Cum administrezi CV-urile în 2022? - Servicii de recrutare

Cum administrezi CV-urile în 2022?

09.03.2022

Potrivit studiului LinkedIn, 70% din forța de muncă globală prezintă un interes pasiv referitor la opțiunea unei noi angajări, restul de 30% îl formează acei, care caută un job într-un mod intens și bine determinat. Astfel, în calitate de recrutor, vei primi aplicări de la aceste 30% și foarte important devine modul în care vei reuși să administrezi aceste CV-uri, pentru a extrage rezultatul maxim.

Un alt aspect interesant a acestei cercetări este faptul că recrutorii închid poziții importante din cadrul companiei în decurs de 10 zile, în mediu. Acest aspect, iarăși, evidențiază cât de important este să ai un management cât mai efectiv al CV-urilor depuse de către candidați și al reacțiilor la anunțul de angajare a companiei tale. De altfel, crește semnificativ riscul ca un talent pe care îl țintești de mult timp și care ar putea crea valoare pentru compania ta, să meargă, pur și simplu, la alt angajator.

În acest articol oferim câteva sfaturi utile despre cum poate fi setat sau îmbunătățit un sistem de management eficient al CV-urilor și aplicațiilor la anunțurile de angajare. Totodată, valorifică și partea practică – oferim recomandări de câteva soluții de software pe care le poți implementa în procesul tău de lucru.

De ce este atât de important să setezi un management eficient al CV-urilor și aplicărilor?

Gestionarea cererilor de muncă este mai mult decât ai putea crede la prima vedere, dar, totodată, pentru a obține toate beneficiile, este necesar ca un asemenea sistem să fie setat bine și corect. Există o competiție acerbă pentru talente. Prin urmare, obținerea unui avans în competiție prin accelerarea procesului de angajare devine, treptat, un must have pentru un brand, care dorește să se poziționeze eficient pe piața muncii.

Tinde să fii productiv, nu ocupat

Nu vom menționa aici despre faptul că, implicit, calitatea este mai importantă decât cantitatea, deși acest lucru se aplică cât se poate de mult pentru domeniul recrutării. Vom spune că, în recrutare, există o mare diferență între activitate și productivitate. Dacă vei verifica de nenumărate ori per zi anunțul de angajare, acest lucru nu va crește productivitatea procesului de recrutare, dar te va face ocupat, cu siguranță.

O bună alternativă în acest context ar fi setarea notificărilor pentru fiecare aplicare la anunțul de angajare. Majoritatea platformelor de recrutare oferă această opțiune – conectând-o, poți fi pe fir fără a fi mereu cu ochii pe anunțul pe care l-ai postat.

Analizează fiecare CV cât mai rapid din momentul recepționării

Aici ne amintim despre acele 10 zile în care, de obicei, companiile reușesc să atragă talente pentru pozițiile de top. Operativitatea în acest context capătă sens crucial – cu cât mai repede analizezi CV-ul candidatului, cu atât mai repede poți înțelege statutul acestei aplicări și, în caz de necesitate, să treci candidatul la următoarea etapă de recrutare.

Mulți recrutori comit o greșeală răspândită – ei așteaptă să recepționeze mai multe CV-uri, pentru a le analiza “în ansamblu”. Acest lucru nu face decât să reducă din competitivitatea angajatorului pe piața muncii – mereu se poate găsi un alt angajator, care va interacționa cu talentul mai rapid și, ulterior, îl va atrage în compania sa.

În acest context, viteza este aspectul cheie în cadrul oricărui sistem de management al CV-urilor. În același timp, analiza separată și imediată a CV-urilor îți permite să reduci riscul de creare a sentimentului de volum colosal de lucru. Plus la aceasta, statisticile demonstrează că cele mai multe rezultate de succes sunt câștigate prin revenirea promptă la solicitant – giganții internaționali de recrutare spun că pentru un rezultat de succes ar trebui să contactați solicitanții de locuri de muncă în termen de 3 zile.

Răspunde la toate aplicările candidaților

Un sistem eficient de management al CV-urilor este un sistem în cadrul căruia fiecare CV are un statut final. În același timp, este important ca respectivul statut să nu fie doar de tip intern, dar să fie comunicat și candidatului. Acest lucru ar însemna că ar trebui să răspunzi chiar și candidaților nepotriviți.

