Cunoaște expertul în management financiar outsource
management financiar outsource cover

Cunoaște expertul în management financiar outsource

26.07.2023

În acest articol îl avem ca și intervievat pe Dan Dima, cofondator la DAD – director financiar – care dezvoltă și conduce proiectul DAD Management. El împreună cu echipa pe care o conduce, analiști financiari și experți în finanțe prestează pentru afaceri serviciul de management financiar outsource sau director financiar outsource.

Un interviu cu Dan Dima, expert în management financiar outsource

Cum ai ajuns în acest domeniu?

În ceea ce privește parcursul meu în domeniul financiar, am observat încă de la o vârstă fragedă că majoritatea persoanelor din jurul meu erau implicate în lumea contabilității. Chiar și în familia mea, 50% dintre membri erau implicați în acest domeniu. Ca un tânăr foarte conștient, am aplicat la facultatea de contabilitate cu absolut zero cunoștințe ce înseamnă acest domeniu.

Cu ce consideri că te-a atras acest domeniu financiar-contabil?

La nivel teoretic, contabilitatea mi-a stârnit interesul, însă am descoperit că am alte pasiuni mai puternice în practică. În primul an petrecut la universitate, seara frecventam și lecții la masterat ale profesorilor care-mi plăceau – nu știu dacă este legal, dar, „mama I’m a criminal” 😀.

Contabilitatea este, în teorie, extrem de fascinantă. Atunci când lucrezi la elaborarea unei formule contabile, trebuie să iei în considerare când să înregistrezi, cum să înregistrezi și ce sumă să înregistrezi. Toate aceste aspecte pot fi influențate de detalii aparent nesemnificative. La momentul respectiv, poate părea că te confrunți cu o avalanșă de informații.

Pe parcursul călătoriei mele, am privilegiul să lucrez în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase companii de audit. Acolo am descoperit pasiunea mea pentru antreprenoriat. Aici, am avut oportunitatea unică să interacționez cu persoane importante, care în afara contextului nu era să discut încă vreo 20 de ani. Îndeosebi că la doar 21 de ani începi să porți discuții importante în proces de lucru cu CEO de la cele mai mare companii din Moldova. Studiezi în detaliu procesul de producție al industriei viti-vinicole, înțelegi cum funcționează o bancă din interior și descoperi cum companiile de asigurări efectuează calcule statistice și previziuni complexe (chiar dacă nici nu știi ce înseamnă asta).

Ideea de veni cu servicii de management financiar outsource

Cum ai ajuns să fii fondatorul unei firme de contabilitate și să conduci departamentul de management financiar outsource?

Finanțele au devenit un bonus pe care am învățat să-l valorific și pe care îl pot combina cu pasiunea mea pentru antreprenoriat. Această combinație este chiar valoroasă și îmi oferă o perspectivă unică asupra lumii afacerilor. În timpul experienței mele în domeniul financiar, am observat o nevoie crescândă în piață pentru servicii de management financiar outsource. Am realizat că pot combina cunoștințele mele în contabilitate și audit cu abilitățile mele de gestionare a afacerilor pentru a oferi clienților acest suport. Astfel, am decis să dezvolt propria firmă de contabilitate, specializându-mă și în serviciile de management financiar outsource.

Ce te-a motivat să te concentrezi pe serviciile de management financiar outsource?

Am observat că multe companii se confruntă cu provocări în gestionarea eficientă a funcțiilor financiare interne. Reieșind din faptul că orice afacere are nevoie atât de contabilitate, cât și de management financiar, mai ales că ambele sunt necesare, dar sunt direcții diferite, am decis să ajut antreprenorii cu analiza proceselor și luarea deciziilor manageriale.

Managementul financiar outsource. Avantajele implementării

Implimentarea managementului financiar – care este avantajul real care îl obține administratorul afacerii?

