Contabilul nu poate fi, concomitent, și director financiar
contabil vs director financiar cover

Contabilul nu poate fi, concomitent, și director financiar

12.07.2023

Ai un contabil bun și te gândești să-i încredințezi lui și funcția de director financiar? Până la urmă, oricum e la curent cu tot ce ține de banii companiei, deci ar trebui să facă față. Lucrurile însă nu stau chiar așa, iar ideea de a cumula funcția de contabil cu cea de director financiar îți poate îngreuna buna funcționare a afacerii. Și când spunem asta nu exagerăm deloc. În articolul de azi, îți vom explica diferențele dintre contabil vs director financiar, de ce contabilul tău nu poate fi în același timp și director financiar și ce consecințe ar putea avea pentru tine și pentru compania ta decizia de a încredința aceste funcții aceluiași om.

Contabilul vs director financiar. E posibil de cumulat aceste funcții?

Pentru început, hai să vedem ce înseamnă cumularea acestor două funcții. În general, cumularea a două funcții e atunci când un salariat, pe lângă funcția sa de bază, mai îndeplinește și o altă funcție.

În cazul nostru ar ieși că aceeași persoană trebuie să îndeplinească atât responsabilitățile contabilului, cât și responsabilitățile directorului financiar.

Contabilul vs director financiar – ce responsabilități au

Și funcția de contabil, și funcția de director financiar fac parte din același departament, doar că presupun sarcini diferite. Dacă nu ne crezi, hai să vedem ce include fișa postului unui contabil și ce include fișa postului unui director financiar. Și care este funcția principală a acestor două posturi. Cu alte cuvinte, de ce o companie are nevoie de un contabil și de un director financiar?

contabil vs director financiar tabel

Dacă analizăm responsabilitățile acestor două funcții, înțelegem cât de complexe și diferite sunt. Drept urmare, e practic imposibil ca aceeași persoană să se ocupe de ambele.

Totuși există excepții, iar unii antreprenori aleg să le încredințeze contabililor lor și atribuțiile de director financiar. Culmea e că în unele cazuri, această formulă poate chiar și să funcționeze cu succes, poate.

!!!Dar la acest aspect o să mai revenim!!!

De ce unii antreprenori vor ca contabilul să fie și director financiar

Și aici descoperim mai multe motive:

Pentru că vor să economisească pe salarii și impozite

Să întreții un angajat înseamnă să-i amenajezi un birou, să-i plătești un salariu și să achiți taxe și impozite. Acestea sunt niște cheltuieli destul de semnificative. Dacă ai doi angajați, cheltuielile se dublează. Iată de ce unii antreprenori, pentru a economisi niște bani, aleg să pună pe umerii contabilului și atribuțiile directorului financiar. Astfel, în loc să achite două salarii, achită numai unul, chiar dacă un pic mai mare.

Au încredere în contabilul lor și nu vor o persoană nouă în companie

Un alt motiv pentru care unii antreprenori aleg să încredințeze contabilului și atribuțiile directorului financiar ține de încredere. Dacă ai un contabil bun, care ani la rând ți-a dovedit devotamentul, de ce să nu se ocupe tot el și de planificarea resurselor tale financiare?

Dacă ai angaja un director financiar, asta ar însemna să aduci un om nou în companie. Iese că o persoană din afară va ști cum îți merg treburile, dacă te confrunți cu anumite probleme financiare și pe ce îți cheltuiești banii.

Cred că e bine să-i încredințeze contabilului și atribuțiile CFO

Sunt antreprenori care decid să pună pe umerii contabilului lor și responsabilitățile directorului financiar, pentru că cred că e ok așa. Oricum, au un contabil foarte bun, care se pricepe la cifre și cine altul ar putea să facă această muncă mai bine decât el?

Contabilul a fost cel cu inițiativa

Alteori se întâmplă că însuși contabilul să vină cu inițiativa de a îmbina funcția de contabil cu cea de director financiar. Poate că omul își dorește un salariu mai mare și crede că va reuși să facă față ambelor funcții. Ori poate vrea să acumuleze niște experiență. Sau se simte flatat să dețină și funcția de director financiar. Iar administratorul se lasă convins. Se gândește că, până la urmă, va avea numai de câștigat.

