De ce firma este profitabilă, dar nu sunt toți banii în cont? | DAD
banii în cont cover

Business case: Firma e profitabilă, dar nu am banii în cont

13.09.2022

Te-ai întrebat vreodată de ce profitul net pentru o anumită perioadă nu este egal cu lichiditățile de care dispune compania ta? Adică, firma parcă este profitabilă, ai vânzări, dar nu ai toți banii în cont. Ei bine, nu ești unicul. Fiecare antreprenor ajunge, la un moment dat, să-și pună această întrebare. Pentru a-ți clarifica lucrurile, îți propunem un business case, în care îți explicăm foarte simplu unde sunt banii tăi.

Firma mea e profitabilă, dar nu am toți banii în cont. Cum e posibil?

Ca să înțelegi mai bine acest studiu de caz, e nevoie, mai întâi, să vedem cum se calculează profitul și cash-ul și să definim câteva noțiuni, și anume: venit, încasare, cheltuială și plată.

Profitul este diferența dintre venituri (valoarea vânzărilor facturate, fără TVA) și cheltuieli (valoarea resurselor consumate).

Cash-ul este diferența dintre încasări (banii încasați din vânzările realizate, inclusiv TVA) și plăți (banii folosiți pentru achizițiile materiale și achitarea salariilor, a taxelor etc.).

De obicei, veniturile din vânzări sunt mai mari decât încasările din vânzări, iar plățile, în anumite perioade, pot fi mai mari decât cheltuielile.

Iată de ce apar diferențe între profit și cash și iată de ce uneori, chiar dacă firma ta este profitabilă, s-ar putea să nu ai toți banii în cont.

Studiu de caz: De ce nu am toți banii în cont dacă firma e profitabilă

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, hai să trecem totuși la prezentarea studiul de caz pe care ți l-am promis:

Diferența dintre profitul net și mijloacele real disponibile în bancă

 „Începem de la întrebarea clientului, da? De unde vine această diferență mare de mai mult de 5 000 de euro?

Descifrăm întrebarea. Diferența dintre profitul net și mijloacele real disponibile în bancă pentru a le ridica este mai mare de 5 000 de euro, în sens negativ, eu înțeleg foarte bine care este diferența dintre suma în cont și profit net, dar știu foarte bine și ce înseamnă cheltuieli, în plus, toate cheltuielile eu le efectuez prin bancă, deci aproximativ suma disponibilă în cont la o anumită dată trebuie să fie egală sau foarte aproape de profitul net pentru perioada respectivă sau mai mare, în cazul în care mai sunt cheltuieli, dar nu să fie mai mică atât de semnificativ.

Deci, la prima vedere, parcă ar avea dreptate. Noi aici avem balanța companiei, așa cum este ea, cum o cunoaștem noi. Eu un pic o s-o prelucrez. Sau s-o citim mai întâi aici? Este vorba despre rezultatul financiar pentru prima jumătate de an și banii de pe conturile bancare – în valută, în lei și business cardul.

Profitul nu este egal cu banii din bancă

Întrebarea doamnei este că profitul nu este egal cu banii din bancă. Deci, aproximativ nu-s 5 000, probabil, nu s-a luat în calcul și acestea două, dar diferența este de vreo două mii jumătate, hai să-i spunem, asta-i prima. Primul indicator la care acordăm atenția, astea-s creanțele. Momentul în care clientul face vânzări nu-i neapărat egal cu momentul când clientul face încasările. De exemplu, dacă el a făcut vânzări de 794 000, ne uităm dacă toată suma a încasat-o. În cazul nostru, toată suma este încasată. Datorii nu sunt, creanțe nu sunt. Dar, iarăși, clientul a spus: Eu creanțe nu am, nu am de recuperat banii, așa că, iarăși, ceva nu e în regulă.

Citește și: Optimizarea fiscală în 2024 – ce soluții ai?

O altă abordare pe care o s-o facem, tot din punct de vedere matematic, să-i spunem așa. Un pic prelucrez balanța ca s-o putem discuta. Activitatea unei companii putem s-o divizăm în 3 mari direcții: activitatea operațională, contul contabil aici, activitate financiară și activitate investițională sau de investiții.

Profitul companiei. De ce nu toți banii sunt în cont

Începem de la profit. Profitul companiei la o anumită dată, la noi aici e jumătate de an, 30.06. La o anumită dată, profitul companiei se vede în contul acesta. Acesta e profitul anului curent, dar eu deodată o să iau și profitul nerepartizat de anul trecut. Deci, aceste două sume = 302 990.

Pe cont, lichidități, banii de pe cont, avem conturile acestea (contul în lei, contul în valută și cardurile bancare). Total: 251 029. Deci, provocarea este de ce profitul nu este egal cu lichiditățile.

