. Poți planifica să cheltui pentru chirie 4 300 $ pe lună. Dar dacă peste jumătate de an, proprietarul va majora prețul și nu va fi de acord să îl renegociați, va trebui să scoți din buzunar o altă sumă decât cea planificată.
Acum să vorbim un pic despre scenariul pesimist VS scenariul optimist VS scenariul realist. Scenariul pesimist e acela în care îți imaginezi că lucrurile vor decurge în cel mai rău mod posibil. Acesta e bun, pentru că prevede practic orice problemă cu care afacerea ta ar putea să se confrunte. Dar, totodată, nu e chiar bun, pentru că ar ieși că nu o să-ți ajungă nici toți banii din lume și că firma ta niciodată nu o să-ți aducă profitul pe care ți-l dorești.
Scenariul optimist e bun pentru că încurajează, îți arată viitorul luminos al afacerii tale. Partea rea e că așa te poți induce în eroare și poți scăpa din vedere lucruri foarte importante. Iar, la un moment dat, să te confrunți cu dificultăți pe care nu ai fost în stare să le admiți.
Pentru asta, e important să cercetezi bine piața, să-ți cunoști concurenții. Să urmărești parcursul altor companii, să admiți că pot interveni situații excepționale și, de ce nu, să ai un plan B.
Un scenariu realist ia în calcul toate riscurile posibile, dar apreciază obiectiv cât de mare e probabilitatea ca o situație sau alta să se întâmple în realitate. Un scenariu realist include și toate oportunitățile, dar, iarăși, va presupune o analiză obiectivă a posibilităților reale ale afacerii.
Bugetul afacerii planificat pentru cel puțin un an înainte este util pentru toți antreprenorii care vor să construiască o afacere sustenabilă, care să le aducă bani.
Atunci când planifici bugetul afacerii tale, e important să nu te duci în extreme. Nu e bine să fii nici prea optimist, dar nici prea pesimist. Încearcă să iei în calcul toate riscurile posibile, apoi să le analizezi obiectiv ca să vezi care dintre acestea sunt realiste și care nu.
Simți că ai nevoie de ajutorul unui director financiar?
Atunci hai să ne apucăm de treabă – ca să ai cel mai bun director financiar outsource.
Pentru tine poate fi cea mai optimă soluție, pentru că nu va mai trebui să cauți, să recrutezi, să instruiești, să monitorizezi, să plătești impozite și concedii pentru directorul financiar inhouse.
Dacă acest lucru îți convine, să începem cu o consultație introductivă: vom discuta despre obiectivele financiare ale afacerii tale și despre cum un directorul nostru financiar te poate ajuta.
Pentru mai multe informații, contactează-ne!