- Recrutare
Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților
- 2024-05-21
În prezent este destul de greu să găsești un angajat bun. De aceea tot mai mulți angajatori includ în ofertele...
Mai multSecretul succesului unei afaceri constă în oamenii care muncesc acolo. Acei oameni care, zi de zi, depun tot efortul, vin cu idei originale, sunt deschiși să se adapteze și să încerce lucruri noi sunt, de fapt, motorul afacerii. Iată de ce, ne-am gândit să-ți face cunoștință cu oamenii DAD. Cu cei care stau în spatele cifrelor, în spatele deciziilor, cu cei care elaborează rapoartele financiare, cu cei care recrutează, care gestionează documentația și sunt DAD. În această lună, ți-o prezentăm pe Olesea, HR Business Partner la DAD Human Capital. Am vorbit despre pasiunea ei pentru domeniul HR, despre muncă și responsabilități. Totodată, am vorbit despre serviciile DAD, în ce constau și cât costă. De asemenea, i-am cerut Olesei și niște recomandări pentru antreprenori. A ieșit un interviu de toată frumusețea. Vezi și tu!
În genere, e plăcut să-mi amintesc de unde am pornit. După bacalaureat, din dragostea față de cifre și de matematică, am mers la Facultatea de Contabilitate, la ASEM. Pe atunci încă nu știam ce presupune în realitate contabilitatea. Pe parcursul anilor de studii am avut discipline legate de management, inclusiv managementul resurselor umane. M-a intrigat acest domeniu. Și am decis ca masteratul să-l fac anume în această direcție.
Făcând studiile la masterat, cred că am avut parte de cea mai profesionistă sau mai bravă profesoară de Managementul resurselor umane. E vorba de doamna Marina Băieșu, care mi-a trezit și mai mult interesul pentru a descoperi lumea resurselor umane. În anul II de studii de masterat, am început să-mi caut un job. Dar așa cum eram încă fără experiență, am zis să trimit CV-ul la posturi diferite și să văd unde o să-mi reușească să-mi găsesc un post pe măsură. Așa că am aplicat și pentru postul de ajutor de contabil și pentru cel de asistent HR. După ce am mers la două interviuri, spre marea mea mirare, la al treilea interviu la care am fost, și anume pentru postul de asistent HR, am regăsit metode destul de interesante de recrutare și tehnici corecte aplicate, la acel moment, de managerul de resurse umane din compania respectivă.
Acolo, am avut oportunitatea să învăț și să acumulez foarte multă experiență. După o perioadă, am început să mă implic și în partea strategică. Ca să evoluez până la poziția maximă pe care o putea oferi acea compania la momentul dat. A fost o școală bună, o pornire plină de provocări pentru care sunt recunoscătoare.
După 5 ani de activitate, ieșind în concediul de îngrijire a copilului, am primit o propunere și o provocare foarte interesantă de la fondatorii grupului DAD. Am lucrat mai întâi într-un proiect care mi-a permis să încerc și altceva, dar tot nu departe de domeniul meu. Era vorba de implementarea Standardelor ocupaționale internaționale, având posibilitatea să exersez și partea de elaborare de proceduri, regulamente, instrucțiuni. Deci, util pentru orice Departament HR. Apoi, mi-am început activitatea la DAD participând la crearea echipei și la dezvoltarea acesteia.
În ce constă munca ta în calitate de HR Business Partner la DAD?
La moment, coordonez două dintre direcțiile de resurse umane ale grupului DAD. Prima – recrutarea de personal pentru DAD și pentru clienții externi. Și a doua – managementul personalului, un produs nou pe piața de resurse umane din Moldova. Deci, managementul resurselor umane complet la distanță. Adică, toate procesele de resurse umane inclusiv audit, planificarea necesarului de personal, instruire, dezvoltare, motivare, evaluare, sistematizare și automatizare.
