Cum să-ți ajuți angajații să scape de stresul la locul de muncă

Be a superboss! Cum să-ți ajuți angajații să scape de stresul la locul de muncă

05.05.2022

Cu siguranță, ai auzit de stresul la locul de muncă. Dar, probabil, crezi că e un mit și nu are cum să-ți afecteze afacerea. Dă-ne voie să te contrazicem.

Angajații tăi comit tot mai multe greșeli, nu se încadrează în termenele-limită și îți pare că umblă cu capul printre nori? Nu te grăbi să-i penalizezi. S-ar putea să fie stresați. Toate evenimentele negative din ultima perioadă, dar și un program de muncă foarte încărcat, cu termene-limită de azi pe azi, cu manageri exigenți și pedepse dure, pot afecta grav orice persoană, indiferent de cât de puternică sau indiferentă ar părea.

Amintește-ți când erai copil și mergeai la școală. Care era disciplina care nu-ți plăcea deloc, deloc? De ce? Pentru că nu-ți păsa? Sau din cauza profesorului exigent, care te certa când nu înțelegeai ceva? Poate din vina colegilor care râdeau de tine? Așa că te duceai la ore cu de-a sila. Exact asta se întâmplă și cu unii angajați.

Joia trecută a fost Ziua Internațională a Securității și Sănătății la locul de Muncă. Așa că noi, cei de la DAD Human Capital ne-am gândit că am putea s-o marcăm diferit și să petrecem timpul util. Cum anume? La un training informativ, cu tema „Stresul la locul de muncă”. Un subiect mai actual ca niciodată by the way.

Și pentru că suntem generoși, ținem să împărtășim și cu tine tot ce am învățat săptămâna trecută de la unul dintre cei mai cunoscuți specialiști din domeniul Sănătății și Siguranței la locul de Muncă, Vladislav Caminschi, directorul executiv al Conferinței Naționale a Patronatului.

Ce este stresul la locul de muncă și de ce apare?

Stresul este un fenomen psihosocial complex, care apare atunci când o persoană se confruntă cu situații pe care le percepe ca fiind  dificile, dureroase, periculoase sau pe care le cred de o importanță majoră. Probabil că nu există niciun om care să nu se fi simțit măcar o dată în viață stresat fie din cauza examenelor, a lucrului, a stării de sănătate sau a unui conflict întâmplător. Astăzi însă ne vom concentra pe stresul provocat la locul de muncă și pe principalii factori care îl declanșează.

Așadar, de ce apare stresul la birou? Dacă nu ești un șef autoritar, care își ceartă angajații la fiecare pas, care îi penalizează, îi reține după program și îi amenință că îi va concedia, atunci nu tu ești motivul pentru care se stresează. Dacă însă mai păcătuiești la acest capitol, poate că ar fi cazul să-ți reevaluezi comportamentul. Pentru că se știe bine – un angajat calm e mult mai eficient.

Alți factori care pot stresa angajații la locul de muncă sunt:

 • Relațiile interumane nesănătoase (cu managerii sau colegii);
 • Termene-limită exagerate;
 • Joburi care implică riscuri mari;
 • Perfecționismul;
 • Insatisfacția legată de job;
 • Cantitatea prea mare de muncă sau responsabilitățile mult prea mari;
 • Lucrul peste program;
 • Munca în condiții periculoase;
 • Insecuritatea sau instabilitatea jobului;
 • Lipsa oportunităților de avansare;
 • Discriminarea sau hărțuirea la locul de muncă etc.
Cum să-ți ajuți angajați să scape de stresul de la birou?

Simplu! Mai întâi identifici cauza, iar apoi o înlături. Astfel, dacă angajații tăi sunt stresați din cauza faptului că nu au oportunități de dezvoltare, încearcă să le oferi astfel de posibilități. Dacă există conflicte între angajați, implică-te și gestionează-le, dacă un manager nu face față responsabilităților, poate ar fi cazul de mai angajat pe cineva care să-l ajute. Să le luăm pe rând.

Gestionarea corectă a conflictelor

Fie că există un conflict între doi angajați de-ai tăi sau poate chiar tu ai un conflict cu unul dintre subalterni, e important să adopți o atitudine sănătoasă pentru a evita declanșarea stresului la locul de muncă. Nu ignora conflictul, încearcă să găsești o cale de a împăca ambele părți. Aproape orice conflict poate fi rezolvat prin comunicare. Nu fi șeful autoritar care trântește cu pumnul în masă și își imune punctul de vedere.

Adoptarea unui comportament adecvat funcției

Trăim în secolul XXI. Nu suntem stăpâni și sclavi. De asta e important să ne purtăm ca atare. Dacă observi că managerii din compania ta adoptă un comportament autoritar, ia atitudine. E în regulă să penalizezi o întârziere sau o greșeală. Umilirea personalului, în schimb, nu e o opțiune și poate declanșa stresul la locul de muncă.

Proiectarea eficientă a muncii

Dacă angajații tăi sunt nevoiți să rămână peste program aproape în fiecare zi sau dacă toate termenele-limită sunt de azi pe azi, e firesc că sunt stresați. Crezi că sunt leneși și nu vor să lucreze? Poate ar fi cazul să proiectezi mai bine procesele de muncă. Fă o ședință la început de săptămână. Repartizează sarcinile și stabilește termenele. Cere un feedback de la angajații tăi. Vezi dacă sunt ok cu modul în care gestionezi procesele de muncă. Vei rămâne uimit, dar toți vor reuși să-și îndeplinească munca.

