- Recrutare

De ce unii candidați se retrag în procesul de recrutare
-
2023-11-02
Una dintre problemele cu care ne confruntăm cel mai des în procesul de recrutare este că unii candidați se retrag...
Mai multOverview:
O bună parte din managerii de afaceri observă că, uneori, costurile unui proces de recrutare bine setat pot deveni destul de mari. Totodată, cât de mari nu s-ar părea aceste costuri, cel mai curând, ele vor fi mai mici decât costul pe care îl poate suferi compania ta în urma unei angajări greșite. Conform unor estimări al Departamentului Muncii SUA, costul unei angajări nepotrivite ajunge și până la 30% din salariul anual al angajatului în cauză. Totodată, este important să înțelegi că nu vorbim doar despre costuri materiale. Conform studiului realizat de către Robert Half, 34% din manageri susțin că angajările greșite și candidații nepotriviți afectează negativ productivitatea întregii echipe sau a întregului lanț operațional. În continuare descriem principalele aspecte ale unei companii, care sunt influențate negativ de o angajare nepotrivită.
Clienți nemulțumiți / clienți pierduți. Dacă un angajat nu își face treaba foarte bine sau suficient de bine, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va reflecta negativ asupra clienților. Este important să înțelegi că un angajat nepotrivit îți poate afecta calitatea produsului sau a serviciului final indiferent la ce etapă a procesului operațional se află.
Reputație afectată. Odată ce un angajat a cauzat reducerea nivelului de satisfacție a clienților, acest lucru, cu siguranță, poate afecta negativ reputația companiei tale. Și acest lucru se reflectă nu doar asupra clienților actuali, dar și asupra clienților potențiali din viitor. Reputația se restabilește foarte greu, iar odată ce este afectată, poate deveni destul de complicat să atragi noi clienți.
Reputație de angajator deteriorată.Ok, hai să presupunem că într-un final vei elibera din funcție angajatul, recrutarea căruia s-a dovedit a fi nu cea mai strălucită decizie. Nu poți avea nici o garanție că acesta va pleca din compania ta într-un mod prietenos, recunoscându-și greșelile sau pur și simplu înțelegând că nu sunteți pe același vibe. Deseori asemenea angajați pleacă nemulțumiți, frustrați și determinați să-ți afecteze brandul de angajator la fiecare ocazie oportună. Astfel, te poți trezi cu recenzii negative din partea foștilor angajați, ceea ce, cu siguranță, nu este exact acel mod, prin care ai dori să te promovezi pe piața muncii.
Necesitatea de a aloca mai mult timp pentru managementul unui angajat nepotrivit. Este adevărat, în condițiile luptei aprige pentru talente mulți manageri încearcă mai întâi să-și ajute angajații să devină mai buni, mai productivi, mai orientați spre rezultat. Totodată, evident, acest lucru nu funcționează cu fiecare angajat. În cazul în care vorbim despre o angajare greșită, persistă riscul să pierzi destul de mult timp investind în angajatul în cauză, fără ca acest lucru să schimbe ceva. Pentru a exclude un asemenea risc, este foarte important să te asiguri din start că angajezi candidatul potrivit.
Costuri de recrutare. Evident, procesul primar de recrutare presupune costuri inevitabile. Totodată, în cazul în care va trebui să recrutezi repetat pentru poziția pentru care ai făcut o angajare eșuată, vei suporta cheltuieli adiționale. Astfel, costul unei angajări eșuate, mai devreme sau mai târziu, generează, automat, și costurile unui proces de recrutare repetat.
Deseori, poate fi destul de complicat de înțeles că, candidatul pe care l-ai considerat potrivit, de fapt, nu este într-atât de potrivit. Iată câteva “stegulețe roșii” care ar trebui să-ți atragă atenția și să te facă să te gândești dacă angajatul se potrivește companiei cu adevărat:
Aceste stegulețe roșii te vor ajuta să identifici mai ușor și mai rapid o angajare greșită și să implementezi strategia necesară pentru a diminua efectele negative a acesteia. Totodată, precum cunoaștem, previziunea este cel mai eficient instrument de a exclude anumite riscuri. Anume din acest motiv, în continuare, descriem câteva recomandări care te vor ajuta să reduci riscul unor angajări greșite pe viitor.