Reieșind din asta, ce fac? Îmi încep ziua de muncă cu ora de dezvoltare, citesc sau vizionez cursuri online. Doar astfel devenim astăzi mai buni decât ieri. Acesta fiind și unul dintre principiile noastre la DAD. Zilnic am ședințe cu fiecare membru al echipei mele analizând rezultatul acțiunilor din ziua precedentă. Astfel, lucrăm după un sistem de management eficient, care scoate în evidență productivitatea angajaților măsurată zilnic în cifre.
Totodată, mă asigur că lucrurile merg bine și vin cu îmbunătățiri per fiecare proces unde consider că e necesar. De asemenea, pe intern, la DAD, mă asigur că implementăm toate instrumentele posibile pentru fericirea angajaților. Mențin legătura cu clienții pe serviciile de resurse umane și dezvolt relațiile de parteneriat.
În cadrul serviciului de recrutare la DAD Human Capital ne asumăm să găsim cel mai potrivit candidat după competențe. Totodată, ne asigurăm ca acesta să fie compatibil cu cultura companiei unde el ajunge. Pentru asta, procesul de recrutare include următoarele etape:
Prețul serviciului de recrutare la DAD se calculează individual, în funcție de postul vacant, de complexitatea postului, de oferta de angajare. Avantajul cel mai mare al serviciului de recrutare de la DAD Human Capital este că clientul achită pentru rezultat. Deci, în momentul în care tu, ca angajator, ai acceptat un candidat propus de noi.
Totuși, ca să putem porni munca, se achită și un avans. Avansul e pentru a acoperi cheltuielile primare, pentru distribuirea anunțurilor, pentru lucrul echipei implicate în procesul de recrutare. Avansul este o sumă fixă și constituie 10 000 de lei. Dacă noi nu reușim să acoperim postul pe care ne-am angajat să-l recrutăm sau dacă angajatorul găsește o persoană mai repede decât noi, returnăm 50% din avans.
De regulă, clienții noștri sunt companiile medii care ocazional au nevoie de angajați. Deci nu au posturi deschise permanent, dar uneori apare câte un post vacant, iar menținerea unui recruiter pe intern i-ar costa mult prea mult.
Totuși, la DAD Human Capital pot apela și companiile foarte mici, care încă nu au un brand de angajator foarte bine cunoscut sau nu au resurse să-și angajeze un recruiter in house. Dar și companiile mari, care pot avea un recruiter sau un departament de resurse umane, dar nu reușesc să suplinească anumite funcții vacante specifice.
Vezi și: Provocările în recrutare cu Maxim Agbaș cofondator „SavurosTV” | DAD Expert
Spune-mi un lucru care îți place cel mai mult la munca ta în calitate de HR Business Partner la DAD?
În activitatea mea, cel mai mult îmi place lucrul cu oamenii și faptul că e o muncă foarte interesantă. Îmi place că-mi pot depăși propriile limite. Îmi place că domeniul de HR e în continuă dezvoltare și sunt mereu curioasă să văd ce o să urmeze și ce o să mai aplicăm. Dacă să zic ce-mi place la DAD în general, e faptul că lucrez alături de o echipă pasionată de ceea ce face și fiecare aduce o contribuție valoroasă nu doar în companie, dar și în piața de servicii pe care le prestăm.
De ce clienții noștri au nevoie de tine? Adică, cum ceea ce faci tu, ca HR Business Partner la DAD, îi ajută pe antreprenori?
Fiecare antreprenor are nevoie de un suport în luarea deciziilor corecte și argumentate pe partea de resurse umane. Pot ajuta clienții să-și creeze strategii de resurse umane, care să corespundă cu misiunea și valorile companiei. Pot să-i ajut să-și creeze avatarul angajaților pe fiecare post din organigramă și îi ajut să înțeleagă ce oameni ar trebui să aducă ei în firmă ca să atingă obiectivele propuse de companie. Totodată, îi pot ajuta să-i găsească pe acei angajați, nu doar să-i definesc cine sunt, dar să-i ajut să-i găsească, să-i dezvolte și să-i loializeze.
