De ce companiile apelează la serviciile de recrutare
companiile apelează la serviciile de recrutare cover

De ce companiile apelează la serviciile de recrutare

09.03.2023

În ultimii ani, companiile apelează la serviciile de recrutare în regim outsourcing tot mai frecvent. Asta înseamnă că, în loc să înființeze și să mențină un departament HR, aleg să-și caute noi angajați cu ajutorul firmelor de recrutare care lucrează în regim outsourcing.

Din ce motive companiile apelează la serviciile de recrutare outsource

Astăzi o să-ți spunem despre principalele motive care îi determină pe antreprenorii noștri să apeleze la serviciile de recrutare în regim outourcing. Așadar, iată de ce companiile apelează la serviciile de recrutare în regim outsourcing:

Companiile apelează la serviciile de recrutare outsource pentru că:

1. Nu au angajat un recruiter și nu dispun de un departament HR

Cele mai multe companii care apelează la serviciile unor firme de recrutare o fac pentru că nu dispun de un departament HR intern care ar putea să recruteze angajații de care e nevoie. Drept urmare, cea mai bună soluție pentru aceste companii este să colaboreze cu o firmă de recrutare. Acest lucru le permite să suplinească postul vacant în timp util, fără a investi bani în crearea și menținerea unui departament HR.

2. Companiile apelează la serviciile de recrutare ca să economisească

În companiile mari, care dispun de un departament HR, cu recruiteri și tot felul de alți specialiști, de recrutarea personalului se ocupă recruiterii. Aceștia sunt angajați pe o perioadă nedeterminată și beneficiază de un salariu lunar, de asigurarea medicală obligatorie, precum și de toate indemnizațiile prevăzute de lege. Pentru o companie mare, întreținerea unui departament HR nu e o problemă.

Companiile mici însă pot întâmpina dificultăți. De ce? În primul rând pentru că menținerea unui departament HR e destul de costisitoare. Angajații trebuie să beneficieze de asigurări și salarii. Mai adăugăm impozitele și crearea condițiilor de muncă (amenajarea oficiului, achiziționarea gadgeturilor și a softurilor necesare) etc. Toate acestea pot lovi dur în bugetul companiei.

Acum gândește-te că, de fapt, nici măcar nu ai nevoie de serviciile unui recruiter zi de zi. Poate o dată în an sau chiar mai rar te pomenești că ai un post vacant. Dar oamenii trebuie să fie plătiți în fiecare lună.

Ca să economisească cât mai mulți bani, companiile mici și mijlocii aleg să recruteze cu ajutorul firmelor de recrutare. Astfel, nu mai trebuie să investească sume colosale în crearea și menținerea unui departament HR sau în angajarea unui recruiter. Acestea găsesc o companie de recrutare de încredere și achită strict serviciul de recrutare a unui angajat.

Cât economisesc companiile care apelează la serviciile de recrutare

Ca să înțelegi mai bine. Gândește-te că dacă angajezi un recruiter cu un salariu de 10 000 MDL (net), în fiecare lună vei cheltui câte 15 484,52 MDL (salariu total). Iar asta înseamnă 185 814,24 MDL pe an.

În timp ce serviciile companiilor de recrutare costă între 8%-25% din salariul anual (net) pe care urmează să-l primească noul angajat.

Asta înseamnă că pentru un angajat cu salariul lunar net de 10 000 de lei, vei achita un preț care pornește de la 9 600 MDL și poate ajunge la 30 000 MDL (în funcție de compania de recrutare la care vei apela).

3. Vor să suplinească postul vacant cât mai repede

De obicei, toți angajații dintr-o companie au niște sarcini bine stabilite. Iar atingerea scopurilor finale depinde în egală măsură de fiecare dintre membrii echipei. Iată de ce, atunci când cineva dintre angajați pleacă, suplinirea cât mai rapidă a acelui post vacant este o prioritate. Ca nu cumva să fie dat peste cap tot procesul de muncă.

În astfel de cazuri, antreprenorii nu prea vor să tragă de timp și aleg să colaboreze cu o companie de recrutare. Astfel, procesele de muncă nu vor fi perturbate. Fiecare va continua să se ocupe de ale sale. Iar postul vacant va fi suplinit într-un timp cât mai scurt.