Informația trebuie să fie corectă și ușor citită. Începem cu ce spuneam. Compania are activitate operațională, activitate de investiții și activitate financiară. Ce înseamnă una, ce înseamnă a doua, ce înseamnă a treia?

Activitatea operațională vs

Activitatea operațională vs activitate de investiție

Activitatea operațională este toată activitatea curentă pe care o desfășoară compania, care o ajută să aducă rezultate la moment. Deci, rezultatele curente ale companiei. Activitate de investiție include activitățile care răspund la întrebarea: „Pe termen lung, ce avantaje pot să primesc?”. Și financiară asta e tot ce ține de banii pe care-i primim ca finanțări sau pe care-i acordăm. De exemplu, dacă mergem pe toată balanța companiei, de aici se vede totul: materialele procurate este activitate curentă, creanțele pe care trebuie să le încasăm este activitate curentă, creanțele de la buget, adică avansurile sau impozitele achitate în avans, este activitate curentă, deconturile de avans sau lucrul cu angajații – la fel este activitate curentă, pe de o parte. Și pe de altă parte, avem datoriile noastre față de furnizori, pe care le vedem aici, și datoriile, în cazul nostru cu minus, iarăși sunt impozite achitate în avans către stat.

Citește și: Care sunt metodele legale de a scoate bani din firmă

banii în cont fotografie

Companie plătitoare de TVA

Bine, dacă țin minte corect, clientul dat este plătitor de TVA și, cel mai probabil, această sumă este din avans din TVA, TVA în cont. Creanțele sau impozitele pe care le avem în avans la stat plus creanțele sau sumele acordate de conturile de avans către angajați 12 301 minus datoriile pe care noi le avem, (12 301+14 128=27 129), iată aceștia sunt banii noștri utilizați în activitatea operațională. După cum vedem, iarăși, 51 nu este egal cu 26.

Înseamnă că undeva banii noștri mai sunt utilizați. Următoarea etapă este activitatea de investiție. În cazul dat, sunt mijloacele fixe. Noi cu bani am procurat mijloace fixe în valoare de 37 781, totodată, ele sunt amortizate în valoare de 12 949, deci, o să avem: 37 781-12 949=24 832. Și financiară nu o avem. Compania dată nu are împrumuturi, credite nici de la bancă, nici personal n-a depus împrumuturi. Deci, noi am mers pe toate sumele, da? Atunci, refacem un pic formula 302 990-302 990 = 0 de lei.

Unde sunt banii companiei

Și deci răspuns la întrebarea doamnei. Compania are profit nerepartizat în sumă de 302 990. Banii aceștia sunt: o parte pe conturile bancare – 251 029, o parte din bani sunt utilizați în activitatea operațională și o parte din bani sunt utilizați în activitatea de investiție, adică în mijloace fixe.

Ce-ar însemna asta? Dacă presupunem că la data de 30, când este făcut raportul, noi încetăm activitatea, atunci noi vom scrie cerere către organele de stat să ne ramburseze banii pe care îi avem în avans. Asta teoretic. Partea de TVA poți să o rambursezi întrunind anumite condiții, dar teoretic, noi avem niște bani în avans care stau pe conturile de impozite către stat, care ei pot fi recuperați. La fel, noi putem să vindem mijloacele noastre fixe cu suma de 24 832, deoarece noi am cumpărat cu 37 781, am avut amortizat 12 949, deci valoarea lui de bilanț ar fi de 24 832. Și atunci, dacă noi recuperăm banii și vindem mijloacele fixe, contul nostru de profit va fi egal cu contul nostru de lichidități.

Iată așa, în cazul doamnei, explicația unde-s banii. Mai există și alte metode, mult mai sofisticate, atunci când iei de la perioadă la perioadă, verifici diferența aceasta și mai ales când balanța nu-i făcută din câteva conturi, dar când avem un gen de activitate sofisticat. Acolo deja apare așa poziție ca diferența dintre soldurile finale față de soldurile inițiale. Dar asta-i discuție deja la alt subiect.”

Concluzii: De ce nu am toți banii în cont?

În concluzie, putem spune că e greșit să credem că profitul ar trebui să fie egal cu volumul cash-ului. Asta pentru că evoluția cash-ului este în strânsă legătură cu momentul încasărilor și a plăților. Iar acest moment nu întotdeauna coincide cu momentul recunoașterii în contul de profit și pierderi a cheltuielilor și a veniturilor. Totodată, profitul poate fi investit în anumite mijloace fixe.

Ca firma ta să nu dea faliment, e important să analizezi și să urmărești evoluția veniturilor și a cheltuielilor, a încasărilor și a plăților făcute. Acest lucru te va ajuta să găsești cele mai bune soluții pentru optimizarea profitabilității și a cash-flow-ului afacerii. Pentru asta poți vedea și cursul de management financiar.

Sau contactează-ne și noi îți oferim tot suportul necesar ca tu să ții sub control banii afacerii tale!