Rata de fluctuație a personalului – cum să o reduci
rata de fluctuație cover

Rata de fluctuație a personalului – cum să o reduci

22.03.2021

Lupta pentru talente este în plină desfășurare și nu există premise că aceasta o să se amelioreze în viitor. Conform datelor prezentate de către Biroul Național de Statistică, rata medie de șomaj este de doar 5,1%.  În acest sens, devine și mai important ca angajatorii să-și mențină angajații și să reducă rata de fluctuație a personalului. Mai jos am atașat câteva statistici despre rata de fluctuație care denotă actualitatea problemei și efectele acesteia asupra echipei și performanței afacerii per general.

Statistici despre rata de fluctuație

  • În 80% din cazuri plecarea angajatului este determinată de deciziile incorecte implementate pe partea de HR (Inc.com);
  • Companiile înregistrează o rată medie a fluctuatiei de 19% anual, ceea ce reprezintă o rată destul de mare în condițiile unei aprige lupte pentru talente;
  • Conform studiului CFO costurile de recrutare repetată reprezintă cele mai mari costuri suportate de către companie din cauza unei rate de fluctuație înalte. Totodată, companiile nu suportă doar cheltuieli financiare determinate de costul recrutărilor, ci și costuri în ceea ce privește pierderea productivității în perioada de recrutare a noului candidat;
  • Companiile cu o rată de fluctuație redusă înregistrează în mediu un profit de 4 ori mai mare decât companiile cu o rată de fluctuație înaltă (confom Lessonly).

Pentru a evita efectele negative ale unei fluctuații pronunțate, se recomandă să calculezi, să urmărești și să gestionezi rata fluctuației. În continuare descriem cum poți calcula rata fluctuației.

Rata de fluctuație: formulă de calcul

Pentru a calcula rata de fluctuație lunară a angajaților, ai nevoie de doar 3 indicatori:

  • numărul angajaților activi la începutul perioadei de analiză (început de lună) (notăm – A);
  • numărul angajaților activi la sfârșitul perioadei de analiză (sfârșit de lună) (notăm B);
  • numărul angajaților care au plecat în cursul lunii analizate (notăm C).

Pentru început este nevoie să calculezi numărul mediu de angajați pentru luna respectivă. Poți aplica media aritmetică simplă dintre indicatorul A și B:

Numărul mediu de angajați (D) = (A+B) / 2

Acum ai toți indicatorii necesari pentru a calcula rata fluctuației. Poți face acest lucru aplicând următoarea formulă:

Rata de fluctuație = C (nr. angajați care au plecat) / D (nr. mediu de ang.) * 100.

În baza acestui exemplu am determinat cum se calculează rata de fluctuație lunară. Totodată, se consideră că mai utile sunt calculele ratei de fluctuație trimestriale sau anuale. Pentru a determina o rată de fluctuație anuală poți folosi exact același algoritm, doar că drept valori de referință vei utiliza numărul angajaților la în

În baza acestui exemplu am determinat cum se calculează rata de fluctuație lunară. Totodată, se consideră că mai utile sunt calculele ratei de fluctuație trimestriale sau anuale. Pentru a determina o rată de fluctuație anuală poți folosi exact același algoritm, doar că drept valori de referință vei utiliza numărul angajaților la început și sfârșit de an.

Care este rata de fluctuație admisibilă?

Odată ce ai reușit că calculezi rata de șomaj, este important să cunoști cum ai putea să o interpretezi. O modalitate de analiză a ratei de fluctuație este compararea ei cu rata medie de fluctuație din domeniul de activitate. Odată ce vei face această comparație, vei putea înțelege dacă rata de fluctuație actuală este una admisibilă sau nu. Reieșind din aceasta, poți formula și primele concluzii. Dacă, de exemplu, rata de fluctuație este mai mare decât media din industrie, înseamnă că există anumiți factori care influențează negativ mediul intern al companiei tale.

Până acum am descris o metodă de a cerceta rata de fluctuație pe baza unui benchmarking extern. În afară de benchmarking-ul extern, poți efectua propriile cercetări privind rata de fluctuație internă. Pentru a cunoaște mai bine tendințele acestei rate, poți colecta date din diferite perioade de timp, de la departamente diferite și de la toate nivelurile manageriale.

Citește și: 7 metode prin care să reduci fluctuația de personal

rata de fluctuație fotografie simbol

Rata de fluctuație înaltă: când ar trebui să batem alarma

Deși managerii și angajatorii tind spre o rată de fluctuație cât mai mică, este imposibil să obții o valoare nulă pentru această rată. Angajații vor pleca inevitabil la un moment dat, indiferent cât de ideale nu ar fi condițiile de muncă pe care i le oferi.