Citește și: 3 instrumente cu care atragi mai mulți candidați în IT
Aplică toată diligența pe care o ai. Chiar dacă un candidat pare a fi minunat pe hârtie, nu ezita să-l provoci la discuție cât mai deschisă, cu cât mai multe detalii atât despre sine, cât și despre joburile precedente pe care le-a avut. Asigură-te că nu rămâne nici o zonă gri despre care nu cunoști nimic sau cunoști prea puține detalii pentru a-ți face o concluzie obiectivă.
Nu lua în considerare presiunea de a angaja rapid. O greșeală destul de răspândită pe care o comit angajatorii în procesul de recrutare este cea de grăbire a procesului de recrutate și angajare. Este un lucru demonstrat din punct de vedere practic: companiile care iau decizii în grabă tind să treacă cu vederea “steagurile roșii” cu privire la anumiți candidați și, astfel, riscă să sufere mai mult în viitorul apropiat.
Caută “steagurile roșii” chiar de la începutul screeningului. În cazul în care îți va reuși să identifici aceste semnale de alarmă de la bun început, vei reuși să economisești atât timpul personal, cât și cel al candidatului. Totodată, vei reuși să excluzi definitiv toate riscurile ulterioare ale unei angajări greșite.
Testează abilitățile candidatului. În unele cazuri, angajările greșite se întâmplă fără vina uneia dintre părți. Deseori, candidații pur și simplu își supraestimează abilitățile (și nu neapărat intenționat). Astfel, ar fi bine să ai pregătite din start anumite instrumente care te vor ajuta să testezi principalele skilluri necesare pentru poziția pe care o țintește candidatul. Astfel, te vei putea asigura că angajezi candidatul care într-adevăr cunoaște să facă ceea ce a menționat în CV sau în cadrul discuțiilor particulare.
Consultă-te cu cineva în privința candidatului – mai mulți ochi văd mai bine. Este doar binevenit să te consulți cu cineva de încredere înainte de a lua decizia. Un eventual brainstorming ar putea scoate la iveală anumite aspecte și anumite probleme care nu au fost abordate deocamdată în procesul de recrutare.
Setează perioadă de probă. În cazul în care candidatul pe care te-ai decis să-l angajezi nu face parte din categoria angajaților către care nu poate fi aplicată perioada de probă, nu ezita să o setezi. Acesta este un instrument legal foarte comod și eficient pentru ambele părți: angajatorul determină dacă angajatul corespunde așteptărilor, iar angajatul, la fel, înțelege dacă angajatorul i se potrivește sau nu. În urma perioadei de probă vei avea o imagine mai clară despre candidatul în cauză. Astfel vei putea lua o decizie întemeiată și obiectivă de a angaja acest candidat pe o perioadă nedeterminată, sau nu.
Angajează reieșind din cultura companiei tale. Cât de bun nu ar fi un candidat, dacă acesta nu se aliniază cu cultura corporativă a companiei, angajarea va fi, cel mai curând, una eșuată. De exemplu, în cazul în care promovezi o cultură care se bazează foarte mult pe spirit de echipă și colaborare, cu siguranță nu se va încadra în această echipă un jucător individual. Atunci când te gândești la cultura corporativă, ar trebui să trasezi o linie de comparare în rând cu fiecare candidat și să te gândești dacă în acesta se regăsesc valorile și abordările pe care le promovează compania zi de zi.
Fiecare companie este expusă la riscul de a angaja un candidat nepotrivit. În acest context, este important să realizăm adevăratele costuri directe și indirecte ale unei angajări eșuate și modalitățile prin care pot fi prevăzute asemenea situații.
Contactează echipa de experți DAD Human Capital pentru suport profesionist pe parcursul întregului proces de recrutare și post recrutare! Vezi aici contactele.