Cum să colaborezi eficient cu recruiterii din outsourcing
recruiterii outsourcing cover

Cum să colaborezi eficient cu recruiterii din outsourcing

11.04.2023

În ultima perioadă tot mai multe servicii sunt accesibile în regim outsourcing. Printre acestea se numără și recrutarea. Asta înseamnă că nu mai e nevoie să înființezi un departament HR, să angajezi un recruiter sau să-ți cauți singur angajații de care ai nevoie. Poți pur simplu să colaborezi cu recruiterii din outsourcing. Dar despre asta ți-am mai povestit.

Cum să ai o colaborare productivă cu recruiterii din outsourcing

Astăzi vrem să-ți spunem cum să te comporți atunci când alegi să colaborezi cu recruiterii din outsourcing, astfel încât să te bucuri de un rezultat cât mai bun.

De ce am ales să abordăm acest subiect? Pentru că am observat că mulți antreprenori ezită să apeleze la recruiterii din outsourcing. Poate au anumite frici și îndoieli. Unii se tem că nu vor controla ei procesul de recrutare. Alții se tem că nu vor fi mulțumiți de angajații găsiți de recruiterii din outsourcing. Sau că astfel de servicii îi va costa prea mult. Dar toate aceste frici nu sunt fondate. În realitate, pentru o colaborare productivă cu recruiterii din outsourcing trebuie să faci câteva lucruri foarte, foarte simple, dar extrem de importante.

Așa că îți propunem niște sfaturi despre cum să colaborezi cu recruiterii din outsourcing, astfel încât să obții numai beneficii.

Sfaturi pentru o colaborare bună cu recruiterii din outsourcing

1. Stabilește din start condițiile de colaborare

Un prim pas spre o colaborare eficientă cu recruiterii din outsourcing este să alegi o companie de recrutare de încredere. Pentru asta, cercetează piața, analizează ofertele, citește recenziile. O companie ieftină nu întotdeauna e cea mai bună opțiune. La fel cum una scumpă nu înseamnă neapărat calitate.

Când ai ales compania, stabilește din start condițiile de colaborare. Care este procedura, în cât timp candidații vor primi un răspuns, ce metode de intervievare se aplică, o descriere amănunțită despre personalitatea candidatului după părerea recruiterilor etc. Cu alte cuvinte, precizează absolut toate aspectele acestei colaborări.

2. Fii deschis cu recruiterii din outsourcing și spune-le ce cauți

Se știe că oamenii nu pot citi gândurile. Cel puțin deocamdată. De aceea înainte de a începe o colaborare cu recruiterii din outsourcing, pregătește-te să fii cât mai deschis. Oferă cât mai multe informații despre jobul vacant pe care îl ai și despre cum ai vrea să fie persoana pe care să o angajezi.

De exemplu, la DAD Human Capital, noi îți propunem să completezi un formular. Acolo e nevoie să spui ce post vacant ai, care e salariul pe care ești dispus să-l oferi, ce condiții de muncă sunt în compania ta etc.

Aceste informații ne ajută să înțelegem pe cine cauți și să recrutăm cât mai repede persoana potrivită.

Dacă un angajator ne livrează o informație incompletă sau care nu ar corespunde realității, ne va fi mai dificil să ne facem munca. Dacă nu va completa formularul sau va omite anumite aspecte importante, iarăși, ne va îngreuna lucrul.

Iată de ce e important să fii deschis. Să poți defini exact ce vrei, ce oferi și pe cine cauți.

3. Fii receptiv și oferă-le recruiterilor toate informațiile necesare

De multe ori, în timpul procesului de recrutare, apar anumite neclarități. De aceea recruiterii te pot contacta ca să solicite anumite informații suplimentare. Sau poate ca să-ți dea niște sugestii. E important să fii receptiv la aceste solicitări. Să răspunzi la mesaje, să oferi informațiile de care e nevoie. Să spui dacă au intervenit anumite schimbări ce țin de postul vacant pe care îl ai.

Exemplu:

Poate recruiterul a găsit un candidat potrivit, dar care va fi disponibil abia peste o lună. Și care, deocamdată, e dispus să lucreze la distanță. Iar recruiterul vrea să afle dacă îți convine o astfel de colaborare.

Ori poate toți concurenții tăi oferă salarii mult mai mari. Iar recruiterul vrea să afle dacă ai posibilitatea să majorezi și tu salariul. Sau să propui un regim de muncă mai ușor. Poate fi vorba de orice alt fel de concretizări. E important să fii deschis spre comunicare.

4. Oferă-le recruiterilor un feedback obiectiv

Dacă vrei să ai o colaborare productivă cu recruiterii din outsourcing, spune-le despre obiecțiile tale. Îți convine cum decurge procesul de recrutare? Spune-le! Nu-ți convine? Anunță și despre asta. Majoritatea recruiterilor din outsourcing sunt foarte deschiși. Așa că le poți vorbi despre orice neclaritate sau nemulțumire.

5. Fii sincer cu recruiterii din outsourcing

Cea mai mare greșeală pe care poți să o faci în colaborarea cu recruiterii din outsourcing este să minți. Sau să nu spui tot adevărul. Asta nu numai că îi va induce în eroare, ci, totodată, le va îngreuna mult munca.