De ce contabilul nu poate fi și CFO-ul companiei

Pentru că, la scurt timp, se va confrunta cu sindromul burnout

Mai ții minte că ți-am spus că în unele companii în care contabilul îndeplinește și atribuțiile directorului financiar, această formulă funcționează bine? Și ți-am mai zis că vom reveni la acest aspect. Iată că revenim. Nu e suficient ca o formulă să funcționeze. Un contabil poate lucra și contabil, și director financiar (dacă are competențele necesare).

Dar întrebarea e cât timp va rezista? Îți spunem noi. După cel mai optimist scenariu, va rezista câțiva ani. Poate 2, poate 5. Iar după acei câțiva ani, vei rămână și fără contabil, și fără director financiar. Aceste două funcții și separat sunt foarte istovitoare, pentru că implică multă concentrare și mult efort intelectual. Combinate sunt încă mai dificile. Iar asta va face ca persoana care le va cumula să obosească repede și să renunțe la una dintre ele.

Nu va lucra nici pe o direcție la 100%

Nimeni nu se poate împărți în două. Respectiv, la un moment dat, persoana care va cumula aceste două funcții va trebui să dea prioritate fie uneia, fie alteia. Drept urmare, restul responsabilităților vor fi făcute prost ori, în genere, nu vor fi făcute. E ca și cum ai alerga după doi iepuri. Nu prinzi pe niciunul.

Să ai un contabil și un director financiar 2 în 1 te va costa scump

Chiar dacă mulți speră că în acest fel vor putea economisi, de fapt, obțin un efect invers. Dacă omul care deține aceste două funcții – de contabil și de CFO, nu reușește să îndeplinească toate responsabilitățile la nivel, atunci pierzi bani.

Cum? Hai să analizăm acest exemplu!

Contabilul, care deține și funcția de director financiar, a fost prea încărcat și a comis niște greșeli la calcularea salariilor și a indemnizațiilor de concediu. Un angajat supărat s-a adresat la Inspectoratul Muncii. Pentru că, zice el, nu e prima dată și nu vrea să i se încalce drepturile.

Compania e verificată și i se aplică amenzi. În plus, are de suferit și imaginea administrației.

Dacă omul ajunge la surmenaj și renunță, iarăși pierzi bani. Pentru că trebuie să cauți o altă persoană. Trebuie să investești în instruirea ei etc. Ori s-ar putea să fii nevoit să angajezi doi oameni. Pentru că nu oricine ar fi de acord să combine două funcții atât de importante și solicitante.

Pentru că aceste două funcții necesită competențe diferite

Pe lângă toate cele menționate mai sus, trebuie să înțelegi că funcția de contabil și cea de CFO necesită abilități și competențe diferite.

Contabilul trebuie să fie la curent cu toate modificările legislative din domeniu și să poată prelucra un volum mare de informații.

Directorul financiar trebuie să aibă o gândire analitică și să ajute compania să câștige mai mulți bani.

Lucrul contabilului presupune rutină. Acesta analizează faptele care s-au întâmplat și asigură relația companiei cu instituțiile statului.

Munca directorului financiar presupune previziune. Acesta trebuie să fie capabil să prevadă anumite lucruri, astfel încât să poată planifica cât mai eficient bugetul și să poată crea noi oportunități de dezvoltare.

O singură persoană nu va reuși să gândească ba ca un contabil, ba ca un CFO și să-și îndeplinească la timp atât responsabilitățile ce țin de contabilitate, cât și cele ce-i revin directorului financiar.

Citește și: Pragul de rentabilitate – cum se calculează și ce beneficii aduce afacerii tale

Există și excepții

Într-adevăr, unii contabili pot îmbina aceste două funcții (contabilitatea și managementul financiar). Doar că se va ajunge la situațiile descrise mai sus: sindromul burout, sarcini omise, depășirea termenului-limită, penalități etc. Din experiența noastră, există foarte puțini contabili care au abilitățile necesare și se pricep la fel de bine și în contabilitate, și în ceea ce ție de responsabilitățile unui CFO.

Da, sunt mulți care se pricep cât de cât. Dar suntem siguri că nu vrei un contabil mediocru, care comite greșeli, sau un director financiar slab, care nu știe cum să elaboreze un P&L.

Iată de ce, cel mai bine e să găsești doi specialiști. Contabilul să se ocupe de contabilitate. Iar directorul financiar – de munca lui.

Pentru mai multe informații, contactează-ne! Îți răspundem la toate întrebările și te ajutăm să-ți dezvolți afacerea.

contabilul vs director financiar bonus