7 pași pentru planificarea resurselor umane - DAD Human Capital

7 pași pentru planificarea resurselor umane

27.09.2021

Ce este planificarea resurselor umane?

Planificarea resurselor umane reprezintă un proces continuu, principalul scop al căruia este să evalueze starea actuală a activităților HR din compania ta, cât și potențialele scenarii în care se pot modifica lucrurile în viitor. Aici se include implementarea strategiilor de recrutare și de management, precum și dezvoltare a talentelor. O planificare HR eficientă este, în primul rând, o planificare care pune accent pe sustenabilitate. O asemenea planificare te ajută să-ți creezi bune practici de menținere a talentelor de TOP, ceea ce, ulterior, influiențează pozitiv performanța companiei.

O parte esențială a planificării resurselor umane este proiectarea viitoarelor cerințe de forță de muncă, cu scopul de a evita deficitul sau surplusul de abilitățile necesare în cadrul echipei. Cu alte cuvinte, scopul primordial a planificării HR este stabilirea și menținerea echilibrului dintre necesitățile întreprinderii și disponibilitatea talentelor.  Prin urmare, în cadrul companiei tale, planificarea resurselor umane trebuie să fie un proces continuu, cu o structură și un sistem de monitorizare care să permită organizației tale să ofere suficient timp pentru recrutarea și instruirea angajaților. O asemenea abordare a funcționat perfect în cazul Delta Airlines. Printr-o planificare HR neobișnuită pentru anii 80’-90’ a secolului trecut, Delta Airlines a reușit să prognozeze necesitatea de talente din timp, reușind să investească în traininguri aprofundate de pregătire a angajaților. Prin această abordare, compania a reușit să devină cea mai bună companie avia la capitolul Customer Service.

O planificare HR complexă poate deveni o misiune deloc ușoară, reieșind din multitudinea și diversitatea aspectelor care trebuie abordate. Acest lucru, fiind combinat cu o importanță majoră a unei planificări HR eficiente, ne-a determinat să prezentăm în continuare câțiva pași cheie pe care trebuie să le parcurgi pentru a crea și a implementa o planificare HR eficientă.

1. Analizează planurile și obiectivele organizaționale

Pornind de la faptul că resursele umane lucrează pentru obiectivele organizației, primul pas în procesul de elaborare a planificării HR constă în identificarea obiectivelor organizaționale. Întreaga planificare HR ar trebui să se concentreze pe atingerea obiectivelor respective, întrucât eficiența planificării se măsoară anume prin gradul de contribuție la obiectivele organizaționale.

Varietate de obiective, de fapt, determină și varietate de planificări a Resurselor Umane. Cu alte cuvinte, fiecare companie este individuală și, la fel de individuală este planificarea HR pe care aceasta o implementează. În acest context, se recomandă să faci un audit al obiectivelor organizaționale înainte de a delega crearea și implementarea planificării HR. O asemenea abordare îți permite să te asiguri că planificarea HR se va alinia organic cu obiectivele organizaționale ale companiei tale.

2. Inventariază Resursele Umane

Următoarea etapă în planificarea HR constă în “inventarierea” resurselor umane a companiei. Această inventariere presupune actualizarea datelor despre echipă, analiza abilităților disponibile în cadrul echipei. Odată ce faci această inventariere, devine mai clar, care ar trebui să fie principalele direcții de inclus în planificare HR. În urma inventarierii vei identifica atât punctele forte, cât și punctele mai slabe a echipei tale, acolo unde mai poți depune efort pentru a consolida resursele umane a companiei.

3. Implementează activități de prognozare HR

Odată ce ai creat lista de obiective a companiei tale și ai consolidat-o cu informații actuale obținute în urma inventarieriii HR, e timpul potrivit să prognozezi situația de pe piața muncii din viitorul apropiat. Prognozarea este un instrument important pentru orice profesionist HR deoarece acest instrument permite consolidarea obiectivelor și a resurselor deja disponibile, cu ceea ce se poate întâmpla pe piața muncii. Prognozând anumite scenarii, vei putea înțelege cât de relevantă este planificarea pe care ți-ai schițat-o până la etapa respectivă.

