- Categorie
Cum să stabilești corect prețul. Top 3 aspecte esențiale
- 2024-09-17
Stabilirea prețurilor este un proces pe cât de important, pe atât de complex. Strategia de preț e influențată de mai...
Mai multDirectorul financiar este o persoană-cheie pentru orice companie. De ce? Pentru că el știe care sunt veniturile și cheltuielile afacerii. Știe unde se poate de economisit și în ce direcții ar fi bine de investit banii pentru a obține mai mult profit. Iar asta înseamnă, că prin rapoartele pe care le pregătește, prin munca pe care o face, îl poate ajuta pe administrator să ia decizii de business bazate pe cifre. În articolul de astăzi îți spunem cum este directorul financiar ideal în viziunea antreprenorului.
Principalul scop al oricărei afaceri este să se dezvolte, să-și crească profitul. Drept urmare, anume creșterea profitului trebuie să fie prioritatea directorului financiar. Acesta trebuie să gândească și să propună diverse strategii de creștere a profitului, să țină sub control cheltuielile și veniturile companiei.
Un director financiar bun asigură stabilitatea financiară a afacerii. Îi arată antreprenorului care sunt punctele forte și care sunt punctele slabe ale companiei lui. Totodată, un specialist bun identifică care ar fi posibilitățile de îmbunătățire a principalilor indicatori financiari și care sunt riscurile afacerii. Astfel, îl ajută pe antreprenor să ia mai ușor deciziile corecte, care să contribuie la creșterea companiei și la atingerea scopurilor financiare propuse.
În varianta ideală, ar fi bine ca antreprenorul și directorul financiar să aibă aceleași viziuni asupra strategiei de dezvoltare a businessului. Cu alte cuvinte, să aibă aceleași obiective și să muncească în aceeași direcție.
Pentru asta, directorul financiar are nevoie să știe care este scopul antreprenorului. Ce-și dorește el de la propria afacere. Vrea să o extindă, să-și deschidă filiale în toată țara? Vrea să o crească și să o vândă? Ori să o dezvolte pentru a o transmite urmașilor? Ca un director financiar să-și poată face munca bine, el trebuie să fie la curent cu planurile antreprenorului și să rezoneze cu acesta.
Pentru ca un director financiar să se poată concentra pe lucrurile cu adevărat importante (strategii, viziune, preîntâmpinarea riscurilor etc.), ar fi bine ca acesta să nu fie încărcat cu sarcinile operaționale. Efectuarea plăților, menținerea unui calendar de plăți, pregătirea documentelor, de toate astea se poate ocupa la fel de bine orice specialist financiar.
Majoritatea antreprenorilor caută un director financiar care, pe de o parte să fie un specialist bun, un profesionist, iar pe de altă parte – o persoană de încredere. Pentru că, să fim sinceri, nu poți face business cu un om în care nu ai încredere. Asta nu înseamnă că directorul financiar trebuie să devină prietenul antreprenorului. Nu. În schimb, trebuie să devină un partener sigur, care să fie și el interesat de dezvoltarea companiei.
Antreprenorii își doresc ca directorul lor financiar să le împărtășească viziunile cu privire la business și să ajute compania să-și atingă scopurile. Numai în acest caz antreprenorii vor putea să aibă încredere în deciziile și recomandările directorului lor financiar. Chiar dacă nu întotdeauna vor fi de acord cu acestea.
Vezi și: Când pe antreprenori îi ajută managementul financiar | DAD Expert
Am discutat despre cum ar trebui să fie un director financiar pentru a fi ideal în viziunea antreprenorului cu Natalia Zabolotnîi, manageră în domeniul financiar la DAD Management. Am rugat-o să ne spună care sunt responsabilitățile unui director financiar în companie, ce calități și abilități ar trebui să dețină acesta pentru a fi un specialist bun și ce se întâmplă atunci când antreprenorul nu ține cont de recomandările directorului financiar.
După părerea ta, ce calificare, ce calități și abilități trebuie să aibă o persoană pentru a fi un director financiar bun?
Un CFO bun trebuie să aibă calificare în domeniul financiar, cunoștințe în Standardele Naționale de Contabilitate, Codul fiscal, Standarde Internaționale de Contabilitate și de Raportare Financiară. De asemenea, sunt necesare calități în analiza financiară, planificarea afacerii și managementul resurselor financiare.
În ceea ce ține de abilități, aș evidenția gândirea strategică și acuratețea, atenția la detalii.
Ce face un manager financiar în companie?
Managerul financiar este responsabil de coordonarea echipei, de gestionarea mijloacelor bănești și oferirea consultanței financiare antreprenorului.
Totodată, printre responsabilitățile managerului financiar pot fi incluse și: pregătirea bugetelor companiei, modelarea financiară, evaluarea eficienței, proiecte de investiții și strângere capital.
În varianta ideală, ce relație ar trebui să fie între antreprenor și managerul financiar pentru o colaborare cât mai eficientă?
Pentru CFO e foarte important ca antreprenorul să-l vadă ca pe un consilier financiar, ca pe un partener informațional. Pentru că așa și este. Managerul financiar e cel care îi furnizează antreprenorului toate informațiile ce țin de finanțele companiei. Îi arată care sunt potențialele riscuri ale anumitor acțiuni. Iar aceste informații îi ajută antreprenorului să ia cele mai bune decizii pentru dezvoltarea afacerii. Totodată, managerul financiar e persoana care vine cu recomandări. Aceste recomandări, de asemenea, se bazează pe cifre concrete și au drept scop creșterea companiei.
Ce ar trebui să facă un manager financiar bun în situația în care antreprenorul nu ține cont de recomandările lui?
Într-adevăr, uneori se poate întâmpla ca antreprenorul să nu facă ceea ce i-a recomandat directorul financiar. Sau să nu respecte în întregime recomandările acestuia. Ce e de făcut în astfel de situații? Eu cred că cel mai bine e ca directorul financiar să continue cu insistența. Doar că să o facă argumentat. Adică să se asigure că recomandările lui au fost înțelese corect și că antreprenorul sau fondatorul conștientizează care sunt motivele din spatele acestor recomandări. Cu alte cuvinte, să facă prognozarea indicatorilor financiari pentru a argumenta recomandările oferite.
Îți mulțumim, Natalia!
Citește și: Cum să ai bani pentru impozite, dividende și furnizori
Pentru a avea un director financiar ideal, nu e neapărat să-l angajezi. Poți, la fel de bine, să externalizezi această funcție. Cum? Găsești o companie de încredere care prestează astfel de servicii și închei un contract de colaborare. De exemplu, DAD Management. Dacă ai nevoie de servicii de director financiar, contactează-ne! Stabilim o întrevedere și discutăm toate aspectele.
Autori:
Natalia Zabolotnîi, expert
Cristina Malache, copywriter