De ce ai ales să fii HR Business Partner la DAD, la prestare de servicii, și nu recruiter manager la o singura companie?
Mă plictisește monotonia, rutina. În schimb, îmi plac provocările, schimbările și uite că DAD, ca prestator de servicii, îmi oferă acest dinamism. Posturi noi, industrii noi, clienți diferiți, sisteme de lucru diferite, am ce învăța continuu și am ce oferi în schimb – cunoștințele mele de resurse umane să ajungă la cât mai mulți parteneri.
Citește și: Ce beneficii extrasalariale ieftine le poți oferi angajaților
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac antreprenorii atunci când vine vorba de recrutare?
Una ar fi că nu deleagă recrutarea celor care știu cum să o facă corect. Și aici, dacă nu testează și dacă nu evaluează corect persoana, se pot alege cu un angajat total nepotrivit, ceea ce iarăși ar implica costuri și procesul de recrutare ar porni de la capăt. Astfel, angajatorul, în loc să se ocupe de dezvoltarea companiei, face recrutarea. În cazul în care alege să facă recrutarea de sine stătător.
O altă greșeală tipică ar fi că recrutează doar din rețeaua de cunoscuți. Și aici îi limitează cumva să ajungă în firmă pe alți oameni mult mai competenți care sunt în piață.
De asemenea, o greșeală pe care o întâlnim în rândul clienților este faptul că nu analizează salariile de pe piață înainte să facă o ofertă de angajare și astfel, nu sunt competitivi. Și pierd candidați buni doar din cauza faptului că nu cunosc ce oferte sunt pe piață. Sau analizează salariile doar comparativ cu concurenții, cu firmele din domeniul lor, dar nu cu companiile unde pot să plece candidații potriviți pentru ei. Pentru că atunci când un candidat își caută un loc de muncă, el nu neapărat că o să caute acea industrie ca și la tine, dar va căuta un job care să-l satisfacă după responsabilități, beneficii ș.a.
O altă greșeală cred că ar fi legată de faptul că în procesul de selecție, angajatorul sau persoanele responsabile de recrutare se axează doar pe competențe sau doar pe valori. Deci, nu dețin instrumente pentru testarea tuturor aspectelor importante. Și aici consecința ar fi legată de faptul că poți alege o persoană nepotrivită cu riscul fie să nu fie productiv, fie să nu fie compatibil cu echipa, cu valorile și să saboteze grupul.
O altă greșeală pe care o mai întâlnim, din păcate foarte frecvent, este că unii angajatori nu tratează cu respect candidații, nu le dau răspuns după fiecare etapă de selecție, nu respectă deadline-ul pentru comunicarea deciziei. Poate o fac din lipsă de timp, pentru că e un volum de muncă destul de mare, la toți candidații care participă în concursul de recrutare să le dai un răspuns după fiecare etapă. Dar dacă văd că nu reușesc, ar fi bine să apeleze la cei care ar putea să o facă.
Ce recomandări ai avea pentru administratorii de afaceri ca sa evite astfel de situații și consecințele generate de acestea?
Recomandarea este fie să angajeze un recruiter competent și să investească mereu în instruirea sa, să fie un proces continuu de instruire. Sau să apeleze la serviciile de recrutare outsourcing, care au recruiteri competenți, care zilnic închid poziții complicate, utilizând cele mai moderne metode și instrumente din domeniul de recrutare.
Te rog să-mi spui câteva criterii de care antreprenorii ar trebui să țină cont atunci când aleg firma de recrutare pentru compania lor?
Îți mulțumim, Olesea! Spor la muncă în continuare!
Dacă ai nevoie de servicii de recrutare sau dacă vrei să afli mai multe informații despre oferta DAD Human Capital, contactează-ne acum!
Urmărește-ne și pe rețelele noastre de socializare.