Citește și: Cum să-ți găsești angajatul potrivit

Evaluarea obiectivă a angajaților

Știm că vrei să economisești. Ți s-a întâmplat vreodată să delegi niște responsabilități unor angajați care și așa erau foarte încărcați cu munca? Dacă da, nu e de mirare că oamenii, pur și simplu, nu vor reuși și se vor stresa. În plus, chiar nu ar fi corect să-i cerți că nu fac față. Învață-te să evaluezi oamenii și capacitățile lor obiectiv. E mai bine să angajezi încă un vânzător sau încă un contabil și să le reușești pe toate, decât să aștepți ca o singură persoană să lucreze cât zece.

Metode alternative pentru a scăpa de stres

Pe lângă acestea, există și câteva metode alternative prin care îți poți salva angajații de stresul de la locul de muncă. Chiar dacă îți pot părea ineficiente la prima vedere, crede-ne că, în timp, îți vor aduce numai beneficii. Cel puțin, asta spun companiile care au ales să le aplice.

Amenajează un spațiu pentru odihnă

O cameră cu o masă de fotbal sau de biliard, câteva fotolii moi, niște plante de cameră și tadam! obții un loc numai bun de relaxat. Compania ta e amplasată într-o clădire înaltă, iar acoperișul e tot în gestiunea ta? Improvizează o grădină. Nu ca Grădinile suspendate ale Semiramidei. Se poate și una mai modestă. Verdele întotdeauna inspiră și relaxează.

Decorează biroul

Sau permite-le angajaților să o facă. În Japonia, oamenii petrec atâta timp la muncă, încât, pentru a se simți cât mai confortabil, își decorează biroul după bunul lor plac. E important ca biroul să fie bine aerisit și să nu fie foarte încărcat cu tot felul de obiecte inutile.

Program de muncă prietenos

Ca să-ți salvezi angajații de stres, poți să le creezi un program de muncă special. O dată pe lună, le poți organiza vineri cu program redus sau le poți oferi posibilitatea de a lucra câteva zile de acasă. E demonstrat că oamenii odihniți lucrează mai mult și mai bine.

În 2015, în Suedia s-a făcut un experiment. Un grup de asistente medicale de la azilul Svartedalens din Göteborg munceau câte 8 ore pe zi, în timp ce alt grup avea un program redus – de 6 ore (primind aceeași remunerare ca pentru un program de 8 ore). La finele experimentului s-a dovedit că asistentele cu un program de 6 ore erau cu 64% mai productive decât cele cu un programul de lucru tradițional. Un alt exemplu elocvent este Olanda, cu cea mai scurtă săptămână de lucru, mai exact 29 de ore.

Muzică

Și muzica îți poate deveni aliat atunci când lupți împotriva stresului la locul de muncă. Dacă la pauza de cafea, angajații tăi vor avea posibilitatea să asculte o melodie relaxantă, efectul pauzei va fi dublu sau chiar triplu.

Îți lăsăm aici cea mai relaxantă piesă muzicală compusă vreodată. Nu o spunem noi. O spun cercetătorii de la Mindlab International. Melodia a fost scrisă de trupa britanică Marconi Union în colaborare cu Academia Britanică de Terapie prin Sunet și se numește „Weightless/ Imponderabil”.

Exerciții de respirație

Invită un trainer care să-ți învețe angajații câteva exerciții de respirație pentru relaxare. Va fi o investiție inteligentă, crede-ne. „Respirația egală”, „respirația abdominală” sau „respirația alternantă pe nări” sunt doar câteva tehnici eficiente.

Masaj

Dacă munca angajaților tăi presupune să stea mai mereu pe un scaun inconfortabil, cu ochii într-un calculator, poți invita, din când în când, un maseur. Acesta îi poate ajuta să scape de stres și să evite durerile de spate și de cap.

Pisici și alte patrupede

Nu, nu-ți propunem să te muți la Grădina Zoologică. Doar îți vom povesti despre experiența (încununată cu succes) a unei companii japoneze. În biroul din Tokyo al companiei informatice Ferray, nouă pisici torc și alungă stresul angajaților. Managerul firmei, Hidenobu Fukuda, a introdus politica „pisicii la birou” încă în 2000. De atunci, lucrătorii pot veni însoțiți de animalele de companie. Iar dacă salvează vreo pisică de stradă, mai primesc și niște bani drept recompensă.

Firma de resurse umane și recrutare – Pasona Group a mers mai departe. Aceasta „a angajat” două capre și două lame Alpaca. Tot în scopuri terapeutice.

P.S. Niciun animal nu a avut de suferit în urma interacțiunii cu oamenii.

Psiholog

Dacă patrupedele pentru tine sunt prea mult, mai avem o soluție. Poți angaja un psiholog. Specialistul va contribui la gestionarea conflictelor din colectiv și le va oferi suportul necesar angajaților afectați de stresul la locul de muncă. Apropo, dacă decizi să implementezi anume această metodă sau să-ți răsfeți angajații cu un maseur profesionist, noi, DAD Human Capital te putem ajuta. Avem o experiență de 6 ani în recrutarea personalului, așa că știm unde să găsim specialiști calificați și de încredere. Vezi aici detalii.

Bonus! Test pentru autoevaluarea nivelului de stres