Fă aceste 5 lucruri și vei recruta cei mai buni angajați
vei recruta cei mai buni angajați cover

Fă aceste 5 lucruri și vei recruta cei mai buni angajați

19.01.2023

Cele mai importante resurse pe care le poate avea o companie sunt oamenii care lucrează acolo. De aceea recrutarea unor angajați potriviți este esențială pentru succesul oricărei afaceri. Mulți antreprenori nu apelează la serviciile unor firme de recrutare și preferă să-și caute angajați noi de sine stătător. Dar oare cât de bine se pricep la asta? În acest articol îți spunem cum lucrează recruiterii profesioniști. Dacă faci aceste 5 lucruri, vei recruta cei mai buni angajați.

Urmează sfaturile noastre și vei recruta cei mai buni angajați

Pe parcursul activității, rceruiterii noștri au testat și răstestat mai multe strategii și metode pentru a obține cele mai bne rezultate. De aceea știm foarte bin ece funcționează și cenu funcționează atunci când vine vorba de recrutarea noilor angajați.

Vei recruta cei mai buni angajați dacă ești un recruiter priceput

Cum să verifici dacă ești bun în recrutarea de personal

Munca oricărei persoane poate fi evaluată în baza rezultatelor pe care le are. Vrei să vezi dacă un vânzător lucrează bine? Uită-te câte vânzări a făcut și ce spun clienții despre el. Vrei să știi dacă un curier își face treaba așa cum trebuie? Verifică recenziile clienților și vezi câte livrări are pe zi. Deci, după cum am zis, performanța oricărui specialist poate fi verificată în baza rezultatelor obținute. Recruiterii nu sunt o excepție. Important e să stabilești niște criterii și să fii cât mai obiectiv. Mai ales că e vorba de tine însuți.

În rândurile de mai jos, îți prezentăm profilul recruiterului ideal. Astfel, vei ști cum să înțelegi dacă ești bun în recrutarea de personal și cum să recrutezi ca un profesionist.

Vei recruta cei mai buni angajați dacă vei atrage talente

Cele mai importante resurse ale companiei tale sunt oamenii care lucrează pentru tine. Angajații trebuie să fie pasionați de ceea ce fac, să le placă să muncească și să aibă competențele necesare funcțiilor pe care le dețin. Numai așa, compania ta poate fi cu un pas înaintea concurenților, iar produsele sau serviciile tale să fie de o calitate superioară. Ca să ai astfel de angajați, trebuie să faci tot posibilul pentru a atrage talente. Altfel spus, nu te rezumi la suplinirea posturilor vacante pe care le ai, ci cauți angajați care chiar sunt buni în ceea ce fac și ar aduce un plus de valoare companiei.

Asta înseamnă: crearea unui profil al candidatului ideal foarte exact, organizarea migăloasă a procesului de căutare a candidaților potriviți, identificarea celor mai eficiente platforme de recrutare și selectarea obiectivă a persoanelor care corespund cerințelor.

Exemplu:

Să zicem că deții un restaurant și ai rămas fără bucătar-șef. Nu trebuie să te mulțumești cu primul candidat care a trimis CV-ul, ci să cauți candidatul potrivit. Poate chiar să-l momești de la concurenți. Să știi să captezi atenția celor mai buni specialiști și să poți negocia, astfel încât să-i convingi să vină la tine.

Pentru că scopul tău nu e doar să găsești un bucătar-șef, ci ca cel mai bun bucătar-șef să ajungă să lucreze la tine.

Concluzia: Dacă nu te vei concentra pe suplinirea posturilor vacante, ci pe căutarea unor oameni cu adevărat talentați, vei recruta cei mai buni angajați.

Un recruiter bun respectă deadline-urile

O altă resursă importantă pentru orice afacere este timpul. Mai ales acum, când trăim într-un secol al vitezei. Uite că un recruiter bun știe cât de prețios e timpul și va avea grijă să suplinească funcțiile vacante cât mai repede posibil. (De reținut! Nu cu prețul calității.)

