Angajații tăi se simt bine? Află cum poți garanta starea de bine a acestora

Angajații tăi se simt bine? Află cum poți garanta starea de bine a acestora

27.01.2022

Foarte mult se vorbește în prezent despre importanța nivelului de implicare a angajaților, monitorizarea și îmbunătățirea acestui aspect. E și de înțeles – implicarea angajaților este cheia pentru construirea unei afaceri de succes. Totodată, de aici și pornește provocarea – atingerea unui nivel optim de implicare a angajaților nu este o misiune ușoară – acest nivel de implicare depinde într-un mod direct de starea de bine a angajaților. La nivel mondial, doar 15% dintre angajați se simt implicați la locul de muncă actual (conform studiului Gallup). Statistica ne dă de înțeles clar – ceva nu merge bine la acest capitol în majoritatea companiilor la nivel mondial. În acest articol discutăm subiectul dat în detaliu, argumentăm de ce este important ca angajații tăi să se simtă bine și cum poți atinge acest nivel de “bine”.

Client versus Angajat: A cui stare de bine este prioritatea companiei tale?

Starea de bine a angajatului pornește de la percepția corectă și într-o oarecare măsură “sănătoasă” a liderului echipei în ceea ce privește setarea de priorități. Vorbim acum despre priorități în ceea ce privește asigurarea unei stări de bine – la acest capitol mulți dintre managerii de afaceri se confruntă cu o dilemă deloc ușoară. Dintr-o parte, conceptul de ,,client oriented” poziționează clientul pe treaptă superioară și justifică orice ,,jertfe” în procesul de satisfacere a acestuia. Din altă parte, cât de corect ar fi să dăm prioritate exclusivă stării de bine a clientului/consumatorului nostru, ignorând lucrurile de care au nevoie angajații pentru a se simți bine?

În calitate de lider, este esențial să înțelegi de ce au nevoie angajații tăi și să te concentrezi pe nevoile și dorințele lor la fel de mult ca și pe cele ale clientului. Pentru a crea o forță de muncă productivă, trebuie să-ți faci forța de muncă fericită, iar pentru a face acest lucru trebuie să asculți angajații, să identifici de ce au nevoie și să îndeplinești aceste necesități.

Cum satisfaci nevoile angajaților tăi și te asiguri că aceștia se simt bine în companie?

Privește angajații ca cel mai prețios activ al companiei tale, dar menține că acest activ este unul mobil. Caracteristica de mobilitate în acest caz se explică destul de simplu – odată ce angajatorul nu reușește să satisfacă nevoile angajaților, aceștia migrează la alt angajator. Mai devreme sau mai târziu acest lucru se întâmplă, iar mai jos prezentăm o serie de recomandări care te vor ajuta să crești nivelul de “bine” al angajaților tăi, pentru a evita o asemenea migrare.

Dezvoltă sentimentul de apartenență, semnificație și importanță

Dacă ar fi să schițăm o piramidă a necesităților pe care le au angajații, la baza acesteia, după necesitatea de libertate, se va plasa anume acest sentiment de apartenență. Fiecare angajat dorește să simtă că locul de muncă are un sens și că el, la fel, are un “sens” pentru locul de muncă. Este vorba și despre percepția că munca pe care o face aparte ca angajat este semnificativă pentru întreaga echipă.

Pentru a dezvolta acest sentiment, este important să discuți în mod regulat cu angajații și să le mulțumești pentru munca depusă. La fel, este important să corelezi succesul afacerii la individualitatea fiecărui angajat și să transmiți mesajul că succesul aparține echipei, nu companiei ca structură juridică.

De asemenea, ar trebui să-ți rezervi timp pentru a vorbi cu angajații care s-au manifestat într-un mod special – au atins o anumită performanță, de exemplu. Este important de a transmite în acest sens cât de mult a contat această performanță pentru echipă.

Citește și: Inspectoratului de Stat al Muncii – controale, verificări și sancțiuni

Acoperă necesitatea de creștere și dezvoltare

O altă dorință a angajatului tău include nevoia de a simți că crește. Nu există prea multe moduri prin care poți arăta unui angajat că crește ca și persoană și că se îmbunătățește personal, deoarece aceasta este o percepție care depinde nu doar de mediul corporativ, dar și de personalitatea angajatului.

Cu toate acestea, o modalitate excelentă ar fi să oferi angajaților oportunitatea de a participa la cursuri de formare profesională, pentru ca aceștia să învețe o nouă abilitate sau să-și perfecționeze anumite abilități pe care le au deja. Deși acest lucru nu este echivalent cu creșterea personală, asemenea activități de dezvoltare reușesc să mențină angajații într-un anumit “boost” profesional, deoarece aceștia vor simți că sunt cu un pas mai aproape de a se îmbunătăți pe ei înșiși.

O altă metodă de a asigura creșterea în cadrul angajaților tăi este să le dai un mic impuls pe parcurs și să-i încurajezi pe unii dintre ei să ocupe poziții care dețin puțin mai multă responsabilitate decât ceilalți. Prin această abordare vei oferi și celorlalți angajați speranța că și ei vor putea progresa și, ca rezultat, vor câștiga mai multă responsabilitate sau autoritate în cadrul companiei.

Acoperă nevoia de contribuție la procesul decizional

Mult mai rapid se demotivează angajații care se simt ignorați sau “neputincioși” de a influența cumva mediul în care muncesc. Uneori, este suficient de a face anumite schimbări nesemnificative pentru a reține anumiți angajați, dar angajatorii îi pierd fără a afla ce s-ar putea de îmbunătățit.

Pentru a restabili echilibrul forței de muncă, ar trebui să comunici regulat cu angajații despre cum se simt aceștia în cadrul companiei și ce îmbunătățiri pot fi implementate, după părerea lor, pentru ca aceștia să se simtă și mai bine. Odată ce iei în considerare aceste gânduri, idei și opinii și mai și folosești unele dintre ele, angajații tăi vor simți ca și cum ar fi contribuit la ceva mai important sau la ceva mai mare, care le va dezvolta sentimentul de contribuție în cadrul procesului decizional al companiei. Chiar dacă modificările sunt mici, cum ar fi îmbunătățirea facilităților, de exemplu, cumpărarea unui aparat de cafea mai performant, nivelul de recunoștință a angajaților poate fi unul cu adevărat avansat.

Acestea sunt cele mai importante nevoi ale angajaților, nevoi pe care trebuie să le gestionezi pentru a-ți menține echipa fericită și implicată. Cu toate acestea, în prima perioadă de timp eforturile tale orientate spre creșterea nivelului de fericire a angajaților ar putea rămâne neobservate de către aceștia. Acesta, însă, nu este motiv de a renunța la ideea dată – asemenea abordări mereu aduc roade, în special în perspectivă lungă de timp.

În același timp, suntem conștienți că procesul de înțelegere a nevoilor angajaților nu este un proces atât de ușor. Dificultatea principală este determinată de faptul că fiecare domeniu și fiecare companie reprezintă un caz specific. Pentru orice tip de suport în această activitate, nu ezita să contactezi echipa de experți DAD Human Capital – obții consultanță și o abordare individuală bazată pe expertiză și experiență.