- Altele
Ce întrebări să pui înainte de a externaliza contabilitatea
- 2024-10-23
Dacă ai ajuns aici, înseamnă că ai decis deja să externalizezi contabilitatea. Deci nu mai e nevoie să-ți demonstrăm avantajele...
Mai multPe parcursul activității noastre, am colaborat cu zeci de companii. Unele mai mari, altele mai mici, unele cu zeci de angajați, altele – fără, companii din Chișinău, Bălți, Orhei etc. În tot acest răstimp, am observat un lucru – că toți antreprenorii, și cei care fac primii pași în lumea businessului, și cei cu ani de experiență în spate, comit aceleași greșeli și se confruntă cu aceleași provocări. Și pentru că ne-am gândit că e mai ieftin să înveți din greșeli străine, venim astăzi cu un articol mai special. Am căutat prin dosare, am scotocit prin amintiri și ți-am pregătit un top 5 cele mai frecvente greșeli pe care le fac toți antreprenorii. Acum, că le vei cunoaște, sperăm că nu le vei comite și tu.
Indiferent de cât de multă experiență avem în spate, nimeni nu e scutit de greșeli. Așadar, nu ne rămâne decât să ne înarmăm cu răbdare și să ne învățăm lecțiile.
Mulți antreprenori cred că dacă nu sunt plătitori de TVA și achită un impozit pe venit de 4%, nu trebuie să ducă contul cheltuielilor.
Plătitorii de TVA achită un impozit de 12% din profit (venit minus cheltuieli), asta înseamnă că trebuie să ducă foarte strict contul tuturor cheltuielilor. Cu cât mai multe cheltuieli au, cu atât mai mică va fi suma pe care vor trebui să o achite drept impozit.
Dacă achiți un impozit pe venit de 4%, cheltuielile nu influențează în niciun fel suma impozitului. Aici contează strict venitul pe care îl înregistrezi. Iată de ce, mulți antreprenori care achită impozitul de 4% din venit cred că nu e foarte important să documenteze toate cheltuielile companiei prin facturi, bonuri și chitanțe. La ce bun să se complice cu atâta hârțogăraie? Oricum, cheltuielile nu le influențează mărimea impozitelor pe care trebuie să le achite.
Și uite aici greșesc. Toată această hârțogăraie este foarte importantă. Chiar dacă nu influențează cuantumul impozitului pe venit, vei avea nevoie de toate aceste facturi și bonuri atunci când vei întocmi bilanțul contabil.
În plus, acestea sunt o dovadă a faptului că ai prestat un serviciu sau ai vândut un produs. Și în caz că va fi nevoie (un client va avea pretenții ori te va da în judecată pe motiv că nu ți-ai făcut munca așa cum trebuie), facturile te ajută să demonstrezi că ți-ai îndeplinit obligațiile față de un client sau altul.
Când ultima dată ai primit o scrisoare de la fisc? Cum a fost? Ai simțit oarecum un gol în stomac în momentul când deschideai plicul? Mda, nu e cea mai plăcută experiență. Totuși, nu orice solicitare din partea Serviciului Fiscal de Stat înseamnă că ești suspectat de evaziune fiscală sau de o altă infracțiune.
De fapt, de multe ori e vorba de niște simple verificări. Poate au apărut niște neclarități în legătură cu anumite impozite sau, dacă beneficiezi de niște scutiri, fiscul ar putea să-ți ceară să demonstrezi acest lucru. Și, apropo, are tot dreptul. Așa că fii receptiv.
Alteori verificarea nici măcar nu ține de activitatea companiei tale. E posibil ca cei de la fisc să fie interesați de activitatea unuia dintre furnizorii tăi. Tu ai cumpărat un produs de la el, iar el nu a menționat în declarațiile lui. Respectiv, fiscul va verifica atât declarațiile lui, cât și pe ale tale, să se asigure că nimeni nu încalcă legea.