Exemplu:

Să revenim la exemplul nostru cu bucătarul-șef. Cred că știi cât de grav e ca un restaurant să rămână fără bucătar-șef. Adică, da, mai sunt și alți bucătari, dar anume el este acea persoană-cheie care gestionează tot procesul de muncă din bucătăria unui restaurant.

Așa că niciun restaurant nu poate rezista mult timp fără un bucătar-șef. Un recruiter bun înțelege asta. El știe să identifice sarcinile prioritare și se ocupă de ele în primul rând.

Caută persoane care corespund cerințelor posturilor vacante

Recrutarea personalului este un proces complex și include mai multe etape. Una dintre acestea presupune elaborarea profilului candidatului ideal.

Ce înseamnă asta? Ei bine, asta înseamnă să așterni pe hârtie toate calitățile pe care ar trebui să le aibă noul angajat de care ai nevoie.

De ce se face acest lucru? Pentru ca să înțelegi foarte bine ce fel de persoană cauți.

Dacă tot am început cu bucătarul-șef, hai să ne uităm la două anunțuri de angajare prin care se caută un bucătar-șef:

Anunțul I

 Restaurantul X angajează bucătar-șef! Cerințe:Studii în domeniu;Experiență de muncă într-un post similar;Capacități de organizare a procesului de muncă;Persoană responsabilă. 

Anunțul II

 Restaurantul Y angajează bucătar-șef! Cerințe:Calificare de bucătar;Experiență în bucătăria românească și internațională;Persoană responsabilă, pozitivă și amabilă;Cunoașterea normelor HACCP;Experiență de muncă de cel puțin 1 an într-un post similar;Cunoștințe privind modul de folosire a utilajelor și ustensilelor din bucătărie. 

Cum crezi, care restaurant își va găsi mai repede un bucătar-șef potrivit?

Într-adevăr, în primul anunț sunt mai puține cerințe, dar asta nu ne ajută cu nimic. Din contra. Anunțul e foarte vag, practic, fiecare al doilea bucătar poate pretinde că se încadrează în descriere. Iar tu vei pierde o grămadă de timp cu zeci de candidați nepotriviți.

În al doilea anunț, totul e mult mai clar. Nu se mai caută pur și simplu un bucătar cu studii în domeniu, ci unul care are experiență atât în bucătăria românească, cât și în cea internațională. Deci, deodată i-am exclus pe cei care se pricep doar în bucătăria românească sau doar în cea turcească etc.

Totodată, în anunțul de angajare e specificat și de câți ani de experiență e nevoie și ce cunoștințe mai trebuie să posede candidatul de care are nevoie restaurantul.

Concluzia: Profilul candidatului te ajută să înțelegi de ce fel de specialist ai nevoie. Dacă vei formula anunțul de angajare în baza profilului candidatului ideal, vei avea mai multe șanse să recrutezi omul potrivit în timp util.

Citește și: Cum să creezi profilul candidatului ideal și la ce te ajută

vei recruta cei mai buni angajați fotografie simbol

Cu o bază de CV-uri, vei recruta cei mai buni angajați

Orice recruiter bun știe cât de greu e să găsești o persoană care să aibă calificarea necesară, să posede calitățile pe care le caută angajatorul și să fie disponibil exact atunci când e nevoie de el.

Anume din acest motiv are grijă să colecteze și să-și creeze o bază de date cu CV-uri potențialilor candidați. Ca atunci când în companie va mai apărea un loc de muncă vacant, să aibă datele acestor persoane și să găsească mai ușor angajatul potrivit.

Exemplu:

Din cauza fluctuației de personal, un restaurant oricând se poate pomeni în situația că are nevoie să mai angajeze un bucătar. Tot așa cum o firmă de contabilitate, din când, în când, va avea nevoie să recruteze contabili. Când ai un magazin, ai nevoie de vânzători. Când deții o firmă de curierat, ai nevoie de curieri etc.

