Cum să verifici cum lucrează angajații tăi. Iată 7 metode
verifici cum lucrează angajații cover

Cum să verifici cât de bine lucrează angajații tăi. 7 metode

10.11.2022

Orice angajator își dorește angajați buni motivați și performanți, care să lucreze și să se dedice muncii 100%. Și nu e de mirare. Odată ce achiți un salariu, e firesc să vrei ca oamenii pe care-i plătești să muncească pentru acei bani. Dar cum poți să verifici cât de bine lucrează angajații tăi?

Cum poți să verifici cât de bine lucrează angajații

La această întrebare îți răspund managerii noștri HR, care au testat și au răstestat zeci de metode până le-au identificat pe cele mai eficiente. Au mai scos ce era în plus, au mai adăugat câte ceva, astfel încât să le adapteze realităților din Republica Moldova și voilà – 7 metode prin care poți să verifici obiectiv cât de bine lucrează angajații tăi.

7 metode care te ajută să verifici cum lucrează angajații tăi

#1. Evaluarea 360° te ajută să verifici cum lucrează angajații

Imaginează-ți că trebuie să analizezi un om care stă cu spatele la tine și să spui cum arată, ce culoare îi sunt ochii, dacă poartă breton sau ochelari. O sarcină cam dificilă, nu-i așa?

Dar dacă acel om ar fi înconjurat de oglinzi? Acum, i-ai vedea chipul din toate părțile și ai putea spune cu exactitate cum arată.

Uite că Evaluarea 360° înseamnă cam asta. Numai că în loc de oglinzi sunt oameni – manageri, colegi, subalterni etc. Astfel, angajatul care urmează să fie evaluat, e analizat de un grup de oameni cu statute diferite în companie (asta pentru obiectivitate). Fiecare îl analizează din propria perspectivă, dar conducându-se de anumite criterii.

În final, vei obține o imagine clară despre modul în care muncesc și se comportă angajații tăi.

#2. Feedbackul clienților

Dacă munca angajaților tăi presupune interacțiune cu clienții, poți verifica cât de bine lucrează solicitând un feedback de la clienți. Fie că o faci random, fie că ceri o părere de la toți clienții care au fost deserviți într-o anumită perioadă, acest tip de evaluare te va ajuta să înțelegi cine și cum lucrează.

Bineînțeles că nu vie lua decizii radicale în baza unei singure recenzii negative. Vei analiza mai multe opinii, vei vedea punctele forte și punctele slabe ale personalului tău și vei ști asupra căror aspecte mai e nevoie de lucrat.

#3. Evaluarea făcută de superior

E greu să faci totul de unul singur. Iată de ce te sfătuim să delegi anumite responsabilități, inclusiv evaluarea performanței angajaților.

Ce înseamnă evaluarea performanței? Să verifici cât de bine lucrează o persoană, dacă respectă deadline-urile, dacă rezultatele muncii sale sunt de calitate sau face tot superficial. Și cine poate face asta mai bine decât superiorul acelor angajați?

Când ai o afacere mică, cu 2-3 angajați, nu e dificil să-ți dai seama cum lucrează fiecare. În schimb, când ai o companie mare, cu multe departamente și multe filiale, e greu să ții totul sub control. Iată de ce poți încredința verificarea angajaților managerilor.

De exemplu, Directorul Departamentului Vânzări ar putea să evalueze managerii de vânzări. Directorul Departamentului de Marketing ar putea să evalueze copywriterul, specialiștii SEO, designerul și alți angajați din departament. Și așa fiecare superior să-și evalueze subalternii. Până la urmă, ei știu cel mai bine cum se lucrează în departamentul lor și ce task-uri ar trebui să îndeplinească fiecare angajat.

#4. Angajații se autoevaluează în baza KPI-ului

KPI (Key Performance Indicator) sau indicatorul-cheie de performanță este un instrument de evaluare a performanței care arată în ce măsură munca unui angajat corespunde cerințelor.

Hai să luăm un exemplu – deții un site de știri (ori de ce vrei tu). În acest caz, ai putea avea drept KPI: numărul articolelor/lună; numărul vizualizărilor; numărul cuvintelor per articol.