Odată ce răspunzi fiecărui candidat, crește și reputația brandului de angajator, inclusiv. Revenind la statutul final al fiecărui CV, cu timpul, acest lucru îți va permite să-ți creezi propria bază de date de talente. În această bază de date poate fi inclusă și comunicarea cu candidatul respectiv, ceea ce te va ajuta atunci, când vei decide să revii la acest candidat cu o altă ofertă, de exemplu.

Citește și: Muncă suplimentară – zile și ore suplimentare

Instrumente prin care îți poți optimiza sistemul de management al CV-urilor

Toate acele principii pe care le-am enumerat mai sus, din punct de vedere teoretic, sunt destul de simple la faza de înțelegere. Totodată, implementarea lor presupune anumite eforturi tehnice. Tot mai mulți recrutori, în acest context, apelează la instrumente digitale, care oferă soluții de organizare și gestiune a bazei de aplicări și CV-uri. În continuare prezentăm câteva instrumente relevante, pe care le poți implementa și în cadrul companiei tale.

Huntr

Această soluție se bazează pe renumita tehnică Kanban – tehnică japoneză, aplicată pe larg și pentru a gestiona stocurile. Huntr aplică această tehnică special pentru organizarea aplicărilor și a CV-urilor depuse de către candidați.

  • Pot fi create atâtea liste, de câte ai nevoie.
  • Pot fi create etape de proiect personalizate (data aplicării, CV-ul atașat, primul interviu, etc.). Astfel, fiecare cerere de angajare se deplasează spre dreapta, odată ce interacțiunea cu acel candidat evoluează.
  • Lista de locuri de muncă va conține toate detaliile pe care ai nevoie să le adaugi, cum ar fi titlul postului, locația, salariul și adresa URL a postului.

Huntr îți permite să adaugi și un termen limită la orice card, pentru a servi drept memento pentru a analiza CV-ul candidatului, de exemplu, sau pentru a contacta candidatul. Fiecare card poate avea, de asemenea, propria listă de sarcini și note, astfel încât să poți ști ce trebuie făcut.

JobHero

JobHero te ajută să înțelegi la ce etapă se află fiecare CV depus. În plus, te ajută să planifici și să gestionezi interviuri cu candidați. La fel este prezent și un sistem de setare a deadline-urilor, dar și a statuturilor finale pentru fiecare candidat și fiecare CV depus. Platforma oferă și posibilitatea de a încărca și eticheta documente, note și informații de contact. Acest lucru facilitează colectarea tuturor documentelor de cerere de angajare într-un singur loc, precum și crearea și stocarea portofoliilor care prezintă exemple de lucru anterioare.

JazzHR

JazzHR te poate ajuta să înțelegi care este cea mai optimă modalitate în care poți gestiona CV-urile și aplicările, pentru a atinge un nivel optim de performanță. cum ar trebui să funcționeze procesul dvs. de recrutare și vă ajute să puneți acel plan în acțiune. Platforma permite crearea fluxurilor de lucru individuale, astfel încât să poți implementa în cadrul platformei exact acel flux de lucru, pe care îl ai implementat și în cadrul companiei.

Pe partea de management al CV-urilor, platforma permite crearea unei baze de date cu CV-urile candidaților, astfel încât informația să fie centralizată și structurată. Pentru fiecare CV pot fi lăsate comentarii, iar modul de lucru prin colaborare face posibil ca comentariile pe care le lași, să le vadă și alți colaboratori din compania ta.

O altă caracteristică specifică a acestei platforme constă în automatizarea sarcinilor.

Acest lucru îți permite să economisești timp, declanșând e-mailuri și atribuind sarcini între etapele de recrutare pentru a automatiza sarcini banale și repetitive. Astfel reușești să elimini munca generată de rutina zilnică, aferentă procesului de recrutare.

Recomandările menționate și descrise în acest articol te pot ajuta să-ți optimizezi modul în care gestionezi aplicările și CV-urile candidaților. Astfel, cresc considerabil șansele să devii mai competitiv pe piața muncii, să crești numărul și calitatea talentelor atrase și, în consecință, să-ți dezvolți afacerea.