Exemple KPI pentru echipele de marketing (inclusiv digital)
Exemple KPI pentru echipele de vânzări
Exemple KPI pentru departamentul Customer Service
Exemple KPI pentru echipele de resurse umane
Indicatorii de performanță îți permit să măsori progresul pe care un anumit departament sau compania ta per general îl realizează în vederea atingerii obiectivelor sale. De asemenea, acești indicatori îți permit să recunoști potențialul angajaților din compania ta și să faci ajustări în strategia generală a companiei pentru a atinge obiectivele strategice.
Fiind aplicate corect, KPI-urile reprezintă instrument puternic pentru îmbunătățirea performanței afacerii prin motivarea angajaților la particular și motivarea departamentelor / echipelor – la general. Astfel, KPI-urile reprezintă un instrument de motivație valoros, oferind companiei atât o perspectivă asupra performanței actuale, cât și o posibilitatea de a-și gestiona performanța viitoare. În acest articol descriem câteva exemple de KPI pentru cele mai importante departamente din cadrul unei companii. Probabil că unele dintre acești indicatori deja le folosești în activitate, iar altele, posibil, ar putea să te inspire să le aplici pentru a determina și a spori eficiența echipei tale.
Exemple KPI pentru departamentul financiar
Cash-flow-ul zilnic arată suma totală de bani generată de operațiunile zilnice de afaceri ale companii tale. Acest indicator de performanță caracterizează eficiența procesului de gestiune a banilor la nivelul companiei. Totodată, monitorizarea acestui indicator indică dacă o companie poate menține un flux de numerar pozitiv necesar creșterii sau necesită finanțare externă pentru a face față tuturor cheltuielilor.
Marja de profit net. Această valoare arată cât de eficientă este o companie la generarea de profit comparativ cu veniturile sale. Calculat frecvent ca procent, acest KPI indică care parte din fiecare leu câștigat de companie se convertește în profituri. Marja de profit net reflectă profitabilitatea unei afaceri și arată cât de repede poate crește compania în perspectiva pe termen lung. Marja netă = profit net / venit.
Capital circulant. KPI-ul capitalului circulant măsoară activele disponibile în prezent pentru a îndeplini obligațiile financiare pe termen scurt. Capitalul circulant include active precum numerarul disponibil, investițiile pe termen scurt și creanțele, demonstrând lichiditatea afacerii (capacitatea de a genera numerar rapid). Astfel, măsurând acest KPI reușești să măsori capacitatea profesioniștilor tăi din departamentul financiar de a asigura un nivel optim al capitalului circulant, facilitând astfel o activitate continuă a companiei tale.
Exemple KPI pentru echipele de marketing (inclusiv digital)
Trafic. Scopul activităților de marketing este creșterea volumului de vânzări și, respectiv, creșterea profitului. Totodată, o creștere a vânzărilor este direct dependentă de traficul pe care îl generează activitățile de marketing implementate de către specialiștii respectivi din cadrul companiei tale. Cel mai evident exemplu de trafic ar fi accesările site-ului companiei tale (în cazul marketingului digital) sau numărul de vizitatori a magazinului fizic (în cazul în care vorbim despre activități de marketing tradițional). Cât de bună nu ar fi o strategie de marketing, dacă aceasta nu generează trafic și nu crește notorietatea – ea este puțin eficientă pentru profitabilitatea afacerii tale. Anume din acest motiv, măsurarea acestui indicator de performanță permite evaluarea per general al activităților de marketing și a echipei care lucrează la acest aspect al companiei tale.
Rata de conversie. Acest indicator de performanță reprezintă o extensie a indicatorului precedent și determină care este ponderea clienților care au decis să cumpere. Acest indicator îți permite să analizezi nu doar volumul traficului, dar și calitatea acestuia. Cu cât mai mare este rata de conversie, cu atât mai multe vânzări va face compania ta și, în consecință – cu atât mai eficientă este echipa de marketing.
Cost per vânzare.Este important să analizezi nu doar volumul și calitatea activităților de marketing, dar și costul acestora. Deseori, un trafic cu volum mare și o conversie înaltă nu este capabil să ofere profitabilitate companiei din simplu motiv că presupune costuri mari. Când spunem costuri mari, ne referim la nivelul costurilor care nu poate fi acoperit prin venit și care, respectiv, determină lipsa profitului. Astfel, indicatorul de cost per vânzare îți permite să analizezi și eficiența financiară a departamentului de marketing – cât de mult membrii echipei de marketing tind să obțină rezultate cât mai bune prin cheltuieli cât mai mici.
Notorietatea brandului. O parte din activitățile de marketing, deseori, sunt orientate nu atât spre creșterea numărului de vânzări, cât spre creșterea nivelului de recunoaștere a brandului de către consumatori. Astfel, este important să măsori și acest indicator pentru a vedea dacă activitățile de marketing implementate ating acest obiectiv și reușesc să stabilească conexiunea cu potențialii clienți. Nivelul de notorietate a mărcii măsoară câte persoane își amintesc și identifică corect brandul companiei tale după ce l-au văzut undeva. Notorietatea determină imagina companiei tale, de aceeam este foarte important să măsori eficiența efeorturilor specialiștilor tăi în această direcție.
Target atragere clienți noi. Acest indicator permite setarea unui target lunar care determină câți clienți potențiali ar trebui să abordeze un manager. Cu cât mai mare este numărul de clienți potențiali abordați, cu atât mai mare este probabilitatea că o bună parte din ei vor decide totuși să devină clienții tăi. Acest indicator permite analiza volumului de lucru efectuat de fiecare manager vânzări, iar, fiind combinat cu alți indicatori, permite raportarea volumului și la calitate.
