- Recrutare

Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților
-
2024-05-21
În prezent este destul de greu să găsești un angajat bun. De aceea tot mai mulți angajatori includ în ofertele...
Mai multOrice companie, mai devreme sau mai târziu, ajunge să aibă nevoie de noi angajați. Și asta se poate întâmpla din diferite motive (extinderea companiei, concedieri, demisii etc.) Indiferent de motive, e foarte important să fii pregătit, din punct de vedere financiar, pentru recrutarea unor noi angajați. Iar ca să fii pregătit, trebuie să-ți planifici bugetul de recrutare în fiecare an.
Bugetul de recrutare reprezintă o evaluare aproximativă a costurilor pe care le implică procesul de recrutare a noilor angajați. De regulă, acesta se planifică pentru un an înainte. Pentru asta se ține cont de câțiva indicatori relevați. De exemplu: domeniul de activitate, durata procesului de recrutare, nivelul fluctuației de personal și costul unei angajări.
Planificarea bugetului de recrutare te ajută să-ți creezi o imagine de ansamblu despre personalul companiei tale. În plus, îți permite să eficientizezi, din punct de vedere financiar, procesul de recrutare. Cu alte cuvinte, dacă îți planifici bugetul de recrutare, vei ști de câți bani ai nevoie pentru a găsi angajații de care ar putea avea nevoie compania ta pe parcursul unui an de activitate.
Atunci când vrei să planifici bugetul de recrutare pentru anul care vine, e util să te uiți și la bugetele din anii trecuți. Vezi ce sume ai planificat pentru promovarea anunțurilor, pentru organizarea interviurilor, pentru testarea și selectarea candidaților. Apoi vezi cât ai cheltuit de facto. Verifică unde a fost nevoie de mai mulți bani. Și vezi pentru care procese s-au planificat sume mai mari decât s-au cheltuit în realitate.
O analiză detaliată a bugetelor din anii precedenți te poate ajuta să înțelegi cum să repartizezi banii cât mai eficient. Vei descoperi care au fost punctele slabe și punctele forte ale bugetelor din anii trecuți. Astfel, vei ști unde ai greșit și unde ai procedat corect. Așa vei putea planifica un buget de recrutare care să corespundă mult mai bine nevoilor companiei tale.
Un alt lucru pe care trebuie să-l faci atunci când planifici bugetul de recrutare este să cercetezi piața. Inflația, consecințele pandemiei, situația demografică și alte circumstanțe sociale și economice influențează prețurile pentru orice produs și serviciu.
Poate în trecut ai colaborat cu o companie de recrutare și ai achitat 10 000 MDL pentru recrutarea unui manager. În 2023 însă același serviciu ar putea să te coste mai mult. La fel se poate întâmpla cu prețurile pentru abonamentele la tot felul de platforme de recrutare, achiziționarea unor softuri, elaborarea testelor etc.
Rata fluctuației de personal este numărul de angajați care au plecat din companie într-o anumită perioadă. În funcție de rata fluctuației de personal din ultimul an, poți să estimezi de câți angajați noi vei avea nevoie în anul care vine. Iar asta te va ajuta să înțelegi și cam ce resurse financiare ar trebui să aloci procesului de recrutare.
Bineînțeles, nu e vorba de cifre exacte, ci doar de niște presupuneri. Faptul că anul trecut din compania ta au plecat 10 angajați nu înseamnă că anul acesta va fi la fel. Tot așa cum, dacă anul trecut nu a plecat niciun angajat, nu poți să ai garanția că în anul care vine nimeni nu-și va da demisia.
