Cum să nu rămâi fără bani pentru impozite, dividende și furnizori - Servicii de director financiar

Cum să nu rămâi fără bani pentru impozite, dividende și furnizori

28.05.2024

Una dintre cele mai mari frici ale oricărui antreprenor este că afacerea lui va rămâne fără bani. Fără bani pentru a plăti impozitele, pentru a achita salariile, pentru dividende și pentru furnizori. E și firesc, pentru că asta ar însemna că businessul dă faliment. Totuși, e important să știi că succesul sau insuccesul afacerii tale depinde numai de tine. Astăzi vorbim despre cum să faci ca să nu rămâi fără bani pentru impozite, dividende și furnizori.

Cum să faci ca să nu rămâi fără bani pentru impozite, dividende și furnizori

Achitarea impozitelor e o obligație. Altfel, compania ta se poate alege cu penalizări, amenzi și, drept urmare, să cheltuie și mai mulți bani. Dacă nu o să le achiți la timp furnizorilor, de asemenea, ai de pierdut. Poți pierde parteneri de încredere, oportunități de finanțare sau poți rămâne fără resursele necesare pentru a-ți desfășura activitatea.

Pe de altă parte, vrei să scoți și dividende. Altfel, de ce ai mai început o afacere dacă nu îți aduce un venit în plus.

Ca să nu te pomenești că nu ai bani pentru a achita impozitele, dividendele sau furnizorii, e important să-ți planifici din timp toate cheltuielile. Iată câteva recomandări:

Recomandări, strategii și instrumente utile ca să nu rămâi fără bani pentru impozite, dividende și furnizori

Colaborează cu un contabil sau un director financiar în regim outsourcing

Astfel, va exista cineva responsabil să țină cont de data la care trebuie să fie plătite impozitele și să te informeze din timp despre toate tranzacțiile ce urmează să fie făcute. Totodată, vei fi informat dacă și când poți repartiza dividende, astfel încât să nu-i dăunezi companiei.

Gestionează banii companiei în baza rapoartelor financiare elaborate de departamentul contabil și financiar

În business nu trebuie să acționezi orbește și nici intuitiv. Toate deciziile tale trebuie să se bazeze pe cifre. Astfel vei fi asigurat că nu acționezi în detrimentul companiei tale. Rapoartele financiare livrate de departamentul financiar și cel contabil îți furnizează cele mai importante informații despre businessul tău și îți arată câți bani ai, ce cheltuieli și ce venituri ai.

Folosește calendarul de plăți

Calendarul de plăți este un instrument care te ajută să-ți monitorizezi veniturile și cheltuielile. Acesta îți arată când urmează să încasezi niște bani, când trebuie să faci niște plăți și când dispui de ceva bani „liberi”, pe care a-i putea să-i investești în alte direcții. În acest mod vei ști când poți să-ți asumi niște cheltuieli în plus, când e gazul să renegociezi anumite contracte cu furnizorii și, în genere, cum să-ți planifici activitatea.

Nu uita că banii companiei NU sunt banii tăi personali

Chiar dacă e afacerea ta, asta nu înseamnă că poți folosi banii companiei în interese personale. De fapt, asta e una dintre cele mai grave greșeli pe care o poate comite un antreprenor. Ca fondator, ai dreptul la salariu (dacă ești angajatul companiei) și la dividende (dacă afacerea e profitabilă). În rest, banii companiei sunt banii companiei.

Planifică bugetul companiei pentru cel puțin un an înainte

Acest lucru îți va permite să preîntâmpini mai multe situații dificile. Și după cum se știe, e mult mai simplu să preîntâmpini o problemă, decât să o rezolvi. Planificarea bugetului înseamnă să știi, cu aproximare, ce cheltuieli și venituri urmează să ai și să ai și niște bani de rezervă pentru anumite situații imprevizibile.