Chiar și cele mai renumite companii din lume utilizează tehnica prognozării. Google, de exemplu, abordează acest instrument într-un mod complex. Managerii de resurse umane de la Google folosesc analiza tendințelor și analiza scenariilor pentru a crea o prognoză eficientă a aspectelor legate de HR. Analiza tendințelor este o tehnică cantitativă care permite companiei să prezică o posibilă cerere de resurse umane pe baza condițiilor actuale și a schimbărilor din afacere. Pe lângă tehnica cantitativă, Google mai aplică și o tehnică calitativă de prognozare HR – cea de analiză a scenariilor. Analiza scenariului implică analiza diferitelor combinații de variabile pentru a prezice cererea de HR pentru fiecare scenariu rezultat. În acest fel, Google folosește o combinație de tehnici cantitative și calitative pentru prognozarea cererii de resurse umane.

Citește și: Care este costul unei angajări greșite?

4. Consolidează cererea și oferta

Cererea și oferta de muncă, cu siguranță, influențează într-un anumit mod strategia de planificare HR. O planificare HR care ține cont și de fluctuația cererii și ofertei este o planificare care îți va garanta un proces de recrutare continuă, fără perturbări sau rețineri neașteptate. Cu alte cuvinte, compania ta va putea rezista chiar și atunci când piața muncii se va confrunta cu un deficit de talente de o anumită specializare, de exemplu. Odată ce prognozezi posibilele fluctuații cerere/ofertă, cel mai curând, planificare HR pe care o vei implementa va fi un sustenabilă, capabilă să reziste în orice circumstanțe. 

5. Stabilește un plan de acțiune

Un plan de acțiune determină modul în care vei acționa în diverse circumstanțe. Companiile implementează asemenea planuri de acțiuni pentru a fi pregătite de orice scenariu. De exemplu, în contextul crizei recente provocate de pandemia Covid-19, multe companii și-au implementat planuri de acțiuni prin intermediul cărora ar putea gestiona o nouă eventuală criză de acest tip.

Este recomandat ca planificarea HR să cuprindă planuri de acțiuni pentru diverse situații, astfel se reduce considerabil timpul de “reacție” a companiei la anumite șocuri. Având un plan de acțiune bine definit compania poate trece direct la acțiunile necesare pentru face față provocărilor.

6. Recrutează și iar recrutează!

Recrutarea, cu siguranță, reprezintă una dintre componentele de bază a planificării HR. Calitatea recrutării influențează, într-un mod direct, calitatea talentelor și performanțele echipei tale, per general. Fără un plan de recrutare convingător este destul de complicat de găsit și de atras talente de valoare, talente care ar putea face diferența în favoarea companiei tale.

Pentru a crea un plan de recrutare de succes, companiile ar trebui mai întâi să inventarieze pozițiile actuale, să identifice nevoile viitoare și să creeze portretul candidatului perfect pentru fiecare post vacant. Totodată, pentru a fi mai fiabile, multe echipe de HR au modele de Job Description pregătite din timp, astfel încât să poată începe procesul de recrutare exact din momentul în care apare necesitatea respectivă.

7. Dezvoltă-ți angajații

O altă funcție importantă de resurse umane care deseori este trecută cu vederea este funcția dezvoltare și formare a angajaților. Această funcție, într-o oarecare măsură reprezintă o continuare a funcției de recrutare. Pentru ca recrutările efectuate să fie unele cu adevărat eficiente, este necesar de lucrat și la rata de menținere a personalului. În acest sens, posibilitățile de dezvoltare și formare profesională reprezintă un aspect foarte important pentru talente. Conform studiului realizat de către Lorman, tocmai 87% din milineali consideră că oportunitățile de dezvoltare la locul de muncă sunt cu adevărat importante. Astfel, dacă dorești să fii cu adevărat competitiv pe piața muncii printr-o planificare HR eficientă, este foarte important ca această planificare să cuprindă și aspectul de dezvoltare și formare a angajaților.

Odată ce vei parcurge toți acești pași analizând fiecare aspect în parte cu atenția și grija corespunzătoare, vei reuși să creezi o planificare HR eficientă și relevantă pentru compania ta. Pentru suport în acest proces atât de important, poți apela cu încredere la experții DAD Human Capital – grație experienței variate îți oferim suport în planificarea HR indiferent de cât de specifică este nișa ta!

Apelează cu încredere la +373 69 995 545 și obține o consultație gratuită!