Bineînțeles că te poți ocupa de sine stătător de evaluarea angajaților, analizând acești indicatori ai performanței. Dar ca evaluarea să fie eficientă și mai distractivă, e mai bine să le-o încredințezi chiar angajaților. Aceștia vor avea în față un tablou clar, care arată cum au lucrat luna trecută. În baza lui, vor trebui să facă anumite concluzii și să-și ofere niște calificative sau să completeze un chestionar.

Vezi și: Recrutarea outsourcing: beneficiile pe care le aleg afacerile locale | DAD Expert

Sfat #1. Stabilește un KPI realist. Mai întâi întreabă-te dacă tu ai reuși să faci asta, apoi cere de la alții.

Sfat #2. Nu organiza foarte des astfel de verificări, pentru că ele iau timp. Timp prețios în care angajații vor completa chestionare în loc să muncească. Angajații ar putea să-ți reproșeze mai târziu că nu au reușit să-și îndeplinească task-urile din cauza autoevaluării. Iată de ce e bine să planifici astfel de verificări din timp.

Citește și: Ce trebuie să faci când concediezi o persoană sau când un angajat își dă demisia

verifici cum lucrează angajații anunț angajare

#5. Sondajele te ajută să verifici cum lucrează angajații

Poți evalua performanța angajaților tăi și cu ajutorul sondajelor. Acestea nu răpesc mult timp și pot cuprinde subiecte foarte ample. Poți afla câte sarcini realizează fiecare într-o zi de muncă, cât timp ia o sarcină, ce părere au angajații despre termenele limită, ce cred ei despre performanța colegilor lor etc. Îi poți întreba, de asemenea, despre relațiile de lucru cu superiorii, despre așteptări, motivație și dezamăgiri. Îi poți întreba ce i-ar face să lucreze mai bine și să-și crească performanța. Uneori, performanța angajaților e influențată de un sistem defectuos de organizare, iar astfel de sondaje ți-ar arăta care sunt soluțiile.

#6. Evaluarea performanței cu ajutorul softurilor

În prezent, există o mulțime de aplicații create pentru a-i ajuta pe manageri să-și supravegheze și să-și evalueze angajații. Să nu ne înțelegi greșit. Nu e vorba de camere de supraveghere sau ceva de genul. Hai să-ți explicăm la ce anume ne referim. De exemplu, există programe care înregistrează orele de muncă ale angajaților. Totodată, sunt softuri în care managerii stabilesc anumite sarcini, iar programul înregistrează ora la care angajatul a început să realizeze acea sarcină, timpul în care e realizată și numărul task-urilor făcute într-o zi. Astfel vei vedea foarte ușor cine și cum lucrează. Recomandarea noastră însă e să ții cont de dificultatea sarcinilor și să stabilești niște termene-limită corespunzătoare. Apropo, managerii care folosesc astfel de softuri susțin că productivitatea angajaților lor a crescut cu 25%, în special în cazul persoanelor care lucrează remote.

#7. Apelezi la o companie de Management HR

Managementul HR implică un șir de servicii, printre care și urmărirea performanței angajaților. Ca să nu te complici, poți apela la o companie care prestează astfel de servicii. De exemplu, la DAD Human Capital, managementul resurselor umane include:

  • Stabilește procedurile procesului de recrutare a personalului (anunțurile de recrutare, platformele de recrutare, gestionarea CV-urilor, planificare și organizarea interviurilor etc.)
  • Administrarea documentației de personal;
  • Asigurarea integrării noilor angajați în colectiv;
  • Monitorizarea dezvoltării profesionale și personale a angajaților;
  • Urmărirea performanțelor salariaților (dacă e cazul ca cineva să fie promovat sau invers, poate vreun angajat nu face față și i s-ar potrivi o funcție cu mai puține responsabilități etc.)
  • Gestionarea salarizării, a compensațiilor și a altor beneficii etc.

În acest mod, vei economisi și timp, și bani și vei obține o imagine clară despre cât de bine lucrează angajații tăi.

Contactează-ne și află mai multe detalii despre serviciile noastre de Management HR și despre metodele noastre de evaluare a performanței angajaților.