Cât de scump este să angajezi pe cineva în anul 2023
Cât de scump este să angajezi cover

Cât de scump este să angajezi pe cineva în anul 2023

31.01.2023

Într-un articol precedent, am vorbit despre cât costă să recrutezi un angajat cu ajutorul unei companii de recrutare. Dar pentru că mulți antreprenori preferă recrutarea in house, astăzi o să-ți spunem cât de scump este să angajezi pe cineva în 2023. Și ca totul să fie și mai clar, venim cu cifre exacte și cu exemple concrete, inspirate din experiența noastră.

Cât de scump este să angajezi specialiștii potriviți

Fie că ai o companie mare sau mică, oricum ai nevoie de angajați. Iar dacă vrei ca afacerea ta să se dezvolte și să aducă bani (orice antreprenor își dorește asta!), angajații trebuie să fie cu adevărat buni.

Fără îndoială, e esențial să ai o idee de business funcțională și un buget pentru a-ți desfășura activitatea. Dar fără niște specialiști buni, lucrurile nu vor merge prea departe.

Cât de scump este să angajezi în 2023

Angajarea unor noi specialiști este un proces destul de complex și costisitor pentru orice antreprenor. Pe lângă salariile și impozitele pe care va trebui să le plătești, vei cheltui o sumă bunicică și pentru recrutare, pentru selectarea candidaților, integrarea noilor angajați în echipă și instruirea lor.

Chiar dacă e destul de greu să dăm niște cifre exacte ca să înțelegi cât de scump e să angajezi pe cineva în 2023, totuși vom încerca.

Potrivit studiului Society for Human Resource Management, în străinătate, angajarea unei persoane costă, în mediu, 4 129 $. Ceea ce înseamnă salariul pentru 6 săptămâni de muncă (în condițiile în care o oră de muncă costă 15 $). Dar hai să vedem cât de scump e să angajezi pe cineva în Republica Moldova?

Cum să calculezi cât de scump este să angajezi pe cineva în 2023

Ca să calculezi cât de scump e să angajezi o persoană, trebuie să iei în calcul absolut toate cheltuielile pe care le implică acest proces. De la recrutarea angajaților, cheltuielile pentru promovarea anunțului de angajare, prețul abonamentelor la diferite platforme de recrutare, selectarea candidatului potrivit, integrarea acestuia în echipă, instruirea lui, salariul și impozitele pe care trebuie să le achiți pentru noul angajat etc. Dacă ai un departament de resurse umane sau un recruiter, adaugă și salariul recruiterului, dar și banii investiți în departamentul HR.

Astfel, pentru a calcula cât de scump e să angajezi pe cineva, avem următoarea formulă:

Prețul unei angajări = costul angajărilor/numărul total de angajări făcute = toate cheltuielile interne + toate cheltuielile externe/numărul angajărilor făcute într-o anumită perioadă.

Prețul unei angajări depinde și de cine se ocupă de procesul de recrutare. Tu, ca administrator? Recruiterul intern? Departamentul HR sau o companie de recrutare care prestează servicii în regim outsourcing?

Cine trebuie să se ocupe de recrutarea noilor angajați?

Răspunsul la această întrebare depinde de mai mulți factori. În primul rând, de cât de mare e compania ta. Dacă ai o companie mare, cu mulți angajați, e mai convenabil să ai un Departament de Resurse umane propriu. Iar, în paralel, să colaborezi cu o agenție de recrutare care să te ajute cu recrutarea noilor angajați.

Dacă ai o companie mică, e mai ieftin să apelezi la o companie de recrutare de fiecare dată când ai un post vacant decât să înființezi și să menții un departament întreg (să achiți salarii, impozite, să asiguri oamenii cu spațiu de muncă, gadgeturi și alte resurse).

La prima vedere, s-ar putea să-ți pară că, indiferent de mărimea companiei, recrutarea in house e mult mai ieftină. Dar hai să vedem ce cheltuieli implică aceasta.

Cât de scump este să angajezi pe cineva dacă recrutezi in house

1. Instrumente de recrutare

În Moldova, un astfel de abonament costă de la 340 de lei până la 5 090 de lei. Prețul diferă în funcție de domeniul de activitate al specialistului pe care îl cauți și de numărul CV-urilor la care primești acces.