Citește și: Cum să retragi bani din firmă și să nu ajungi în incapacitate de plată

Cum să faci ca să nu rămâi fără bani pentru impozite, dividende sau furnizori. Ce spune specialistul DAD

Am discutat despre acest subiect cu Natalia Zabolotnîi, manageră în domeniul financiar la DAD Management. Am rugat-o să ne spună ce trebuie să facă un antreprenor pentru a se asigura că nu va rămâne fără bani pentru impozite, dividende sau furnizori, ce instrumente poate utiliza în acest sens și ce facem noi, la DAD Management, pentru a-i ajuta pe clienții noștri în această direcție.

Ce trebuie să facă un antreprenor pentru a se asigura că nu va rămâne fără bani pentru impozite, dividende sau furnizori?

Un antreprenor trebuie să implementeze o serie de strategii financiare solide pentru a se asigura că afacerea sa nu va rămâne fără bani pentru impozite, dividende sau furnizori. Iată câteva sugestii:

O planificare financiară riguroasă

E bine să fii proactiv în planificarea financiară a companiei tale. Acest lucru implică stabilirea unor bugete precise, estimarea veniturilor și cheltuielilor viitoare și evaluarea riscurilor financiare.

Constituirea unui fond de rezervă

Este esențial să se constituie un fond de rezervă pentru a face față cheltuielilor neașteptate sau pentru a acoperi posibilele scăderi ale veniturilor. Acest fond ar trebui să fie suficient de mare pentru a acoperi cel puțin câteva luni de cheltuieli.

Gestionarea fluxului de numerar

Ar fi bine să monitorizezi și să gestionezi cu atenție fluxul de numerar al companiei, asigurându-te că există suficienți bani disponibili pentru a acoperi obligațiile financiare imediate, cum ar fi plata impozitelor sau a furnizorilor.

Stabilirea priorităților de plată

Este important să stabilești priorități clare în ceea ce privește plățile. De exemplu, plata impozitelor și a furnizorilor ar trebui să aibă prioritate față de dividende sau alte cheltuieli nesemnificative.

Colaborarea cu profesioniști financiari

Majoritatea antreprenorilor de succes colaborează cu contabili și consultanți financiari profesioniști pentru a obține sfaturi și orientare în gestionarea finanțelor companiei sale. Acești profesioniști pot oferi expertiză în privința planificării fiscale, a optimizării structurii de capital și a altor aspecte financiare importante.

În general, o abordare proactivă și bine gândită în ceea ce privește gestionarea finanțelor companiei poate contribui semnificativ la asigurarea unei situații financiare stabile și durabile pe termen lung.

Cât de importante sunt bugetul, P&L și CashFlow-ul? Cum aceste rapoarte îl ajută pe antreprenor? Ce alte instrumente poate folosi pentru a-și gestiona eficient banii?

Bugetul, P&L (Profit and Loss – Profit și Pierdere) și Cash Flow-ul sunt toate instrumente vitale pentru gestionarea eficientă a finanțelor unei companii și sunt esențiale pentru succesul și stabilitatea pe termen lung a afacerii. Iată o analiză detaliată a importanței fiecărui raport și modul în care acestea îl ajută pe antreprenor:

Bugetul

Bugetul este o previziune financiară detaliată a veniturilor și cheltuielilor unei companii pe o anumită perioadă de timp, de obicei, pe termen anual. Este un instrument esențial pentru planificarea și urmărirea performanței financiare.

Cum ajută antreprenorul

Bugetul oferă antreprenorului o hartă clară a resurselor financiare disponibile și a planurilor de cheltuieli. Prin compararea periodică a performanței reale cu bugetul, antreprenorul poate identifica devierile și poate lua măsuri corective în timp util pentru a menține afacerea pe drumul cel bun.

P&L (Profit and Loss)

P&L este un raport care prezintă veniturile, cheltuielile și profitul sau pierderea unei companii într-o anumită perioadă de timp. Acesta oferă o imagine de ansamblu a performanței financiare a afacerii.