Rata de conversie. Acest indicator de performanță determină câți din clienții abordați de către un anumit manager totuși au decis să cumpere. Dacă în cazul primului indicator noi analizăm doar volumul eforturilor, aici putem măsura și eficiența acestora. Acest indicator ne permite să identificăm manageri mai performanți și mai puțin performanți. Ulterior, putem, lucra la perfecționarea profesională a managerilor care depun eforturi considerabile, dar nu au rezultate atât de bune la capitolul conversie.
Volumul total de vânzări. Acesta este un indicator de performanță pe care îl setează majoritatea companiilor specializate doar în vânzări. Volumul total de vânzări determină productivitatea overall al echipei. Acesta este un bun instrumente de măsurare și stimulare, dar trebuie aplicat cu certitudine, reieșind din specificul anumitor perioade a anului care influențează implicit volumul de vânzări.
Exemple KPI pentru departamentul Customer Service
Numărul de reclamații prelucrate. Acest indicator permite evaluarea nivelului de productivitatea a angajaților din departamentul Customer Service. Capacitatea de a prelucra un număr mai mare de reclamații într-o perioadă mai scurtă de timp denotă eficiența angajatului din acest departament și aportul acestuia la nivelul general de customer care al companiei tale. Totodată, monitorizarea numărului de reclamații per general permite depistarea anumitor probleme legate de produsul sau serviciul pe care oferi clienților – dacă numărul de reclamații crește brusc, posibil că s-a întâmplat ceva cu produsul / serviciul.
Rata de rezolvare a problemelor după primul apel. Această rată măsoară câte probleme ale clienților au fost rezolvate după primul apel al acestora. Această rată se calculează prin împărțirea numărului total de probleme rezolvate la primul contact la numărul total de probleme rezolvate. Problemele sunt considerate „rezolvate” dacă clientul spune că sunt rezolvate. Astfle, acest indicator îți permite să evaluezi capacitatea echipei tale de a rezolva problemele rapid și eficient, reducând, astfel, necesitatea clienților de a reveni cu alte apeluri pentru a rezolva aceeași problemă.
Scorul net al promotorului (NPS). Având în vedere că clienții existenți sunt un canal crucial de marketing pentru a câștiga noi clienți, gradul de satisfacție a acestora determină măsura în care ei ar fi disponibili să recomande compania ta rudelor, prietenilor, cunoscuților. NPS se calculează de obicei prin intermediul chestionarului, întrebând clienții pe o scară de la 1 la 10 cât de probabil ar fi să vă recomande produsul sau serviciul.
Timp mediu de rezoluție. Un serviciu excelent pentru clienți este sinonim cu soluționarea la timp a problemelor. Prin urmare, dacă departamentul tău răspunde mai repede la întrebările clienților, aceștia vor fi mai fericiți și mai predispuși să rămână loiali companiei tale. În cazul în care acest indicator este nesatisfăcător, ar putea însemna că echipa ta de Customer Service nu are personal suficient sau nu atinge nivelul necesar de eficiență.
Exemple KPI pentru echipele de resurse umane
NPS pentru HR. Indicatorul NPS despre care am vorbit mai sus poate fi aplicat nu doar în cazul consumatorilor sau clienților tăi, dar și în cazul angajaților. În condițiile luptei aprige pentru talente, este foarte important cum este percepută imaginea companiei tale pe piața muncii. Totodată, cea mai răspândită cale de formare a acestei imagini este modul în care foștii sau actualii angajați vorbesc despre compania ta și dacă aceștia ar fi dispuși să o recomande altor angajați. Astfel, acest indicator te ajută să determini eficiența departamentului HR atât în formarea brandului de angajator, cât și în crearea și menținerea unui mediu corporativ atrăgător pentru potențialii angajați.
Absenteism. Monitorizarea permanentă a rate de absenteism te ajută să ții control asupra potențialelor probleme care pot afecta mediul de lucru din compania ta. Deși angajații pot avea motive legitime pentru absență, ar trebui să monitorizezi îndeaproape tendința generală combinată a absenteismului. Acest lucru se întâmplă mai ales pe măsură ce compania ta crește. Formula de calcul a acestui indicator este: (Total zile lucrătoare pierdute din cauza absenței) / (Număr de zile lucrătoare disponibile) = (Rată absenteism).
Rata de fluctuație. În cazul în care ai o rată de fluctuație ridicată, în compania ta există probleme legate fie de cultura organizațională, fie de beneficii, fie de remunerare. Acest indicator determină cât de bine departamentului HR se descurcă cu reducerea ratei de flcuație și cu misiunea de menținere a talentelor.
Gradul de satisfacție a talentelor. Pentru tinerele talente, în special, nu numai aspectele financiare joacă un rol vital în alegerea locului de muncă. La fel de mult contează un bun echilibru între viața profesională și viața personală, modele flexibile de timp de lucru, muncă ocazională la biroul de acasă și o cultură corporativă durabilă și socială. Departamentul HR trebui să îndeplinească aceste cerințe, în special pentru a păstra pe termen lung specialiști de calitate. Pentru a vă evalua cantitativ măsurile în acest sens, ar trebui să efectuezi periodic sondaje de satisfacție a angajaților.
În cazul în care sunt utilizate corect, eficient și regulat KPI-urile oferă afacerii tale un bun instrument de monitorizare și gestiune a performanței și eficienței angajaților. Aplicând KPI-urile descrise mai sus, cel mai curând, vei reuși să crești performanța angajaților din departamentele menționate. În cazul în care ai nevoie de suport suplimentar la stabilirea KPI-urilor pentru echipa ta, poți apela cu încredere la ajutorul experților Dad Human Capital. Contactează-ne chiar acum la Pagina Contacte și obține răspuns la întrebările pe care le ai.