Ca să calculezi rata fluctuației de personal pentru anul trecut, poți folosi următoarea formulă:
Rata fluctuației de personal = Numărul angajaților care au plecat anul trecut ÷ numărul mediu de angajați pe care i-a avut compania anul trecut × 100
Statisticile LinkedIn din 2018 arătau că rata medie anuală a fluctuației de personal în lume era de 10,9%. Mult depinde și de domeniul de activitate a companiei tale. Totuși, o rată a fluctuației de personal mai mare de 20%, ar trebui să te pună pe gânduri. O soluție ar fi să aloci o sumă mai mare de bani proceselor de motivare și de retenție a angajaților. În acest mod, vei reduce considerabil rata fluctuației de personal și, pe viitor, vei cheltui mai puțini bani pentru recrutarea noilor angajați.
Un alt aspect la care ar trebui să fii atent atunci când planifici bugetul de recrutare este costul unei angajări.
Ca să știi câți bani să aloci procesului de recrutare pentru un an înainte, trebuie să știi care e costul unei angajări. Dacă știi costul unei angajări, înmulțești suma cu numărul posturilor vacante pe care presupui că le vei avea în anul care vine și voilà o parte din bugetul de recrutare.
Dacă vrei să știi cum să calculezi costul unei angajări, avem două articole la acest subiect. Unul e despre cât costă să recrutezi un angajat cu ajutorul unei companii de recrutare. Iar al doilea – despre costul unei angajări în cazul recrutării in house.
Citește și: De ce companiile apelează la serviciile de recrutare în regim outsourcing
Un indicator important pentru planificarea bugetului de recrutare este și domeniul în care activează firma ta.
De ce? Pentru că sunt specialități pentru care nu e nevoie de o calificare foarte înaltă (de exemplu: chelneri, vânzători, casieri, promoteri, operatori telefonici etc.) Dacă ai nevoie de un chelner sau de un operator telefonic, vei găsi un angajat potrivit destul de repede. Sunt însă specialități care presupune o pregătire foarte temeinică (de exemplu: chirurg, inginer, director pe achiziții etc.) Dacă vei avea nevoie de un astfel de angajat, îl vei găsi mai greu, iar procesul de recrutare va dura mai mult și va fi mai costisitor.
Bugetul de recrutare depinde și de tipul de recrutare pentru care optezi. Ai un departament de HR sau un recruiter intern? Atunci trebuie să iei în calcul salarizarea recruiterului sau a angajaților din departamentul HR, menținerea departamentului, achiziționarea softurilor necesare, procurarea abonamentelor pentru platformele de recrutare etc.
Dacă însă alegi recrutarea în regim outsourcing, adică, să apelezi la o companie de recrutare strict atunci când ai nevoie de un nou angajat, costurile vor fi cu totul altele. De obicei, vei primi o ofertă în funcție de specialistul pe care îl cauți și cerințele pe care le ai față de acesta.
Companiile de recrutare din RM cer, pentru serviciile lor, un preț care variază între 8%-25% din salariul anual (net) pe care urmează să-l primească noul angajat.
Trebuie să iei în calcul și durata procesului de recrutare. Dacă recrutarea unui nou angajat durează o lună, asta înseamnă că timp de o lună va trebui să investești în marketing și promovare, în gestionare CV-urilor, în organizarea interviurilor și testarea angajaților.
Dacă procesul de recrutare durează două luni, costurile, de asemenea, se dublează. Așa că dacă vrei să ai un buget de recrutare bine planificat, trebuie să ții cont și de durata procesului de recrutare a unui angajat.
Timpul poate varia în funcție de specialistul pe care îl cauți, de condițiile de muncă pe care ești dispus să le oferi, de cerințele tale etc. Oricum, poți să înțelegi, măcar aproximativ, de cât timp ai nevoie pentru a suplini un post vacant.
Pentru mai multe informații, contactează-ne. Apropo, poți să economisești apelând la serviciile noastre de recrutare. Avem o experiență de mai bine de 6 ani, dispunem de toate instrumentele necesare și suntem deschiși să depunem tot efortul pentru a-ți găsi cei mai potriviți candidați într-un timp cât mai scurt.
Pentru mai multe informații, contactează-ne!