Dacă vrei să lucrezi ca un recruiter profesionist, vei avea grijă să-ți creezi o bază de date și să colectezi CV-urile celor care își doresc să lucreze în compania ta. Iar atunci când iarăși vei avea o funcție vacantă, nu va trebui să cauți prea mult.

Concluzia: Dacă îți vei crea o bază de date cu CV-urile potențialilor candidați potriviți, cu timpul, îți va fi mai ușor să găsești specialiștii de care ai nevoie și vei recruta cei mai buni angajați.

Un recruiter bun cere feedback

Orice recruiter bun știe că poate deveni mai bun numai dacă va solicita un feedback din partea candidaților recrutați, a angajatorului sau a departamentului pentru care a recrutat un nou angajat.

Astfel, data viitoare când va apărea o funcție vacantă, nu va putea evita anumite greșeli.

Exemplu: De ce e nevoie de feedback

Ai un restaurant și e nevoie să mai angajezi un bucătar. Bucătarul-șef spune că își dorește un bucătar cu experiență. Și tu știi că un bucătar cu experiență e mult mai bine decât unul fără experiență.

Găsești o persoană fără experiență, dar care, în rest, corespunde tuturor cerințelor tale. Așa că o angajezi.

Peste ceva timp, ceri feedback de la bucătarul-șef și de la acest bucătar nou angajat.

Bucătarul-șef îți spune că noul bucătar lucrează mult mai lent decât ar trebui, nu cunoaște toate rețetele necesare și nu prea are cine să-l instruiască, pentru că programul tuturor e încărcat.

Bucătarul nou angajat, la rândul lui, spune că nu e mulțumit de atitudinea bucătarului-șef și a colegilor, pentru că nu-l ajută. Totodată, crede că nu e plătit corect, pentru că volumul de muncă e mare și e nevoit să se rețină după program ca să însușească anumite rețete și reguli.

Dacă nu cereai feedback, nu aflai că atât bucătarul-șef, cât și bucătarul nou angajat și, cel mai probabil, toți membrii echipei, sunt nemulțumiți. Ceilalți bucătari pot fi nemulțumiți pentru că noul bucătar lucrează mai puțin, dar e plătit la fel ca ei. Sau pentru că trebuie, din timpul lor, să-l ajute pe noul bucătar, fără a fi remunerați pentru asta.

Concluzia: De ce e nevoie de feedback

Un recruiter bun întotdeauna va cere feedback de la candidatul recrutat, dar și de la cei cu care acesta lucrează. În cazul cu bucătarul, feedbackul te ajută ca data viitoare să te gândești de două ori dacă trebuie să angajezi un specialist cu experiență sau îți permiți să instruiești un specialist care nu are experiență.

Dacă vei face aceste 5 lucruri, vei recruta cei mai buni angajați. Dacă însă această muncă ți se pare cam complicată, oricând poți apela la DAD Human Capital, unde vei beneficia de servicii de recrutare cu garanție.

Ce include serviciul de recrutare a personalului la DAD Human Capital

  • Crearea profilului candidatului;
  • Elaborarea anunțului de angajare;
  • Promovarea anunțului pe platformele disponibile;
  • Colectarea și gestionarea CV-urilor;
  • Contactarea candidaților și stabilirea primului interviu;
  • Organizarea interviurilor și testarea candidaților;
  • Verificarea informațiilor oferite de candidați și a recomandărilor acestora;
  • Selectarea celor mai potriviți angajați;
  • Stabilirea și organizarea interviului II (candidații selectați se întâlnesc cu angajatorul);
  • Monitorizarea angajatului pe parcursul perioadei de probă;
  • Oferim o garanție de până la 3 luni (dacă în acest timp noul angajat pleacă sau îl demisionezi pentru că nu face față sarcinilor, noi îți recrutăm un alt angajat absolut gratuit.)

Pentru mai multe informații, contactează-ne!