- Categorie
Evită să ajungi în incapacitate de plată prin setarea corectă a proceselor din companie
- 2024-10-29
Cu siguranță ai auzit de sumbra statistică, potrivit căreia 90% dintre companii dau faliment în primii 5 ani de activitate....
Mai multȘtii de ce depinde calitatea unui serviciu? În primul rând, de oameni. Anume oamenii sunt cei care fac diferența dintre un serviciu de calitate și unul mediocru. Din acest motiv, la DAD întotdeauna s-a pus un accent major pe dezvoltarea echipei. Se investește în fiecare și fiecare are oportunitatea de a crește, de a se manifesta și de a simți că e apreciat. Pentru că vrem ca toți să ne cunoască oamenii, ne-am propus să facem în fiecare lună câte un interviu cu specialiștii noștri. De această dată, ți-o prezentăm pe Alina, analist financiar la DAD.
Acum ești analist financiar la DAD, dar cum ai ajuns în domeniul financiar?
Chiar din școală, am învățat la profil real, mă simțeam cumva mai aproape de științele exacte. Și cred că încă de pe atunci, de prin clasa a V-a, a VI-a, știam că îmi place mai mult să calculez, de exemplu, decât să povestesc, să citesc ori să interpretez ceva.
Și așa a fost pe tot parcursul liceului. După liceu, am mers la ASEM, am urmat Facultatea Finanțe și Bănci. Apoi, am finalizat masteratul la UTM, în Marketing. Totodată, pe parcursul studiilor de masterat, predam disciplinele de matematică, econometrie la studenții din anii I, II, III. Tot în cadrul UTM. Deci, am rămas cumva în domeniul finanțelor. Apoi m-am încadrat în câmpul muncii și astăzi sunt analist financiar la DAD.
În ce constă munca ta în calitate de analist financiar la DAD?
Task-urile mele diferă de la zi la zi, de la dată la dată. De exemplu, la data de 12 a fiecărei luni, am aceleași task-uri. În fiecare zi de luni a fiecărei săptămâni, am aceleași task-uri.
Dacă e să vorbesc concret despre ce fac, am task-uri unde unii clienți ne solicită analiza extraselor bancare. Adică, a cheltuielilor care s-au făcut pe parcursul săptămânii, pe ce s-au cheltuit banii și câți bani mai au în cont. Astfel, îi ajut să înțeleagă ce numerar au acum și ce cheltuieli ar putea să-și permită săptămâna aceasta sau luna aceasta, în funcție de client.
La unii clienți banii sunt repartizați pe lună. Ei primesc bugetul o dată pe lună. Iar eu le transmit săptămânal un raport unde le arăt pe ce au cheltuit banii, de exemplu, până la ziua de vineri a săptămânii precedente și ce bani mai au în cont. Astfel, ei înțeleg pe ce pot să mai cheltuie și cum să-și gestioneze resursele.
Alții solicită doar informații despre cheltuielile pe care le-au avut și să vadă câți bani au în cont. Dacă nu au destui bani, ei pun în cont cât au nevoie.
Vezi și: Cum poate ajuta managementul financiar afacerile. Studiu de caz. | DAD Expert
Printre task-urile de care sunt responsabilă mai e și elaborarea rapoartelor, cum ar fi Raportul de profit și pierderi și Raportul privind fluxul mijloacelor bănești. Aici ar fi venitul, cheltuielile. Adică, ce venituri au, ce cheltuieli au. Cheltuielile, iarăși, se repartizează în cheltuieli de rutină, care sunt lunare: salariile, chiria, serviciile comunale etc. Cheltuielile legate de serviciile comunale depind de sezon. Și deja alte cheltuieli ce țin de taxe, de birou, gospodărie etc. Sunt unele companii la care facem Raportul de profit și pierderi trimestrial.
De asemenea, am și task-uri anuale. Mergem în auditare. Facem inventariere. Pe lângă serviciile de analiză financiară, mai oferim și servicii de audit. La datele de 26-28 decembrie, ne ducem în depozitele clienților și facem inventarierea stocurilor. Apoi, revenim la birou și începem raportarea. Raportarea ține și de contabilitate, și de inventarierea care s-a făcut.