Cum ajută antreprenorul

P&L-ul permite antreprenorului să evalueze eficiența operațională și să identifice sursele de venituri și cheltuieli care influențează rezultatele financiare ale companiei. Acest raport este crucial pentru luarea deciziilor strategice și ajustarea planurilor de afaceri pentru a optimiza profitabilitatea.

Cash Flow-ul

Cash Flow-ul reprezintă fluxul de intrări și ieșiri de numerar ale unei companii într-o anumită perioadă de timp. Acesta evidențiază disponibilitatea de numerar pentru a acoperi obligațiile curente și pentru a finanța operațiunile viitoare.

Cum ajută antreprenorul

Cash Flow-ul este esențial pentru gestionarea lichidității și evitarea situațiilor în care compania rămâne fără fonduri. Antreprenorul poate utiliza acest raport pentru a evalua capacitatea companiei de a face față cheltuielilor imediate, precum și pentru a identifica eventualele neconcordanțe între momentele de încasări și plăți.

Ce facem noi, la DAD Management, în această direcție? Cum îi ajutăm pe antreprenori să-și planifice corect resursele financiare și să aibă bani pentru impozite, dividende și furnizori?

Echipa noastră din departamentul financiar desfășoară mai multe activități esențiale pentru a sprijini companiile clienților în gestionarea eficientă a resurselor financiare și pentru a-i ajuta pe antreprenori să-și planifice corect bugetele și să-și asigure disponibilitatea de fonduri pentru impozite, dividende și plăți către furnizori. Iată câteva dintre acțiunile-cheie pe care le întreprindem:

Bugetare și planificare financiară

Echipa noastră lucrează strâns cu departamentele operaționale și cu conducerea executivă pentru a dezvolta și a actualiza bugetele anuale și planurile financiare pe termen lung. Acest proces implică evaluarea veniturilor și cheltuielilor anticipate, precum și stabilirea unor obiective financiare realiste și realizabile.

Monitorizarea performanței financiare

Departamentul financiar efectuează o monitorizare constantă a performanței financiare a companiei, analizând periodic rapoartele P&L, Cash Flow și alți indicatori financiari cheie. Acest lucru ne permite să identificăm rapid devierile de la plan și să întreprindem măsuri corective pentru a ne asigura că resursele financiare sunt utilizate eficient.

Gestionarea fluxului de numerar

Echipa noastră se ocupă de gestionarea fluxului de numerar al companiei, asigurându-se că există întotdeauna suficienți bani disponibili pentru a acoperi cheltuielile curente și pentru a respecta obligațiile financiare, cum ar fi plățile către furnizori și impozitele.

Optimizarea structurii de capital

Departamentul financiar evaluează continuu structura de capital a companiei și explorează oportunități de optimizare a acesteia. Acest lucru include evaluarea opțiunilor de finanțare, gestionarea datoriilor și optimizarea capitalului propriu pentru a minimiza costurile și riscurile financiare.

Raportare și comunicare

Echipa noastră furnizează rapoarte financiare periodice și comunicări detaliate către conducerea executivă și antreprenor, oferindu-le informațiile necesare pentru luarea deciziilor strategice și gestionarea eficientă a resurselor financiare.

Concluzie:

În general, echipa noastră din departamentul financiar are un rol crucial în asigurarea unei gestionări financiare solide și în sprijinirea antreprenorului în planificarea corectă a resurselor financiare. Prin implementarea practicilor financiare bune și prin monitorizarea constantă a performanței financiare, ne asigurăm că afacerea clientului este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele financiare și pentru a asigura succesul pe termen lung.

Îți mulțumim, Natalia!

Citește și: 5+ metode pentru a micșora cheltuielile companiei

Dacă vrei și tu să te asiguri că afacerea ta nu va rămâne fără bani pentru impozite, dividende sau furnizori, poți, fără ezitare, să încerci să implementezi recomandările specialistului nostru. Sau contactează-ne și solicită mai multe informații despre serviciile noastre!

Autori:
Natalia Zabolotnîi, expert
Cristina Malache, copywriter