- Evidența documentației HR

Cunoaște specialistul DAD în administrarea actelor HR
-
2023-08-03
Cele mai importante resurse ale unei companii sunt oamenii care muncesc acolo. Iată de ce ne-am gândit să-ți facem cunoștință...
Mai multÎn ultima vreme, primim tot mai multe întrebări legate de achitarea diurnei. Cum să achită, cui se achită și, în genere, la ce aspecte ar trebui să fie atenți angajatorii achitarea acestei indemnizații. N-am stat mult pe gânduri și astăzi venim cu un articol actualizat despre diurnă. Îți spunem ce este diurna, ce s-a modificat în lege, când poți să NU achiți această indemnizație, dar și alte aspecte importante pentru angajatori.
Diurna este o indemnizație zilnică care se plătește de către angajator pentru a acoperi cheltuielile suplimentare suportate de personal în perioada deplasărilor de serviciu. Diurna se achită fie în moneda națională, adică în lei moldovenești (dacă e vorba de deplasări pe teritoriul Republicii Moldova), fie în valută străină (dacă deplasările sunt în străinătate).
Diurna sau indemnizația de delegare, e menită să acopere cheltuielile personalului legate de: alimentație, anumite servicii, transportul prin orașul/localitatea în care a fost delegat, precum și orice alte cheltuieli survenite. Bineînțeles, dacă acestea sunt relevante în contextul deplasării de serviciu și pot fi demonstrate prin anumite acte confirmative.
Aceasta este, probabil, cea mai actuală întrebare. De ce? Acuși explicăm. Mai demult, la diurnă aveau dreptul doar angajații. Adică acele persoane care aveau un contract individual de muncă și plecau într-o deplasare în interes de serviciu. Drept urmare, dacă persoana nu avea încheiat un contract individual de muncă și nu era angajată în cadrul companiei, nu i se cuvenea achitarea diurnei. Asta chiar în condițiile în care putea fi vorba de unul dintre fondatorii companiei.
Din fericire, lucrurile s-au schimbat. Iar printre cele mai recente modificări la Regulamentul cu privire la delegarea salariaților entităților din Republica Moldova, care au intrat în vigoare la 01.01.2024 se numără și substituirea cuvântului „salariat” cu cel de „personal”.
Prin noțiunea de „personal” se subînțelege orice persoana fizică numită în funcție sau care activează în baza contractului (acordului) individual de muncă sau în cea desfășurată în baza altor contracte cu caracter civil, precum și administratorii, fondatorii, membrii consiliului de administrație ori membrii organelor de conducere.
Concluzie: Au dreptul să beneficieze de diurne angajații care activează în baza contractului individual de muncă, persoanele care activează în baza altor contracte cu caracter civil, administratorii, fondatorii, membrii consiliului de administrație sau membrii organelor de conducere care, din dispoziția angajatorului/administratorului, au fost delegate să îndeplinească anumite lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului lor de muncă.
Important! Dacă, la încheierea programului zilei de lucru, persoana delegată hotărăște să rămână la locul delegării, la prezentarea actelor de cazare, îi vei restitui cheltuielile.
De exemplu: Un curier care livrează produse în toată țara, nu va beneficia de diurnă pentru călătoriile sale de serviciu. Un șofer care transportă oameni ori mărfuri, de asemenea. Și nici vânzătorii ambulanți nu vor beneficia de diurnă pentru aceste călătoriile lor. De asemenea, îndeplinirea lucrărilor de prospecțiuni şi geodezico-topografice în teren nu se consideră deplasare. Drept urmare, acești salariați nu vor primi diurne pentru astfel de călătorii de serviciu.
Important! Uneori, mijloacele financiare acordate de organizator pentru o zi sunt mai mici decât normele pentru diurnă stabilite prin de lege. În asfel de cazuri, tu, ca angajator, va trebui să compensezi diferența la prezentarea documentelor confirmative (demers oficial al organizatorului).
