Recrutează talente eficient și avantajos în 2021 - DAD Human Capital

Recrutează talente eficient și avantajos în 2021

23.01.2021

Conform Statista, în condițiile situației pandemice, companiile și-au redus considerabil bugetele destinate recrutării. Datele statistice arată că cea în cea mai mare parte a fost redus bugetul alocat publicității și promovării posturilor vacante (o reducere cu 30%). Și-au redus bugetele de recrutare și companiile care externalizează serviciile de recrutare (cu 22% s-au redus costurile pentru serviciile agențiilor de recrutare). Totodată, companiile și-au redus și bugetele pentru întreținerea instrumentelor de recrutare (17%).

Condițiile de incertitudine impun companiile să-și restructureze costurile, iar costurile de recrutare nu sunt o excepție. Totodată, companiile în continuare au necesitatea de a recruta talente. Reieșind din aceasta, se conturează o nouă tendință în lupta pentru talente: companiile tind să recruteze talente la costuri cât mai mici. În acest articol găsești un șir de recomandări care te vor ajuta să organizezi un proces de atragere și recrutare a talentelor la condiții de costuri optime.

Solicită recomandări de la angajații actuali 

Angajații tăi actuali reprezintă o sursă importantă de recomandări. Având experiență de lucru în cadrul companiei, ei deja cunosc specificul activității și trăsăturile pe care ar trebui să le posede colegul potrivit. Astfel, pe lângă faptul că angajații actuali îți pot oferi recomandările propriu-zise, la nivel de subconștient, aceștia îți vor recomanda, în majoritatea cazurilor, candidați potriviți. Această abordare îți permite să-ți reduci cheltuielile pentru postarea anunțurilor, publicitate, comunicarea cu candidații nepotriviți. Până la urmă, chiar și cele mai bune talente de pe piața muncii au prieteni, rude sau cunoscuți. Nu exclude niciodată probabilitatea că printre aceștia se poate regăsi și un angajat actual din compania ta.

Calitatea domină cantitatea

Atunci când recrutezi un nou talent poate fi tentant să distribui și să promovezi anunțurile de angajare la o audiență cât mai mai mare. Totodată, acest lucru nu este neapărat benefic, în special atunci când recrutezi talente cu buget restrâns. Pe lângă factorul costurilor ridicate, un volum mare de solicitanți crește considerabil riscul ca un candidat excelent să “se strecoare prin degete”. O abordare eficientă în acest sens ar fi targetingul corect al audienței țintă, iar prin urmare, postarea unui număr mai mic de anunțuri, dar cu o rată mai mare de conversie. Această abordare exclude și al doilea risc menționat: vei avea mai puține aplicații, dar în schimb, probabilitatea că candidații care au aplicat și se potrivesc este mai mare.

Oferă beneficii relevante

Recrutând talente cu buget restrâns este important să asiguri o rată de conversie cât mai mare a eforturilor tale de recrutare. În acest sens, este important să oferi beneficii relevante pentru segmentul de candidați la care te adresezi. Prin “beneficii” nu ne referim doar la beneficiile financiare. Milenialii și angajații care au copii, de exemplu, apreciază foarte mult echilibrul dintre viața profesională și viața personală. În baza acestui exemplu, ai putea oferi viitorilor angajați posibilitatea de a lucra conform unui grafic de muncă flexibil. Acest lucru nu îți va genera costuri suplimentare, dar în schimb, va oferi atractivitate suplimentară anunțului tău.

Crează o postarea cu adevărat atrăgătoare

Anunțul de angajare este instrumentul de bază prin care vei atrage talente. Unul dintre studiile Glassdoor a identificat TOP 5 lucruri la care atrag atenția candidații, atunci când analizează anunțurile de angajare.

  • Salariu (67%)
  • Beneficii (63%)
  • Locație (59%)
  • Timp navetă (43%)
  • Recenziile angajaților (32%).

Procesul de recrutare nu este lipsit de element de marketing. Atunci când creezi anunțul de angajare ar fi bine să incluzi și să evidențiezi aceste 5 puncte menționate mai sus. Acest lucru poate crește rata de reacție la anunțul tău, iar în consecință, poate crește numărul candidaților care vor aplica pentru poziția vacantă din compania ta.

Participă la târgurile de cariere

Deși generează anumite costuri, târgurile de cariere, totuși, reprezintă o oportunitate excelentă de a comunica direct cu un un număr mare de candidați. Pe lângă aceasta, în cadrul târgurilor, îți poți expune elementele culturii organizaționale. În așa mod, poți crește rata de conversie, iar în consecință, poți angaja mai multe talente.

