- Altele

Cunoaște contabilii DAD Accountant! @Anastasia
-
2023-11-15
Nu poți avea o afacere de succes fără o contabilitate bine pusă la punct. Cel puțin, nu pe termen lung....
Mai multDin experiența noastră de lucru cu admnistratorii de afaceri, am înțeles că mulți dintre ei nu cunosc cum ar trebuie să interpreteze TVA – ul. Mai mult ca atît că acest impozit în toată lumea lucrează la fel numai că diferă doar cota lui. De exemplu în Republica Moldova taxa standardă de TVA este de 20%, în Romania taxa pe valoarea adăgată este de 19%, în Ucraina și Belarus la fel 20%, deasemenea în diferite țări, ca și la noi în țară cota TVA poate să difere pe anumite categorii de produse.
De multe ori apare acel moment când un contabil sau analist financiar trebuie să explice antreprenorului că acești bani nu sunt ai lui sau a afacerii care o conduce.
De ce zicem asta, pentru că în multe cazuri antreprenorii sunt de părerea că banii proveniți din activitatea pe care o fac sunt bani personali și că la buget tranferă din propriul buzunar. Însă cu taxa pe valoare adăugată (TVA) nu este chiar așa de simplu, deoarece este un impozit aferent, iar de admnistrarea lui este responsabil nu acel ce achită.
Dacă e să exemplificăm, presupunem că un prieten te roagă să transmiți unui cunoscut comun 1000 lei. Ce faci? pui acești bani în buzunar, dar ei nu sunt ai tăi! Acești bani stau la tine în buzunar pînă nu vă întâlniți cu acel cunoscut comun.
Exact aceeași situație se întâmplă și cu TVA. Numai că în locul cunoscutului comun este statul. Cumpărătorul plătește taxa pe valoare adăugată (TVA) care este înclusă în prețul produsului sau serviciului tău și te împuternicește să transmiți acești bani statului.
Astfel fiecare antreprenor ar trebui să perceapă din start că TVA nu sunt banii săi. Odată ce a înțeles că acești bani sunt străini și despărțirea de ei este mai ușoară.
În momentul cînd o afacere lucrează cu TVA, produsul sau serviciul prestat are 2 componente:
– costul net al produsului sau serviciului;
– TVA.
Spre exemplu cînd vinzi un produs de 1000 de lei, contul spre plată la cumpărător îl trasmiți de 1200 lei. La rîndul lui clientul achită 1000 lei pe produs și 200 lei TVA. În mod normal acești bani intră de la client într-o singură plată și deodată apare momentul că toată suma este percepută de antreprenor ca venit.
Aceasta e o situație destul de des întîlnită în lucrul cu taxa pe valoare adăugată (TVA) cînd calculele pe profit nu corespund cifrelor reale.
Cel mai des companiile mici încearcă să opereze fără TVA, pentru a evita complexitatea lucrului, pentru a fi mai simplu din punct de vedere al contabilității, pentru a nu prezenta mai multe rapoarte.
Aici în majoritatea cazurilor antreprenorul are practic numai de pierdut, deoarece la cumpărarea de produse sau servicii cel mai des le procură cu TVA, unde în acest caz este o cheltuială.
Respeciv sunt des întâlnite cazuri cînd cumpărătorul dorește să procure produsul sau serviciul cu TVA inclus și acești clienți de perspectivă sunt pierduți.
Oricare decizie trebuie luată numai din cifre și calcule, astfel antreprenorul trebuie să decidă dacă operează cu TVA sau nu, pentru că în multe cazuri operând cu TVA el poate obține mai mult profit decât cheltuielile aferente impozitării.
Cînd compania nu este plătitoare de TVA, acest lucru nu e necesar de făcut. Pentru că atunci cînd procură un produs sau serviciu de exemplu de 1200 lei, unde 200 lei este TVA, compania cheltuie 1200 lei și le include în costul produsului finit.
Altă situație se primește cînd compania este plătitoare de TVA, la rîndul ei procură produs sau serviciu pentru activitatea sa de 1000 lei, plus deasupra mai achită și TVA – 200 lei. Astfel costul produsului finit va fi cu 200 lei mai mic față de compania neplătitoare de TVA.
