Optimizarea fiscală în 2024 – ce soluții ai? - Servicii de contabilitate
optimizarea fiscală în 2024

Optimizarea fiscală în 2024 – ce soluții ai?

07.05.2024

Odată ce concurența în lumea afacerilor crește pe an ce trece, antreprenorii locali încearcă să-și eficientizeze cât mai mult activitatea. Un prim pas în această direcție este optimizarea fiscală. Asta pentru că le permite companiilor să-și optimizeze cheltuielile legate de taxe și impozite. Astăzi venim cu un articol în care vorbim despre optimizarea fiscală în 2024. Expertul nostru va explica ce presupune optimizarea fiscală a unei afaceri și ce soluții ai în 2024.

Ce înseamnă optimizarea fiscală a unei afaceri în 2024

Înainte de toate, e important să știi că optimizarea fiscală a afacerii nu înseamnă că vei achita mai puține impozite. Optimizarea fiscală presupune aplicarea facilităților fiscale existente și admise din punct de vedere legal. Cu alte cuvinte, optimizarea fiscală înseamnă întreprinderea anumitor acțiuni legale menite să reducă costurile fiscale legate de activitatea companiei.

Optimizarea fiscală în 2024. Beneficii pentru afacerea ta

După cum am mai zis, dacă îți optimizezi fiscal afacerea, nu înseamnă că vei plăti mai puține impozite decât trebuie. Totuși, îți poate aduce un șir de beneficii precum:

Cine te poate ajuta cu optimizarea fiscală a afacerii

Dacă ai un departament de contabilitate, specialiștii de acolo te pot ajuta cu optimizarea fiscală a companiei tale. Totodată, poți apela la ajutorul managerului fiscal. O altă opțiune ar fi serviciile în regim outsourcing. De exemplu, la DAD Accountant, poți beneficia de consultanța contabililor noștri, precum și de recomandările unui manager fiscal.

De ce să externalizezi contabilitatea și unele activități fiscale

  • Economisești timp;
  • Controlezi și economisești resursele financiare, materiale, umane;
  • Beneficiezi de consultanță din partea unei echipe multidisciplinare;
  • Soluții digitale;
  • Minimizezi riscurile etc.

Optimizarea fiscală – ce soluții ai în 2024

În funcție de genul de activitate, afacerile au diferite soluții de optimizare fiscală. Aici putem vorbi despre alegerea structurii juridice potrivite, realizarea unei planificări fiscale proactive și de deducerile fiscale. Totodată, în 2024, call centrele și companiile care se ocupă de recrutarea personalului (spre export), au posibilitatea să se înregistreze în IT Park. Drept urmare, să beneficieze de un regim fiscal preferențial.

Ce spune specialistul DAD despre optimizarea fiscală în 2024

Am discutat despre optimizarea fiscală cu Elena Condrea, team leader la DAD Accountant. Am rugat-o să ne spună ce presupune optimizarea fiscală, de ce e importantă și ce soluții au antreprenorii locali în 2024. Ce presupune optimizarea fiscală? (Mulți cred că asta înseamnă să plătești mai puține impozite)

Ce presupune optimizarea fiscală?

Mulți antreprenori consideră greșit că optimizarea fiscală implică desfășurarea activității în mod neoficial și achitarea salariilor în plic, însă acest lucru nu reprezintă optimizare fiscală, ci evaziune fiscală. Optimizarea fiscală presupune desfășurarea activității firmei în conformitate cu legislația în vigoare, aplicând strategii și metode pentru a reduce povara fiscală a companiei. Aceasta implică identificarea și aplicarea de soluții fiscale eficiente, cum ar fi alegerea regimului corect de impozitare, deduceri fiscale, scutiri și structurarea afacerii într-un mod care să minimizeze impozitele plătite. Este important de menționat că optimizarea fiscală trebuie să fie în conformitate cu legislația fiscală în vigoare și să nu implice evaziune fiscală sau alte practici ilegale.

Cât de importantă este pentru o afacere optimizarea fiscală?

Optimizarea fiscală este extrem de importantă pentru o afacere din mai multe motive:

Reducerea impozitelor

Prin aplicarea strategiilor de optimizare fiscală, o afacere poate reduce povara fiscală și, implicit, costurile asociate cu plata impozitelor și taxelor.

Creșterea fluxului de numerar

Reducerea impozitelor contribuie la creșterea fluxului de numerar disponibil în afacere. Prin economisirea resurselor financiare, afacerea poate avea mai multe fonduri disponibile pentru a fi investite fie în achiziționarea de echipamente, în lansarea de noi produse sau servicii, investiții în marketing și promovare etc.

Creșterea competitivității

Prin reducerea costurilor fiscale, afacerea poate oferi prețuri mai competitive sau poate investi în îmbunătățirea produselor și serviciilor oferite.