Târgurile de cariere, evident, au fost și sunt afectate de situația pandemică. Momentan, aceste activități decurg în mediul virtual – factor care, în majoritatea cazurilor, a redus costurile de participare. Astfel, chiar și în condițiile actuale, te poți implica în aceste evenimente, valorificând 3 avantaje cheie pe care și le poate oferi participarea la târgurile de cariere:

  • comunici direct cu potențialii angajați;
  • îți promovezi brandul de angajator;
  • îți crești șansele de a recruta talente.

Actualizează-ți rețele Social Media

Prezența pe Social Media ajută candidații să cunoască cine sunt angajații actuali, cum decurge o zi de lucru, cum arată oficiu, etc. În zilele noastre, oamenii par să graviteze mai mult către companiile care apreciază angajații lor, care sunt transparente și au o prezență puternică în social media. Acest lucru este redat și într-un studiu realizat de către Resume Lab. Potrivit acestui studiu, 37% din candidați ar fi sceptici la oferta de muncă expediată de către un angajator care nu este prezent sau nu este suficient de activ pe Social Media.

Citește și: Activitățile pe care departamentul HR trebuie să le acopere cu succes

Practici bune de recrutare la costuri reduse

Deși companiile de mai jos au de obicei bugete mari, ele totuși tind să-și minimizeze cheltuieli de recrutare, dar totodată, să rămână competitive pe piața de muncă. Mai jos descriem câteva abordări a companiilor renumite la nivel mondiale. Marele avantaj al acestor abordări constă în faptul că ele pot fi aplicate și în cadrul unor afaceri mai mici.

Facebook

Procesul de recrutare pe Facebook se deosebește printr-un ritm rapid de angajare. O angajare la Facebook durează, în mediu, mai puțin de 2 luni. Conform Facebook, un asemenea ritm rapid de angajare permite angajarea candidaților mai rapizi, cu o capacitatea bună de reacție utilă în timp.

Totodată, un ritm rapid de angajare permite reducerea esențială a costurilor de recrutare. Se reduc în special costurile de publicitate și costurile privind retribuirea eforturilor specialiștilor HR.

Un alt factor care determină această strategie este faptul că un proces mai lent de recrutare creează riscul că angajatul va accepta o altă ofertă de angajare. În acest sens, procesul rapid de recrutare, analiză și selecție a candidaților permite reducerea riscului descris mai sus. 

Tesla

Compania americană de vehicule se deosebește printr-un mod puțin diferit de intervievare. În anunțurile de angajare este menționat faptul că munca la tesla este destul de dificilă și plină de provocări. Astfel, la prima fază a interviului ajung doar candidații care acceptă această condiție importantă. Datorită acestei abordări, compania organizează un proces eficient de filtrate a angajaților la etapa inițială. Astfel, compania reduce costurile de recrutare și crește probabilitatea că talentele recrutate vor fi potrivite și se vor implica cu succes în cadrul companiei.

Google

Google este extrem de organizat atunci când vine vorba de procesul de recrutare. Acest lucru nu lasă loc de confuzie sau inconsecvență, ceea ce este important și pentru candidați. Procesul de selecție a candidaților la Google începe cu discuții de telefon, apoi cu interviuri în persoană. Dacă candidatul trece aceste 2 etape, urmează încă 4 etape de intervievare.

Această abordare permite reducerea costurilor de deplasare, cazare a candidaților, costurilor de retribuire a muncii specialiștilor care asigură selecția la fiecare etapă. Pe lângă aceasta, un asemenea proces de recrutare garantează în mare parte calitatea superioară a talentelor care ajung să fie angajate.

Lupta pentru talente continuă chiar și în condiții de pandemie. În acest sens, angajatorii tind să-și reducă costurile de recrutare fără ca acest lucru să afecteze calitatea candidaților atrași. Astfel, devine vitală capacitatea de a organiza un proces de recrutare eficient din punct de vedere a costurilor. Totodată, este important ca odată cu reducerea costurilor să nu se reducă și calitatea procesului de recrutare. Bunele practici prezentate mai sus reprezintă exemple potrivite în acest sens. Companiile respective reușesc să reducă costurile de recrutare, dar totodată, să îmbunătățească calitatea procesului de selecție.

Echipa Dad Human Capital îți poate oferi suportul necesar în planificarea și desfășurarea unui proces de recrutare calitativ, dar și eficient din punct de vedere al costurilor.

Contactează-ne cu încredere – experții Dad Human Capital îți vor oferi o consultație gratuită și ajustată necesităților tale!