- Altele
- Tehnologii informaționale
Call centrele – noi genuri de activitate în IT Park
- 2024-02-20
În ultimii ani, sectorul IT din Moldova se dezvoltă cu o viteză tot mai mare. Ca să fie clar, în...
Mai multFie că ești sau nu rezident IT Park, dacă activezi în acest domeniu, cu siguranță, ai auzit de parcurile IT și de avantajele pe care le oferă această platformă. Cel mai important avantaj ține probabil de faptul că rezidenții IT Park beneficiază de un regim fiscal preferențial. Asta înseamnă că nu mai sunt obligați să plătească taxele generale. În schimb, achită un impozit unic, în mărime de 7% din vânzări. Astăzi o să-ți povestim anume despre acest subiect, ce impozite achită rezidenții IT Park, cum se calculează impozitul unic și care este mărimea lui în 2023.
În timp ce companiile din alte domenii sau cele care încă nu au aderat la parcurile IT sunt obligate să plătească o mulțime de impozite, rezidenții IT Park trebuie să achite un singur impozit.
De exemplu, o firmă care nu este înregistrată în IT Park achită:
Ce impozite achită rezidenții IT Park? Aceștia plătesc lunar un impozit unic, în mărime de 7% din vânzări. În acest impozit sunt incluse mai multe taxe și contribuții. Despre asta vorbim un pic mai jos. Acum hai să vedem cum se calculează acest impozit unic pe care sunt obligați să-l plătească toți rezidenții IT Park.
Dacă dai un search pe Google, toate sursele vorbesc despre cele 7% din vânzări. Ok. Doar că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
În primul rând, odată ce se vehiculează cu %, trebuie să înțelegi că mărimea acestui impozit va varia în funcție de vânzările pe care le vei face. În al doilea rând, acest impozit unic nu trebuie să fie mai mic decât o sumă minimă lunară per angajat. Suma minimă constituind 30% din salariul mediu pe economie înmulțit la numărul de angajați.
Altfel spus, impozitul unic pe care trebuie să-l plătească rezidenții IT Park se calculează în fiecare lună prin aplicarea cotei de 7% asupra venitului obținut din vânzări, înregistrat lunar în evidența contabilă. Totuși, această sumă nu trebuie să fie mai mică decât o anumită sumă minimă lunară per angajat. Aceasta constituie 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul la care se referă perioada fiscală.
S-ar părea că sunt niște detalii nesemnificative, dar nu e deloc așa.
Ion deține o companie ce se ocupă de dezvoltarea aplicațiilor mobile. Compania are 5 angajați și, de curând, a aderat la Moldova IT Park. Pentru luna trecută, compania lui Ion a făcut vânzări în valoare de 100 000 MDL.
7% din vânzări (100 000 MDL) = 7 000 MDL. Totuși, Ion va trebui să achite un impozit mai mare. De ce?
Cuantumul salariului mediu pe economie pentru 2023 este de 11 700 MDL. Dacă e să calculăm, 30% din această sumă constituie 3 510 MDL.
Odată ce compania lui Ion are 5 angajați, 3 510 x 5 = 17 550 MDL. Drept urmare, impozitul unic plătit de Ion nu ar trebui să fie mai mic de 17 550 MDL.
Dacă însă compania lui Ion ar fi înregistrat un venit din vânzări de 212 200 MDL, atunci 7% din această sumă ar constitui 17 550 MDL. Și în acest caz, Ion ar plăti anume această sumă, pentru că e mai mare decât 30% din salariul mediu pe economie calculat per fiecare angajat.
Concluzia:
Rezidenții IT Park achită lunar un impozit unic în mărime de 7% din vânzările lunare numai dacă cele 7% nu constituie o sumă mai mică decât 30% din salariul mediu pe economie înmulțit la numărul de angajați.
Mărimea impozitului unic este de 7% din venitul obținut din vânzări, înregistrat lunar în evidența contabilă, cu condiția ca această sumă să nu fie mai mică decât 30% din salariul mediu pe economie înmulțit la numărul de angajați.
În 2023, mărimea acestui salariu este de 11 700 de lei. Respectiv, 30% din această sumă reprezintă 3 510 lei. Asta înseamnă că mărimea impozitului unic nu trebuie să fie mai mică decât 3 510 per fiecare angajat.
Citește și: Cum să eviți dubla impunere sau cum să nu plătești impozite de două ori
Impozitul unic include următoarele impozite, taxe și contribuții:
Impozitului unic NU include următoarele impozite, taxe și contribuții:
Răspunsul la această întrebare depinde de volumul de livrări făcute de compania IT.
Codul fiscal prevede că orice agent economic care a efectuat, pe parcursul a 12 luni consecutive, livrări de mărfuri și/sau servicii în sumă ce depășește 1,2 milioane de lei (cu excepția livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere și a celor care nu constituie obiect impozabil în conformitate cu art. 95 alin.(2)) este obligat să înștiințeze oficial Serviciul Fiscal de Stat despre acest fapt și să se înregistreze ca plătitor de TVA nu mai târziu de ultima zi a lunii în care a avut loc depășirea.
Luând în considerație faptul că impozitul unic pe care îl achită rezidenții parcurilor IT nu include și TVA-ul, rezidenții IT Park care au efectuat, pe parcursul a 12 luni consecutive, livrări de mărfuri și/sau servicii în sumă ce depășește 1,2 milioane de lei sunt obligați să plătească TVA.
Totodată, dacă clienții companiei IT se află peste hotarele Republicii Moldova, reiese că e vorba de export de servicii. Și drept urmare, potrivit art. 104 lit. a) din Codul fiscal, aceste livrări se scutesc de TVA cu drept de deducere. Apropo despre TVA, aici găsești mai multe articole care ar putea să-ți fie utile.
Așa cum toate procedurile financiare trebuie să fie reflectate în anumite acte fiscale, rezidenții IT Park sunt obligați să prezinte următoarele rapoarte și dări de seamă:
Dacă ai nevoie de ajutor pentru contabilitatea companiei înregistrate în Park IT, contactează-ne, de mai bine de 6 ani prestăm servicii de contabilitate în regim outsourcing, așa că știm toate procedurile și suntem la curent cu cele mai actuale modificări legislative.