Departamentul HR - de ce este important pentru compania ta?

Departamentul HR – de ce este important pentru compania ta?

13.04.2021

Departamentul HR are un rol important care își găsește reflecția în mai multe aspecte ale afacerii – de la planificarea strategică internă până la crearea imaginii de angajator. În prezent, funcțiile departamentului HR au depășit esențial “HR-ul tradițional”, HR-ul care se concentra în exclusivitate pe recrutare, angajare și gestionare personal. În mediul de afaceri actual departamentul HR contribuie în mod direct la succesul afacerii, devenind, astfel,  un actor important în cadrul unei companii. În acest articol prezentăm 5 aspecte cheie care demonstrează importanța departamentului HR în cadrul afacerilor.

1. Management strategic

Departamentul HR îmbunătățește rezultatele companiei prin cunoașterea și gestionarea modului în care capitalul uman contribuie la succesul acesteia. Specialiștii HR asigură un proces continuu de luare a deciziilor corporative referitor la:

 • strategiile de recrutare aplicate de către companie;
 • strategiile de motivare, dezvoltare și retenție a personalului;
 • strategiile de creare și dezvoltare a imaginii de angajator.

Cu alte cuvinte, departamentul HR din compania ta asigură gestionarea strategică a resurselor umane – resursă vitală care influențează în mod direct succesul companiei tale.

2. Instruire și dezvoltare

Specialiștii în resurse umane efectuează evaluări periodice prin intermediul cărora determină atât nivelul de calificare și profesionalism al angajaților, cât și cele mai potrivite metode de instruire pentru aceștia. Rolul departamentului HR în acest sens este unul indispensabil deoarece dezvoltarea angajaților contribuie la menținerea acestora – factor care permite companiei tale să reducă costurile de recrutare.

Totodată, instruirea și dezvoltarea angajaților devine vitală în cazul în care îți extinzi afacerea sau lansezi noi direcții / produse. În asemenea circumstanțe vei avea nevoie ca angajații tăi să-și dezvolte noi abilități sau să-și perfecționeze abilitățile deja dobândite. În orice caz vei avea nevoie de un departament HR profesionist sau de un expert HR din extern. Anume profesioniștii HR vor putea asigura un proces eficient de dezvoltare și perfecționare a angajaților tăi, astfel încât să-ți atingi scopurile de afaceri fără a investi în recrutarea și dezvoltarea noilor angajați.

3. HR influențează creșterea companiei tale

Pentru companiile care își propun drept scop creștere și extindere, profesioniștii HR reprezintă un puternic partener strategic. În acest sens, rolul important a unui departament HR sau a unui expert din extern constă în:

 • identificarea angajatilor care ar putea fi implicați într-un proces de învățare pentru a-și atinge potențialul, pentru a crește și a contribui, respectiv, la creșterea companiei;
 • identificarea echipelor care ar putea fi reorganizate pentru a deveni mai eficiente și pentru a contribui la creșterea companiei;
 • identificarea noilor talente care ar putea oferi afacerii un boost suplimentar afacerii prin abordări inovative și soluții eficiente.

Aceste activități de gestionare a resurselor umane au scopul de a determina modelul cel mai optim și eficient, un model progresiv care va crește în continuu, iar în paralel, va crește și afacerea ta. Acest proces de gestiune presupune mai multe aspecte, cele mai importante fiind:

 • realizarea planificării HR – reprezintă un plan care descrie și prognozează situația actuală a resurselor umane și cum aceasta se poate modifica în viitor. Totodată, o planificare HR stabilește cele mai eficiente moduri de gestionare a resurselor umane disponibile;
 • aplicarea soluțiilor corespunzătoare pentru reducerea gradului de fluctuație;
 • asigurarea procesului de dezvoltare a talentelor care ar putea prelua mai multe responsabilități pe măsură ce afacerea se extinde.

Vezi și: 9 semne care denotă candidatul care minte

4. Departamentul HR construiește relații de durată dintre compania ta și angajații tăi

Relația dintre angajați și profesioniștii HR este una în care ambele părți înțeleg că departamentul HR este un intermediar important în obținerea unei colaborări frumoase. În acest sens misiunea departamentului HR este de a monitoriza dacă angajații au sprijinul și motivația necesară pentru a-și valorifica abilitățile la maxim. Astfel, pentru a îndeplini funcția respectivă, departamentul HR își atribuie rolul de: consilier, avocat și o sursă bogată de informații utile.

5. HR introduce și promovează tehnologia în compania ta

Potrivit cercetărilor Gallup, doar 3 din 10 angajați sunt de acord că au materialele și echipamentele de care au nevoie pentru a-și face treaba corect și eficient. În acest sens, departamentul HR are o misiune importantă – de a identifica și implementa tehnologiile potrivite, ajustate la specificul companiei. Iată câteva exemple de instrumente digitale implementate de departamentele HR:

 • Platforme de învățare online care permit angajaților să selecteze cursuri care li se potrivesc;
 • Platforme self-service și soluții de salarizare care oferă forței de muncă un acces mai mare la propriile informații despre angajare;
 • Sondaje impulsive care solicită angajaților feedback despre experiențele lor la locul de muncă.

Importanța și aportul departamentului HR la succesul Apple

Deși la prima vedere ar putea părea că succesul Apple este determinat în mare parte de echipa de ingineri, designeri și developeri, o contribuție semnificativă la succesul companiei îl are și departamentul HR. Strategia HR Apple se axează pe diversitate, independență și, nu în ultimul rând, talent. Succesul Apple depinde într-o mare măsură de execuția regulată și calitativă a lucrului în condiții de normă completă. În acest sens, departamentul HR capătă o importanță primordială pentru companie deoarece profesioniștilor HR le revine misiunea deloc ușoară de a construi și menține o echipă capabilă să fie nu doar productivă, dar și rezistentă. Această misiune a departamentului HR este determinată de dorința globală a companiei de a deveni cea mai bună companie de tehnologie din lume.

Apple își “întărește” angajații pentru a le dezvolta abilitățile, iar ulterior, pentru a valorifica aceste abilități a angajaților în favoarea companiei. Totodată, agilitatea este un alt factor care stă la baza strategiei HR promovată de către Apple. Compania se asigură că angajații sunt pregătiți nu doar fizic, ci și mental pentru a se implica într-un nou proiect de amploare.

Departamentul de Resurse Umane reprezintă element important din organizarea corporativă a companiei tale. În condițiile unei aprige lupte pentru talente, efectiv, importanța acestui departament va crește și mai mult. Astfel, investind în prezent în HR investești, de fapt, în viitorul prosper al companiei tale. Beneficiază de un suport profesionist pe partea de management HR apelând Echipa de Experți DAD Human Capital.

Apelează cu încredere, iar noi revenim cu soluții profesioniste, ajustate necesităților pe care le ai și scopurilor pe care ți le propui!