Care a fost parcursul tău profesional, cum ai ajuns analist financiar la DAD?
La DAD am fost angajată, la început în funcția de analist financiar junior. La scurt timp, am fost promovată în funcția de analist financiar.
Ce înseamnă pentru tine munca ta și cum ceea ce faci tu îi ajută pe antreprenori?
Munca mea e ca o baghetă fermecată în povești. Și am să explic ce am în vedere. Sunt antreprenori care cred că le merge bine și că totul este perfect. Au de toate, au companie, au ștampilă, au semnătură, au contabili. Dar, de fapt, ce e în interior ei nu știu. Nu știu dacă au venit, dacă au profit sau lucrează în pierdere.
Astfel de afaceri pot fi comparate cu o scenă. Este o cortină frumoasă, cu floricele. Dar când o dai la o parte acolo stă un tomberon. Prin munca noastră, noi îi ajutăm pe antreprenori să vadă cum stau lucrurile în afacerea lor, să vadă ceea ce stă după cortină. Și cât e de frumos peisajul de după cortină. E un tomberon sau e un peisaj frumos? Asta metaforic vorbind.
Spune-mi un lucru care îți place cel mai mult la munca ta în calitate de analist financiar?
Cel mai mult îmi place când mi se închid rapoartele. N-am nicăieri nici un bănuț. De asemenea, îmi place feedbackul clienților. Când primesc un e-mail prin care clienții îmi spun că au recepționat raportul și că tot e perfect, simt că munca pe care o fac e utilă. Ca să înțelegi, vorbim de rapoarte destul de voluminoase. Chiar recent am pregătit pentru un client un raport de 1 000 de pagini.
Îmi place când munca mea e apreciată. Când, indiferent că e vorba de business sau de orice alt domeniu, rămânem oameni cu bun simț.
De ce ai ales sa lucrezi la DAD la prestare de servicii, și nu analist financiar la o singura companie?
Eu cred că faptul că lucrăm în regim outsourcing e un avantaj atât pentru noi, cât și pentru clienți. De exemplu, să presupunem că lucrez asupra unui raport voluminos. Munca noastră necesită multă concentrare, e un lucru migălos. Când mult timp faci una și aceeași, s-ar putea să omiți vreun detaliu, să-ți scape din vedere. Fiind în outsourcing și având mai mulți clienți, eu pot să mă duc la alt client, să fac lucrul acolo. După asta, parcă cu alți ochi, să revin la acel raport și îmi va fi mai ușor să identific ceea ce am omis.
Încă un avantaj e că, având clienți din diferite domenii, munca noastră nu e monotonă și avem oportunitatea să ne dezvoltăm.
În plus, după cum am spus, munca noastră necesită să fim concentrați la maximum. Lucru în outsourcing ne permite să nu fim distrași de alți factori externi. Nimeni nu-ți deschide ușa de n ori pe zi, nimeni nu te deranjează.
Dacă e să vorbim despre managementul financiar, care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac antreprenorii și, drept urmare, afacerea lor se confruntă cu probleme?
Nu monitorizează cu o prudență mai mare datoriile pe care le au sau împrumuturile pe care le au. De exemplu, dacă e să vorbim că o companie vinde ceva (marfă) și are un client permanent. Nu se uită dacă acest client a achitat întotdeauna conform contractului. Să presupunem că e vorba de 30 de zile. A achitat el în 30 de zile sau a depășit acest termen?
Sau invers, să presupunem că am luat un împrumut de la cineva și o să-l dau când mi-a zice. Și din cauza că nu-i prudența asta, nu se monitorizează atât de bine sau administratorii nu sunt atât de exigenți, cumva se lasă pe tânjală și, de multe ori, lucrurile nu se fac la timp.
O altă greșeală e că nu duc bine contul resurselor de care dispun. Vor să cumpere un calculator de 1 000$, dar au făcut o vânzare de 100$.
