8 metode pentru a reduce cheltuielile afacerii tale - Servicii de contabilitate
reduce cheltuielile afacerii cover

8 metode pentru a reduce cheltuielile afacerii tale

30.08.2023

Indiferent de cât de bună ar fi ideea ta de business, dacă n-o să-ți optimizezi cheltuielile, compania ta nu va avea nicio șansă să se dezvolte. Iată de ce astăzi venim cu un articol despre principalele metode pentru a reduce cheltuielile afacerii tale. Nu ne place să lungim vorba. Așa că să trecem direct la subiect.

Recomandări despre cum poți reduce cheltuielile afacerii

Poți reduce cheltuielile afacerii tale făcând următoarele lucruri:

1.   Pentru a reduce cheltuielile afacerii, ține evidența lor

Uneori, pentru a reduce cheltuielile afacerii, e suficient să ții evidența cheltuielilor pe care le ai. Notează fiecare leuț pe care îl cheltuie compania pe parcursul unei luni. Iar la final, analizează cheltuielile și fă-ți concluziile de rigoare. S-ar putea să descoperi că unele cheltuieli nu sunt îndreptățite. Ori că anumite lucruri generează cheltuieli prea mari. O soluție ar fi să folosești un calendar de plăți sau să elaborezi un fișier în care să urmărești cash-flow-ul.

2.   Poți reduce cheltuielile dacă revezi contractele cu furnizorii

Chiar dacă lucrezi cu aceiași furnizori de mai mulți ani și crezi că sunt destul de buni, dacă vrei să reduci cheltuielile afacerii tale, recomandarea noastră e să revizuiești, din când în când, contractele cu ei. Și, în general, lista furnizorilor. Când spune, „din când în când” nu avem în vedere o dată în an. E de dorit mai des. Asta pentru că lumea businessului e într-o continuă mișcare. Pe piața apar mereu jucători noi. Așa că s-ar putea să descoperi că există furnizori care ți-ar oferi aceeași calitate pentru un preț mult mai mic.

Dacă totuși ții să-ți păstrezi furnizorii, nu ezita să renegociezi anumite lucruri. Cere-le reduceri. De cele mai multe ori, acestea ți se vor acorda fără nicio problemă. Poate încerci să cumperi în cantități mai mari?

3.   Externalizează anumite servicii și reduce cheltuielile afacerii

O altă metodă pentru a reduce cheltuielile afacerii tale este să externalizezi anumite servicii. Din fericire, lumea se dezvoltă. Iar în ultimii ani, outsourcingul se practică tot mai des. Și asta nu pentru că e la modă, ci pentru că și-a dovedit eficiența. Nu mai trebuie să închiriezi/amenajezi un birou, să-ți asiguri angajații cu gadgeturi, să achiți salarii, impozite și indemnizații ori să te gândești la motivarea nonfinanciară a angajaților. Toate acestea sunt pe umerii altcuiva. Tu doar semnezi un contract de colaborare cu cineva care prestează servicii în regim outsourcing și achiți aceste servicii. Astfel, economisești pe chirie, echipamente de lucru, calculatoare, servicii de mentenanță etc. Poți externaliza serviciile de IT, contabilitatea, administrarea documentației HR, managementul resurselor umane, recrutarea noilor angajați, marketingul etc.

4.   Optimizează cheltuielile afacerii ce țin de publicitate

Apropo de marketing, analizează foarte bine pe ce merită să cheltui banii companiei. Faptul că tiktok-ul sau instagramul sunt la modă, nu înseamnă că trebuie să cumperi publicitate acolo. Verifică ce funcționează cu adevărat pentru afacerea ta și direcționează banii acolo. Dacă potențialii tăi clienți nu privesc televizorul, nu merită să plătești un post TV ca să-ți difuzeze un spot publicitar. Dacă potențialii tăi cumpărători nu citesc ziare, nu face să plătești pentru a-ți publica acolo reclama.

5.   Revizuiește salariile

Poți achita salariile în funcție de anumiți indicatori de reușită. Gen să obțină o sumă exactă, pe care angajații o au indiferent de performanțe + un bonus în funcție de KPI. De asemenea, îți poți motiva vânzătorii, achitându-le un anumit procent din vânzări.

6.   Încheie bartere

Încă o metode de a reduce cheltuielile afacerii tale este să închei bartere. Cum? Identifici serviciile sau produsele de care ai nevoie și vezi dacă e posibil să le obții în schimbul serviciilor sau produselor tale.

Exemplu:

Să zicem că ai o companie de turism și organizezi tururi prin Republica Moldova și România. Închei un contract de tip barter cu un influencer. Astfel, influencerul îți va promova serviciile, iar tu, la rândul lui, îi vei oferi călătorii gratuite.

Alt exemplu:

Ai un magazin online de produse cosmetice. Închei un astfel de contract cu un influencer, acela îți va promova magazinul, iar în schimb, tu îi vei oferi produsele cosmetice de care are nevoie.

Citește și: Cunoaște contabilii DAD Accountant! @Olga

7.   Minimizează costurile de producție pentru a reduce cheltuielile

Una dintre cele mai eficiente metode de a reduce cheltuielile companiei este să minimizezi costurile de producere. Asta înseamnă să reduci cheltuielile per unitate de produs. Acest lucru poate fi făcut prin utilizarea unor echipamente și utilaje performante, care să reducă pierderile în procesul de producție.

O altă soluție ar fi înlocuirea materiilor prime scumpe cu alternative mai ieftină (dar de aceeași  calitate). De asemenea, poți să folosești la maximum resursele de care dispui (spațiile de producție, capacitatea utilajelor etc.)

Dacă ai, de exemplu, un birou cu două nivele, dar nu ai nevoie de atâta spațiu, poți da în chirie un nivel. Poți da în chirie și utilajele sau echipamentele. Să zicem că ai o redacție și deții un studiou pentru înregistrări. Îl poți pune la dispoziția celor care vor să creeze podcasturi sau videouri pentru YouTube, iar ei să-ți plătească pentru asta.

8.   Achită impozitele la timp

Cu siguranță ai auzit de așa-numita optimizare a taxelor. Dacă însă te gândești că asta înseamnă să achiți mai puține impozite, greșești. Optimizarea impozitelor înseamnă să alegi un regim de impozitare optim pentru afacerea ta. Astfel nu vei achita nimic în plus. Totodată, nu te vei trezi, la un moment dat, cu datorii la stat. Pentru asta, e esențial să ai un contabil bun. Ori poți apela la servicii de contabilitate în regim outsourcing.

Cam acestea sunt cele mai eficiente metode prin care poți reduce cheltuielile unei afaceri. Cu siguranță, există mai multe. Noi însă le-am selectat pe cele mai aplicabile, care ar funcționa pentru companii din diferite domenii. Mai multe informații utile despre cum să-ți optimizezi cheltuielile și în genere despre afaceri găsești pe site-ul nostru. Tot la noi găsești și o gamă largă de servicii pentru businessul tău – contabilitate, director financiar, recrutare, administrarea documentație HR. Sau ne poți contacta ca să stabilim o întrevedere și să discutăm face to face!