Citește și: 5 sfaturi de la recruiterii DAD pentru o recrutare mai ușoară

companiile apelează la servicii de recrutare

4. Vor să-și crească productivitatea

Te întrebi cum o companie își poate crește productivitatea dacă apelează la serviciile unei firme de recrutare? Până la urmă, ce are una cu alta? Are, are…

Uite, să presupunem că ai o afacere în domeniul HoReCa și acum mai ai nevoie să angajezi un bucătar și câțiva chelneri. Nu dispui de un departament HR și nici de un recruiter in house. Ce faci?

Scenariul I. Proprietarul se ocupă de recrutare personal

Tu, ca proprietar al afacerii, îți asumi responsabilitatea să găsești angajații de care e nevoie. Asta înseamnă să scrii anunțuri, să le plasezi peste tot, să sponsorizări promovarea lor. Apoi să aduni CV-uri, să le analizei, să contactezi candidații, să organizezi interviuri. În cadrul interviurilor, trebuie să identifici candidații potriviți, să-i testezi etc. Toate aceste lucruri necesită timp, bani și efort suplimentar. Acum gândește-te că, în tot acest timp, sarcinile tale de bază vor fi amânate pe mai târziu. Asta înseamnă întâlniri cu furnizorii, semnarea contractelor și tot felul de alte lucruri importante. Apropo, mult mai importante decât recrutarea.

Scenariul II. Unul dintre angajați se ocupă de recrutare

Încredințezi recrutarea unuia dintre angajații tăi (administratorul pensiunii, bucătarul-șef, contabilul sau oricare altă persoană.) Fiecare dintre acești oameni au responsabilitățile lor. Dacă se vor ocupa de recrutare, asta înseamnă că nu își vor face sarcinile prevăzute de fișa postului. Sau dacă le vor face, nu la același nivel.

În plus, niciunul dintre acești angajați nu au cunoștințele și experiența necesară pentru a ști cum să recruteze un bucătar-șef sau un chelner. Drept urmare, te poți pomeni că angajezi pe cineva total nepotrivit, care, pur și simplu, nu face față jobului.

Scenariul III. Companiile apelează la servicii de recrutare

Apelezi la o companie de recrutare. Astfel, toți se pot concentra pe activitatea lor de bază.

5. Vor să reducă riscurile legate de o recrutare nereușită

Riscuri ce țin de legislația muncii

Procesul de recrutare implică și o mulțime de riscuri. În primul rând, riscuri ce țin de aspectele legale. Recrutarea nu trebuie să discrimineze. Ce prevede Codul Muncii în legătură cu perioada de probă? Cât poate dura? Se achită sau nu? etc. Apoi, dacă în timpul perioadei de probă, nu suntem mulțumiți munca candidatului, ce facem? Ca să nu o dea în bară, tot mai multe companii de Moldova preferă să apeleze la serviciile unor firme de recrutare, în loc să se ocupe de asta de sine stătător. Astfel, se pot asigura că tot procesul e în conformitate cu legislația în vigoare.

Riscuri e țin de bani

Un alt risc ține de banii investiți în perioada de recrutare. Să nu crezi că dacă alegi să-ți cauți angajații de sine stătător, îți va ieși ieftin. Oricum va trebui să investești în promovarea anunțului de angajare, va trebui să contactezi candidații, să organizezi interviuri. Pentru interviuri, e posibil să fie nevoie să cumperi diferite teste de personalitate etc. În plus, dacă selectezi un candidat nepotrivit, care va pleca după 3 luni, toate aceste cheltuieli plus salariile din cele 3 luni vor fi în zadar.

Dacă apelezi la serviciile unei firme de recrutare, poți evita și aceste riscuri. Multe firme de recrutare oferă și anumite garanții. De exemplu, la DAD Human Capital, beneficiezi de o garanție de 3 luni. Asta înseamnă că dacă în decursul a 3 luni de la angajare, candidatul selectat de DAD pleacă, firma îți recrutează un alt angajat absolut gratuit.

Riscuri ce țin de integritatea angajaților

În procesul de recrutare mai există și riscuri legate de integritatea candidaților. Dacă nu ai experiență, poate să-ți scape să verifici anumite aspecte foarte importante. Unde a mai lucrat candidatul? Care e motivul încetării raporturilor de lucru cu angajatorul precedent? etc.

Un profesionist are experiența necesară și știe căror aspecte să le acorde o atenție sporită și cum să verifici veridicitatea informațiilor dintr-un CV.

Pe scurt, cam acestea ar fi principalele motive pentru care companiile apelează la serviciile de recrutare în regim outsourcing. Dacă vrei să afli mai multe informații despre recrutarea în regim outsourcing, contactează-ne!