Alții însă, deși au venituri foarte bune, au vânzări bune, își țin banii gheață undeva, acolo în cont. Și asta tot e o greșeală, pentru că banii trebuie să lucreze. Cel mai bine e să fie investiți în întreprindere, mai deschizi un departament, mai achiziționezi marfă, mărești depozitul sau mai cumperi o mașină etc. Piața vânzărilor nu stă pe loc. Ea permanent se dezvoltă și antreprenorii trebuie să se dezvolte și ei.
Investițiile nu trebuie să fie făcute numai în întreprindere. Investițiile trebuie făcute și în colaboratori, și în tine, ca administrator, și în angajați.
Ca analist financiar, ce recomandări ai avea pentru administratorii de afaceri ca sa evite problemele financiare?
În cazul în care nu vor să apeleze la companii specializate, care să le facă o analiză financiară lunară, să facă asta măcar o dată la jumătate de an sau măcar o dată pe an. Adică, să colaboreze cu un specialist în analiză financiară. Îți ziceam, când stai în întreprinderea ta, ți se dă ochiul, nu mai vezi greșeala. Dar uneori greșeala e chiar la suprafață. Recomand să ia o analiză financiară, să-și analizeze întreprinderea în adâncime, să vadă unde merge bine. Atunci când știi unde îți merge bine, poți să pui accentul acolo ca să-ți meargă și mai bine. Sau să vezi unde-ți merge prost, ca să întreprinzi ceva pentru a ameliora situația.
Multe companii erau să treacă peste perioada cea grea, de COVID, când multe companii au dat faliment, au dispărut sau au fost cumva înghițite de alte companii mari. În cazul în care oamenii au o analiză financiară, dacă vine un timp rău, ei știu ce resurse au, poate au undeva niște bănuți care ar putea să-i ajute să reziste.
Cât de mare e responsabilitatea de pe umerii unui analist financiar DAD?
E foarte mare. De exemplu, când o persoană vine la noi cu o solicitare de analiză financiară, ea nu trebuie după asta să mai deschidă 1C sau să caute alte date. Noi îi prezentăm informația finală. El trebuie să știe că informația asta gata, e ultima instanță. Antreprenorii trebuie să știe că dacă pe rapoartele venite de la noi scrie negru pe alb ceva, acele date sunt corecte și corespund realității. La o analiză financiară, la lucrul nostru nu este spațiu de lacune, nu e loc de interpretare.
Am o afacere de import (comerț angro și cu amănuntul) cu multe poziții de marfă și am în jur de 30 de angajați. De ce firma mea ar avea nevoie de planificare financiară? Și ce ar trebui să includă planificarea financiară anume în cazul firmei mele? De la ce ar trebui să încep, cum să pun baza, ce să fac?
În primul rând, este nevoie de o analiză de piață. Apoi trebuie să te ocupi de crearea unui buget pentru măcar un an înainte. Asta ce-ar însemna? Că uite, eu preconizez să import x cantitate de mărfuri. Vrei să aduci această cantitate, dar nu știi cât timp o s-o vinzi. Ce înseamnă buget? Tu știi sigur că cheltui 100 de lei și vrei să câștigi 200. Bugetul înseamnă că noi trebuie să-ți repartizăm cheltuielile pe care le-ai avut pentru importul acesta lunar sau depinde cum îl faci, să ți-l repartizăm lunar pe o perioadă de 1 an. Și tu să știi clar câte vânzări trebuie să faci în luna ianuarie.
Aici te ajută și analiza de piață, pentru că vei ști în ce perioadă a anului vânzările merg mai bine și când merg mai prost. Bugetul te ajută să echilibrezi. Toate veniturile acestea să le întinzi pe un timp de an de zile la egal și tu să fii ok pe tot parcursul anului. Anume bugetul te ajută să-ți pui un scop financiar și treptat să mergi către atingerea lui.
Un alt aspect important este și echipa pe care o ai. Ca să ai 30 de oameni, trebuie să-i achiți.
Îți mulțumesc, Alina! Și spor la muncă în continuare!
Vrei să afli mai multe detalii despre managementul financiar și cum acest serviciu te poate ajuta să-ți dezvolți afacerea? Contactează-ne și hai să stabilim o întrevedere!