2. Publicarea anunțurilor de angajare pe diferite site-uri

De exemplu, prețul pentru publicarea a 10 anunțuri de angajare pe un astfel de site pornește de la 890 MDL/2 săptămâni. Sponsorizarea unei postări pe Facebook costă 4 $ pentru 1 000 afișări. Deci, poți să-ți dai seama cam cât costă să publici și să promovezi un anunț de angajare, astfel încât acesta să ajungă la cât mai multe persoane.

Bineînțeles, există și alternative gratuite. Dar oare cât de eficiente sunt?

3. Perioada de probă

Noii angajați au nevoie de timp ca să se adapteze. Trebuie să învețe anumite procese de muncă, să se obișnuiască cu sarcinile etc. În această perioadă, ei nu aduc profit companiei, așa că va trebui să iei în calcul și acest aspect. Mai ales că perioada de probă se achită.

4. Salarii

Pe lângă salariul noului angajat, mai trebuie să achiți și salariul recruiterului. Iar, dacă ai un Departament de Resurse umane, salariile tuturor angajaților de acolo. Ca să înțelegi cam despre ce sume e vorba, ține cont că salariul unui recruiter este de aproximativ 15 000 MDL.

5. Impozitele

În Republica Moldova, pentru un salariu net de 10 000 MDL, se va achita un impozit pe venit de 12%, adică, (1 363,64 MDL). Asigurarea medicală constituie 9% (1 123,88 MDL) și fondul social – 24%, ceea ce constituie 2 997 MDL.

Asta înseamnă că, pentru un salariu net de 10 000 MDL, salariu total ar trebui să fie de 15 484,52 MDL. Destul de scump, nu?

Gândește-te că trebuie să achiți nu numai salariul noului angajat + impozitele pentru acel salariu, ci și salariile + impozitele pentru toți angajații din Departamentul tău de HR.

Acum, credem noi, îți poți da seama cam cât te costă să recrutezi și să angajezi un specialist dacă alegi să încredințezi asta departamentului tău HR sau unui recruiter intern. E mult sau puțin, decizi numai tu.

Citește și: Plan de carieră. Cum să gândești parcursul profesional al angajaților

cât de scump este să angajezi imagine simbol

Hai să vedem cât te-ar costa angajarea unui nou specialist cu ajutorul unei companii de recrutare.

Cât de scump e să angajezi cu ajutorul unei companii de recrutare

Dacă apelezi la o companie de recrutare, de toate etapele procesului de recrutare a personalului se vor ocupa specialiștii de acolo.

Drept urmare, toate cheltuielile ce țin nemijlocit de identificarea angajaților, crearea, publicarea și promovarea anunțurilor, găsirea candidaților, organizarea interviurilor etc., le vor suporta tot ei.

Tot ce va trebui să achiți tu este:

1. Un preț stabilit în cadrul unei întrevederi

Prețul unor astfel de servicii depinde de numărul posturilor vacante pentru care cauți angajați și de salariul/funcția vacantă pe care o ai. Ca să înțelegi, recrutarea unui Developer te va costa mai mult decât recrutarea unui secretar.

În Republica Moldova, prețurile cerute de companiile de recrutare pentru găsirea unui angajat variază între 8% și 25% din salariul net anual pe care urmează să-l primească noul angajat.

Reiese că, pentru un angajat cu salariul lunar net de 10 000 de lei, ți se va cere un preț care pornește de la 9 600 MDL și poate ajunge la 30 000 MDL (în funcție de compania de recrutare la care vei apela).

2. Salariul noului angajat

Acesta depinde de specialistul pe care îl angajezi. Optezi pentru o persoană cu experiență sau pentru un începător? Ai nevoie de un bucătar sau de un specialist IT? etc.

3. Impozitele

După cum am explicat mai sus, pentru un salariu net de 10 000 MDL, se va achita un impozit pe venit de 12% (1 363,64 MDL), asigurarea medicală de 9% (1 123,88 MDL) și fondul social – 24% (2 997 MDL).

Asta înseamnă că pentru ca angajatul să aibă un salariu net de 10 000 MDL, tu, ca angajator, va trebui să oferi un salariu total de 15 484,52 MDL.

Acum știi exact cât de scump e să angajezi pe cineva. Și pentru că tu cunoști cel mai bine care sunt necesitățile și prioritățile afacerii tale, numai tu poți hotărî care soluție ți se potrivește.

Dacă vrei să te ocupi de recrutare de sine stătător, aici găsești mai multe informații care ar putea să-ți prindă bine. Dacă însă te gândești să apelezi la o companie de recrutare, la DAD Human Capital, te putem ajuta. Pentru mai multe informații, contactează-ne!