Deși nu poți atinge o rată nulă, cel puțin, poți atinge o rată de fluctuație „sănătoasă”, care nu va depăși rata medie din industrie sau per tip de angajat. Linkedin a prezentat un studiu prin care a estimat o rată de șomaj medie la nivel mondial de 11%. Totodată, în acest studiu au fost prezentate și pozițiile cu cea mai mare rată a fluctuației. Prezentăm aceste date mai jos și le poți folosi drept reper de comparație cu ratele de fluctuație din compania ta.

  • Specialiști Marketing – 17%
  • Specialiști Research (cercetători, experți) – 16,4%
  • Angajați domeniul mass-media – 14,8%
  • Specialiști Suport Clienți / Customer Care – 14,6 %
  • Specialiști Resurse Umane (HR) – 14,6%.

O rată de fluctuație înaltă este considerată rata de fluctuație care depășește indicatorii medii per industrie sau poziție. O asemenea rată ar însemna că angajații tăi au fost predispuși să părăsească compania din anumite motive. Acest lucru determină costuri directe și indirecte pentru compania ta, de aceea este foarte important să întreprinzi acțiunile corespunzătoare în timp util. Mai jos găsești câteva recomandări cu ajutorul cărora poți reduce rata de fluctuație din compania ta.

Recomandări: Cum reduci rata de fluctuație

O rată de fluctuație redusă ridică moralul și productivitatea angajaților, calitatea produselor și serviciilor oferite de către compania ta, etc. În acest sens, managerii de afaceri se orientează spre reducerea maximă a acestei rate. Mai jos am descris câteva recomandări care îți pot fi utile în ceea ce privește implementarea unei strategii îndreptate spre micșorarea ratei de fluctuație a personalului tău.

Angajează candidați de top

Angajarea candidaților potriviți de la început te ajută să reduci pe viitor rata de fluctuație. Analizează cu atenție candidații prin intermediul interviurilor. Ia în considerare nu doar educația și experiența lor, ci și abilitățile. Totodată, analizează experiența precedentă și tipul comportamental al fiecărui candidat;

Optimizează utilizarea forței de muncă

Sondajul Deloitte arată că 42% dintre angajați și-au părăsit locul de muncă din cauza burnout-ului și a supraîncărcării. Un exces a volumului de lucru poate pune angajații sub o presiune imensă și poate contribui la epuizarea acestora. În același timp, un volum mic de muncă poate duce la dezangajarea acestora, demotivarea și reducerea moralului;

Oferă angajaților feedback

Un flux permanent de de feedback constructiv permite angajaților să-și privească activitatea din perspectiva angajatorului. Cu alte cuvinte, este important ca angajații tăi să cunoască ce fac bine și ce mai puțin bine. Angajații care simt că liderii lor promovează dezvoltarea individuală se simt mai motivați. Aceștia sunt dispuși să rămână în companie pentru o perioadă mai îndelungată. Totodată, deși este necesar să oferi feedback pentru a contribui la dezvoltarea echipei, la fel de important este să primești feedback de la angajații tăi. Feedbackul angajaților sub formă de sondaje și sesiuni individuale este esențial în schimbul de experiență, așteptări și îi face să se simtă apreciați. Dacă ceva nu se aliniază obiectivelor lor, ca manager, poți lucra la asta și le poți oferi mai multe oportunități;

Arată angajaților că aceștia sunt apreciați

O altă modalitate de a crește moralul angajaților și de a reduce rata de fluctuație este recunoașterea și recompensarea angajaților pentru o treabă bine făcută. De exemplu, poți „injecta” feedback pozitiv în organizația ta trimițând, pur și simplu, un e-mail prin care să-ți lauzi echipa sau un angajat în parte pentru anumite merite.

Rata de fluctuație înaltă are un impact considerabil atât asupra angajaților, cât și asupra afacerii tale per general. În condițiile în care rata de fluctuație niciodată nu va fi egală cu 0, este important să ții mâna pe puls. Să controlezi această rată și să încerci s-o reduci.

Vezi și: Soluții în recrutare de la experții HR, cu Mihail Popescu, fondator RarePeople | DAD Expert

Experții Dad Human Capital sunt mereu disponibili să-ți ofere suport în calculul, analiza și gestiunea ratei de fluctuație. Contactează-ne și solicită o consultație gratuită!

rata de fluctuație bonus