Creșterea profitabilității

Optimizarea financiară contribuie la maximizarea profitului afacerii, care poate fi investit în dezvoltarea companiei sau poate fi distribuit ca dividende.

În concluzie, optimizarea financiară este esențială pentru o afacere deoarece contribuie la eficiența operațională, luarea deciziilor informate, gestionarea riscurilor, creșterea profitabilității și adaptabilitatea la schimbări. Prin optimizarea financiară, afacerea poate obține o poziție mai puternică pe piață și poate asigura succesul pe termen lung.

Citește și: Cum ne asigurăm că clienții noștri înțeleg informațiile contabile

Ce soluții de optimizare fiscală ar putea implementa antreprenorii în 2024?

Exemplele de soluții de optimizare fiscală pot varia în funcție de genul de activitate și de schimbările legislative care pot avea loc de la un an la altul. În fiecare an, legislația fiscală poate suferi modificări, iar antreprenorii trebuie să fie la curent cu aceste schimbări și să se adapteze în consecință.

Iată câteva soluții de optimizare fiscală care pot fi implementate în 2024:

Entitățile care au o activitate în sectorul IT sau care desfășoară activitatea de recrutare și call center pentru export, care obțin venituri stabile și au un număr de angajați în creștere, pot alege să se alăture parcului IT. Acest lucru le va permite să beneficieze de un impozit unic de 7%, comparativ cu cota standard de 12%, plus impozitele aferente salariilor.

Entitățile pot efectua o analiză a datelor înregistrate pentru a determina dacă este mai profitabil să aplice regimul de impozitare de 4% din venituri sau regimul general de impozitare de 12% din profit. Dacă regimul de impozitare de 12% se dovedește a fi mai avantajos, au posibilitatea să opteze pentru acesta entitățile care:

  • conform situației la data de 31 decembrie a perioadei fiscale anterioare celei de declarare, au realizat venituri din livrări scutite de TVA fără drept de deducere sau din livrări scutite de TVA fără drept de deducere și impozabile cu TVA, într-o sumă de până la 1,2 milioane de lei, cu condiția ca livrările scutite de TVA fără drept de deducere să depășească 50% din totalul livrărilor;
  • conform situației la data de 31 decembrie a perioadei fiscale anterioare celei de declarare, nu au realizat venituri;
  • s-au înregistrat în cursul perioadei fiscale de declarare.

Entitățile care intenționează să importe utilaje sau mijloace de transport destinate utilizării în activitatea principală pot alege să le includă în capitalul social pentru a economisi taxele de import.

Entitățile care utilizează regimul de impozitare de 12% din profit pot alege să beneficieze de o vacanță fiscală în anii 2024 și 2025, ceea ce înseamnă că nu vor plăti impozit pe venit, cu condiția să nu distribuie dividende pentru acești ani. Iar dacă decid ulterior să distribuie dividende, vor fi obligate să plătească impozitul pe venit în momentul distribuirii dividendelor.

Ce facem noi, la DAD Accountant, în această direcție?

La DAD Accountant, ne dedicăm să oferim clienților noștri soluții eficiente pentru optimizarea fiscală a afacerilor lor. Iată cum echipa noastră de contabilitate ajută antreprenorii:

Inițierea colaborării cu clientul

După încheierea contractului de colaborare, echipa de contabilitate evaluează care regim de impozitare se potrivește cel mai bine nevoilor clientului și stabilește cel mai eficient scenariu fiscal pentru a lucra.

Evaluarea periodică a situației contabile

La fiecare trimestru și anual, echipa contabilă examinează balanța entității și, în cazul în care descoperă oportunități de optimizare fiscală, le prezintă clientului pentru a lua o decizie împreună.

Consultanță fiscală personalizată

Având în vedere că fiecare afacere este unică, oferim consultanță fiscală adaptată individual. În cadrul întâlnirilor, clientul își expune situația afacerii, iar noi o analizăm din punct de vedere fiscal și propunem strategii de optimizare fiscală care să corespundă nevoilor și obiectivelor afacerii sale.

Servicii de analiză și raportare financiară

Punem la dispoziție servicii detaliate de analiză și raportare financiară, care ajută antreprenorii să obțină o înțelegere clară a performanței financiare a afacerilor lor. Aceste informații sunt importante pentru luarea deciziilor de optimizare fiscală.

Îți mulțumim, Elena!

Dacă ai nevoie de servicii de contabilitate sau dacă îți dorești o consultanță cu privire la optimizarea fiscală a afacerii tale, contactează-ne! Îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege dacă serviciile DAD Accountant sunt sau nu potrivite pentru compania ta. Între timp, aici poți vedea prețul aproximativ pentru serviciile noastre.

Autori:

Elena Condrea, expert

Cristina Malache, copywriter