Ce s-a schimbat cu privire la achitarea diurnei în Regulamentul cu privire la delegarea salariaților entităților din Republica Moldova?
Au fost mărite normele de diurne (diurnele se plătesc în proporție de 100% din normele stabilite)
Am discutat despre deplasări și diurnă cu Corina Burlea, manager în domeniul resurselor umane, și am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări legate de acest subiect.
Dacă e să vorbim de serviciile noastre HR, ce facem noi în legătură cu deplasările de serviciu și achitarea diurnelor?
În primul rând, angajatorul trebuie să ne solicite elaborarea ordinului de deplasare. Tot atunci, e important să ne ofere toate informațiile legate de această deplasare. E vorba de datele despre personalul ce urmează să plece în deplasare de serviciu, perioada de deplasare, destinația, scopul. Noi analizăm aceste informații și în baza lor, elaborăm ordinul de deplasare. Apoi, ordinul este semnat de către angajator și de către personalul vizat în ordinul respectiv. Ulterior, ordinul de deplasare este transmis la contabilitate.
În caz că deplasarea se amână sau se prelungește, ordinul se rectifică, astfel încât să corespundă situației de facto.
Un alt aspect de care ne ocupăm noi, este că notăm în tabelul de pontaj ca „D”, adică, deplasare. Întrucât pe perioada deplasării se achită salariul mediu. În plus, atunci când deplasarea este și pentru zilele libere și persoana este antrenată în anumite lucrări, noi specificăm asta. Emitem ordine și persoana e achitată în mărime dublă.
Ce informații trebuie să ne dea angajatorul atunci când cineva din personalul său urmează să plece într-o deplasare de serviciu?
După cum am menționat, e important ca angajatorul să ne ofere toate informațiile legate de deplasarea de serviciu. Avem nevoie să știm despre destinația și perioada de deplasare, precum și despre scopul acesteia.
Un alt aspect important ține, după cum spuneam de zilele de odihnă. Dacă se întâmplă ca personalul să se afle în deplasare și să fie antrenat în anumite lucrări în zilele de sâmbătă și duminică, e important ca acest lucru să ni se comunice.
În cazul în care personalul e delegat să plece la un seminar sau alt eveniment, iar organizatorii își asumă cheltuielile legate de deplasare, angajatorul trebuie să mai achite diurna?
Dacă organizatorul și-a asumat cheltuielile legate de deplasare și îi acordă delegatului bani sub formă de diurnă, burse sau alte plăți care acoperă integral cheltuielile de deplasare, atunci angajatorul nu mai trebuie să-i achite personalului delegat diurna stabilită.
Totuși, condiția este ca să existe acte care confirmă că organizatorii într-adevăr au acoperit toate cheltuielile legate de această deplasare. Vorbim de astfel de documente precum: invitație, scrisoare electronică etc.
În cazul în care organizatorul compensează cheltuielile delegatului prin rambursarea mijloacelor financiare la contul entității delegatare, angajatorul va avea grijă să compenseze integral cheltuielile personalului delegat în proporția oferită de organizator.
Citește și: Call centrele și recrutarea de personal – noi genuri de activitate în IT Park
Uneori însă mijloacele financiare acordate de organizator pentru o zi sunt mai mici decât normele pentru diurnă stabilite prin lege. În acest caz, angajatorul, la prezentarea documentelor confirmative, trebuie să compenseze diferența.
Dacă ziua plecării sau a sosirii diferă de perioada pentru care organizatorii au acordat bani, diurna pentru aceste zile va fi achitată de angajator.
Îți mulțumim, Corina!
Dacă ai nevoie de servicii de contabilitate în regim outsourcing, te rugăm să ne contactezi. Îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege dacă serviciile DAD Accountant sunt potrivite pentru afacerea ta.
Corina Burlea, expert
Cristina Malache, copywriter