Contabilitatea este și ea importantă. Dar contabilitatea oferă răspuns la întrebarea „ce s-a întâmplat” și nu poate influența cumva viitorul afacerii. Pe când managementul financiar implementat arată trecutul, prezentul și permite administratorului sau fondatorului acelei afaceri să influențeze viitorul. Odată implementat, urmărit regulat partea asta de management financiar permite ca administratorul să înțeleagă de unde vin banii și pe ce se cheltuie și la care indicatori să lucreze ca să obțină rezultatul final care îl dorește. Pentru că planificare face ca afacerea să fie transparentă, astfel este mai ușor de controlat.

management financiar outsource bonus

Cum arată un antreprenor profesionist

Cum arată din punctul tău de vedere un proprietar de companie profesionist?

De cele mai multe ori începător sau un proprietar amator își conduce afacerile după intuiție. Face reduceri cât de mult poate. Se bucură când are încasări bune, este bulversat atunci când nu sunt suficienți bani. Aici mă refer la faptul că conduce afacerea după sentimentele sale. Și gestionează în funcție de situația creată, cum ar fi „ne descurcăm pe după situație”.

Citește și: Cum să ai bani pentru impozite, dividende și furnizori

O abordare profesionistă este atunci când se prognozează un buget, unde se stabilește profitul și se ia în considerare modul în care reducerile vor afecta, unde se planifică încasările și acolo unde este un plan de achitări. Acolo unde toate deciziile se i-au în baza cifrelor din rapoarte.

Un director financiar îl ajută pe un proprietar amator să devină un profesionist. El colectează cifre pe baza cărora trebuie luate decizii și își dă seama cum să îmbunătățească capacitatea de gestionare a afacerii.

Ce asemnet trebuie să monitorizeze antreprenorii locali

Ce ar trebui să controleze un administrator/fondator de afacere în Moldova?

Deseori se întâmplă că afacerea arată sănătoasă, deschide și deschide noi filiale, pentru că probabil sunt vânzări, volumul crește, este necesară și mai multă forță de muncă ca să deservească sau să producă și când într-un anumit moment – faliment. De ce se întâmplă asta? Pentru că proprietarul analiza probabil doar veniturile din vânzări. Dar acesta nu este nici pe departe indicatorul care arată realitatea din spatele afacerii.
Alte răspunsuri primește fondatorul/administratorul dacă ar analiza pragul de rentabilitate. Adică, de ce vânzări trebuie ca afacerea să lucreze în zero sau rentabilitatea per fiecare direcție de business separat ori pe fiecare produs separat.

Recomandări de la Dan Dima, expert în management financiar outsource

Care este recomandarea ta pentru administratorii sau fondatorii de afaceri?

În practică este foarte important ca antreprenorul să ia decizii bazate pe cifre. Fie că este vorba să deschidă o nouă filială, fie că are nevoie de ceva bani și să contracteze un credit sau să angajeze o nouă persoană.
Aceasta o poate realiza doar dacă are implementat managementul financiar, și urmărește minim 3 rapoarte – bilanțul, situația profit-pierdere și cashflow-ul.
Dacă nu știe sau nu are timp pentru asta îl îndemn să apeleze la un director financiar la outsource.
De ce nu chiar și la noi, unde împreună cu el vom face un buget detaliat al afacerii lui, previzionat pe o perioadă înainte, în baza aspirațiilor pe care le are și lunar va obține o informație clară la ce etapă se află, la ce ar trebuie să lucreze ca să obțină rezultatul dorit.

Vezi și: Când pe antreprenori îi ajută managementul financiar | DAD Expert

Ai nevoie de servicii de director financiar?

Simți că ai nevoie de ajutorul unui director financiar?
Atunci acum este momentul potrivit, hai să ne apucăm de treabă – ca să ai cel mai bun director financiar . 
Pentru tine poate fi cea mai optimă soluție. Pentru că nu va mai trebui să cauți. Nu va trebui să recrutezi, să instruiești, să monitorizezi, să plătești impozite și concedii pentru directorul financiar inhouse.
Dacă acest lucru îți convine, să începem cu o consultație introductivă. Vom discuta despre obiectivele financiare ale afacerii tale și despre cum un director financiar de DAD Management te poate ajuta.

Contactează-ne și programează-te la consultație!