Care este cauza? Afacerile care sunt plătitoare de TVA, operează cu noțiuni ca TVA la cumpărare și TVA la vânzare. Astfel TVA spre plată către stat se va calcula din diferența de TVA de vânzare și cumpărare.
Cînd o afacere nu este plătitoare de TVA atunci își crește cheltuielile și își micșorează profitul.
Dacă să ne întoarcem la exemplu de mai sus cu suma de bani care trebuie să o tranmitem cunoscutului comun, atunci în momentul în care ne-am luat obligativitatea să-i transmitem acei 1000 lei a apărut o datorie față de el, până în momentul în care nu-i trasmitem acea sumă. Așa și cu TVA, până nu achităm este datorie către stat.
De exemplu ai vîndut un produs în sumă de 1000 lei, cu TVA 200 lei, unde ai încasat 1200 lei. Atunci 1000 lei sunt ai companiei tale și 200 ai statului. Acești 200 lei îi poți transfera deodată la buget sau poți planifica tranferul acestora.
De obicei TVA se achită la un termeni stabiliți, ceea ce la noi în Republica Moldova TVA termenul este data de 25 a lunii viitoare.
Recomandăm că să faceți o planificare a achitărilor de TVA, ca în momentul în care survine necesitatea achitării acești bani să fie pe contul bancacr al companiei.
Citește și: Amenda pentru neînregistrarea la timp ca plătitor de TVA
În conformitate cu prevederile art.94 din Codul fiscal, subiecții impozabili sunt:
a) persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, nerezidenţii care desfăşoară activitate de întreprinzător în Republica Moldova prin intermediul reprezentanţei permanente conform art.5 pct.15, care sînt înregistraţi sau trebuie să fie înregistraţi în calitate de plătitori de T.V.A.;
b) persoanele juridice şi fizice, nerezidenţii care desfăşoară activitate de întreprinzător în Republica Moldova prin intermediul reprezentanţei permanente conform art.5 pct.15, care importă mărfuri, cu excepţia persoanelor fizice care importă mărfuri de uz sau consum personal a căror valoare nu depăşeşte limita stabilită de legislaţia în vigoare;
c) persoanele juridice şi fizice, cu excepţia organizaţiilor social-politice, nerezidenţii care desfăşoară activitate de întreprinzător în Republica Moldova prin intermediul reprezentanţei permanente conform art.5 pct.15, care importă servicii, indiferent de faptul dacă sînt sau nu sînt înregistraţi în calitate de plătitori de T.V.A.
Citește și: Când devii plătitor de TVA în Moldova
d) nerezidenţii care desfăşoară activitate de întreprinzător fără deţinerea formei organizatorico-juridice în Republica Moldova, care prestează servicii prin intermediul reţelelor electronice şi obţin venituri de la persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, precum şi nerezidenţii care desfăşoară activitate de întreprinzător fără deţinerea formei organizatorico-juridice în Republica Moldova, prin intermediul cărora are loc achitarea de către persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova care nu desfăşoară activitate de întreprinzător a serviciilor de care beneficiază prin intermediul reţelelor electronice de la alţi nerezidenţi, al căror loc de livrare se consideră a fi Republica Moldova;
e) persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător şi procură pe teritoriul Republicii Moldova proprietatea întreprinderilor înregistrate în calitate de plătitori de T.V.A., declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr. 149/2012.
Pe scurt, e avantajos să fii neplătitor de TVA atunci cînd ai majoritatea clienților persoane fizice sau companii neplătitoare de TVA (care nu au nevoie de deducerea TVA-ului) și numeroși concurenți plătitori de TVA (care adaugă această taxă la prețul lor și pot avea în acest fel un preț mai mare).
Din altă parte, e bine să fii plătitor de TVA dacă ai clienți în cea mai mare parte persoane juridice plătitoare de TVA, dacă faci export și import sau ai majoritatea cheltuielor cu TVA pe care poți să-l deduci.
Citește și: Avantajele înregistrării ca plătitor de TVA