Dacă vrei să ai o afacere de succes, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le înțelegi este să faci tot la timp. Amânările sunt o idee proastă, pentru că generează un șir de alte amânări și întârzieri.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le comit atât antreprenorii începători, cât și cei cu ani de experiență în spate sunt că nu emit facturile și bonurile fiscale la timp. Dacă facturile încă mai pot fi scrise cu o dată anterioară, atunci bonurile fiscale – nu. Acestea întotdeauna trebuie emise în momentul achitării.
Citește și: Servicii de contabilitate pentru ONG-uri
Contractele individuale de muncă, ordinele de angajare sau concediere, dosarele personale, cererile pentru scutire, statele de personal, graficul concediilor, regulament intern, organigrama, ordinele pentru acordarea concediilor anuale plătite și neplătite, concediile medicale etc. – da, sunt multe și da, cel puțin jumătate dintre toate aceste documente, par a ține de domeniul trecutului. Totuși, acest lucru nu e un motiv să nu administrezi corect documentația de personal. Mai ales că dacă nu o faci cum trebuie, riști să fii amendat.
Sfat: Ai grijă de angajații tăi, construiește cu ei niște relații bazate pe încredere și respect reciproc. Totuși, nu neglija actele. Tot ce ține de lucrătorii tăi trebuie să fie legal. Altfel, pot apărea anumite conflicte interne sau anumite nemulțumiri și te poți pomeni cu o plângere la Inspecția Muncii. Și dacă nu ai avut grijă ca documentația de personal să fie în ordine, nu prea ai cum să repari asta mai târziu. Ce riști? Verificări inopinate, dosar penal, amenzi etc. Și crede-ne, nu ai nevoie de aceste bătăi de cap.
Tehnologiile ne-au simplificat viața destul de mult. Cu ajutorul rețelelor de socializare, putem lua legătura rapid chiar și cu persoane aflate la sute de km distanță. E bine să știm să profităm de oportunitățile pe care ni le oferă tehnologiile. Dar nu trebuie să exagerăm.
Ai nevoie de niște acte de la furnizori? Nicio problemă, există telefoane performante, orice document poate fi fotografiat ori scanat și transmis prin Viber, Messenger, WhatsApp etc. Dar oare e bine să facem așa? Nu, categoric nu.
De ce? Pentru că fotografia unui act nu are aceeași valoare ca actul original. Mulți antreprenori își transformă Viberul într-o platformă de stocare a documentelor. Clienții, partenerii sau furnizorii trimit acolo documente scanate și pot crede că așa e ok. Contabilitatea permite anumite acte să fie în fomat electronic, dar unele chiar trebuie să fie în format fizic și semnate de către persoana responsabilă.
Întotdeauna cere actele originale în format fizic, crede-ne acest lucru te va scuti de multe probleme.
O altă greșeală majoră pe care o fac mulți antreprenori este să folosească banii de pe cardul business pentru cheltuieli personale.
Cardul business e util, chiar foarte util. Doar că trebuie să înveți să-l folosești cu chibzuință. Dacă însă vei retrage din cont sume mari și nu vei aduce facturi sau alte acte care să confirme că banii au fost cheltuiți în interes de serviciu, adică, pentru a asigura activitatea de bază a companiei tale, toate aceste cheltuieli vor fi calificate drept cheltuieli în scopuri personale și va trebui să plătești impozite.
Ca să fie clar, nu e ok să-ți achiți cumpărăturile cu cardul business sau să plătești cu acesta asigurarea CASCO pentru propriul automobil sau pentru automobilul soției. De asemenea, nu e ok să-ți cumperi cu acest card un abonament la sală sau un concediu. Află cum să folosești corect cardul business din articolul nostru Business card: cum îl utilizează afacerile.
Cam astea sunt cele mai frecvente greșeli pe care, am observat noi, le fac majoritatea antreprenorilor. Dar, după cum se știe, din greșeli învățăm cel mai bine. Așa că te provocăm să ne povestești și tu despre gafele tale. Promitem, va rămâne între noi.
Urmărește-ne pe Facebook și Telegram și află primul despre cele mai recente modificări legislative, îți livrăm articole despre subiecte actuale, care la sigur îți vor prinde bine în activitatea ta.
Pentru mai mai multe informații despre principalele greșeli comise de antreprenori, dar și despre cum acestea pot fi reparate, contactează-ne!