Exemplu:

Alex are nevoie de un contabil. Le spune recruiterilor că oferă un salariu de 15 000 MDL + un bonus lunar. Recruiterii găsesc o persoană potrivită din toate punctele de vedere. Alex o angajează. Dar nu-i achită decât salariul. Și acela mai mic. De exemplu – de 13 000 MDL. Ce va urma? Noul contabil va pleca. Pentru că nu a primit ceea ce i s-a promis. Alex va rămâne fără angajat. Iar recruiterii din outsourcing nu vor înțelege ce n-a funcționat.

De aceea fii sincer. Spune lucrurilor pe nume. Dacă ai bani pentru un salariu bun, bine. Dacă nu, spune despre asta. Comunică transparent despre bugetul de care dispui pentru salarizarea viitorului angajat. Numai așa, recruiterii din outsourcing vor putea alege strategia de recrutare potrivită anume pentru tine. Vor ști pe ce segment de candidați să se concentreze, astfel încât să găsească cât mai repede un angajat dispus să muncească la tine.

Citește și: Ce este oferta de angajare și ce rol are în procesul de recrutare

recruiterii outsourcing ghid anunț

6. Fii realist în colaborarea cu recruiterii din outsourcing

Dacă știi că oferi un salariu modest, trebuie să fii conștient că nu poți avea cerințe foarte mari. Adică, teoretic, poți. Dar e puțin probabil să obții ceea ce vrei.

Exemplu:

Alex este administratorul unei edituri. Acum caută să angajeze un redactor. Salariul pe care îl oferă el este de 7 000 de lei. Dar cerințele sunt extrem de mari. Candidatul ar trebui să cunoască foarte bine româna, engleza și rusa. Totodată, să știe să lucreze la calculator. Să aibă abilități de convingere, pentru că va discuta cu autorii. Să poată lucra în InDesign etc.

Cam multe, da? De facto, pentru așa cerințe, alte edituri oferă salarii de cel puțin 20 000 MDL, dacă nu mai mult. Drept urmare, Ion trebuie să fie conștient că recruiterilor le va veni greu să găsească o persoană care să corespundă cerințelor lui și care să accepte să lucreze pentru 7 000 MDL.

Alt exemplu:

Alex caută un specialist IT. Ieri a semnat un contract cu o compania de recrutare. Iar azi le-a sunat recruiterilor și se revoltă că încă nu are un angajat.

De fapt, ar trebuie să fie conștient că pe piață e un deficit de astfel de specialiști. Drept urmare, procesul de recrutare poate dura și câteva luni.

7. Acceptă sfaturile și recomandările recruiterilor din outsourcing

De obicei, recruiterii din outsourcing au o experiență vastă. De aceea vor veni cu mai multe sfaturi și recomandări. Aceste sfaturi pot ține de îmbunătățirea condițiilor de muncă, adaptarea programului de lucru sau salarizare.

Uneori, recruiterii îți pot recomanda să angajezi pe cineva fără experiență. Să achiți un salariu mai mic, dar să investești, în schimb, în instruirea noului angajat. Iar, la scurt timp, să ai un angajat foarte bun și potrivit anume pentru tine. Fii receptiv la aceste recomandări. Fii deschis să angajezi și oameni care nu corespund cerințelor tale 100%. E posibil să fii plăcut surprins.

Alteori, recruiterii îți pot sugera anumite teste și probe practice pentru candidați. Acceptă să încerci lucruri noi.

8. Ai încredere în recruiterii din outsourcing

Odată ce ai hotărât să apelezi la o companie de recrutare, trebuie să ai încredere în specialiștii de acolo. Unii antreprenori se arată nemulțumiți că la interviul cu ei, ajung doar 2 sau 3 candidați. Și se întreabă dacă nu cumva a fost omis un candidat bun. Adevărul e că recruiterii știu ce fac. Ei cunosc diferite strategii și instrumente care le permit să-i selecteze pe cei mai buni candidați.

Așa că dacă la tine au ajuns 2-3 candidați, poți fi sigur că acești 2-3 candidați corespund cel mai mult cerințelor tale. Bineînțeles că recruiterii ar fi putut să-ți organizeze interviuri cu 10 sau 20 de persoane. Dar scopul lor nu e să-ți aducă cât mai mulți oameni, ci numai pe cei mai potriviți.

Totodată, ai încredere să delegi recruiterilor din outsourcing procesele ce țin de comunicarea cu toți candidații (tot ce ține de organizarea interviurilor, aplicarea testelor și a probelor practice). Permite-le să se ocupe ei de informarea candidaților despre deciziile tale, să le spună candidaților dacă au fost sau nu acceptați etc. Acest lucru îți va simplifica mult activitatea. Dacă vei face aceste lucruri, îți garantăm că te vei bucura de o colaborare productivă cu recruiterii din outsourcing. Pentru mai multe informații, contactează-ne! La DAD Human Capital poți beneficia atât de servicii de recrutare în regim outsourcing, cât și de servicii de administrare a documentației de personal și de gestionare a resurselor umane. Așa că intră pe la noi.