Avantajele înregistrării ca plătitor de TVA - Servicii de contabilitate
Avantajele înregistrării ca plătitor de TVA 2

Avantajele înregistrării ca plătitor de TVA

21.06.2022

Ți-ai deschis o afacere și nu știi dacă e mai bine să te înregistrezi ca plătitor de TVA sau nu? Ca să-ți fie mai ușor să iei această decizie extrem de importantă, îți propunem să revezi care sunt avantajele înregistrării ca plătitor de TVA.

1. Când poți alege să te înregistrezi sau nu ca plătitor de TVA

Știi deja că există situații când, potrivit Codului fiscal, ești obligat să depui o cerere pentru a obține statutul de plătitor de TVA. Asta se întâmplă atunci când veniturile tale din vânzări depășesc 1,2 milioane de lei pe parcursul a 12 luni consecutive.

Deci să reținem, în acest caz, ești OBLIGAT să te înregistrezi în calitate de contribuabil al TVA. Altfel, riști să fii sancționat cu o amendă destul de usturătoare.

Dacă însă abia ți-ai deschis o afacere sau activezi de mai demult, dar nu faci livrări ce ar depăși suma de 1,2 milioane de lei per 12 luni consecutive, ai posibilitatea de a alege între a te înregistra ca plătitor de TVA sau nu. Și aici e important să analizezi foarte bine ce beneficii vei obține în calitate de contribuabil al TVA.

Informațiile de mai jos ar trebui să te ajute să-ți dai seama ce e mai bine pentru compania ta. Dar dacă acestea nu vor fi suficiente, te așteptăm la DAD Accountant. Externalizează-ți serviciile de contabilitate și noi îți vom monitoriza veniturile și profitul, astfel încât să înțelegi mai bine cât de avantajos e pentru afacerea ta să devii plătitor de TVA.

2. Ce înseamnă să fii plătitor de TVA

Dacă ești înregistrat în calitate de plătitor de TVA, facturile și bonurile fiscale, emise la vânzarea anumitor bunuri sau servicii, trebuie să includă TVA. În acest mod, colectezi TVA-ul de la clienți prin facturile pe care le emiți.

În situațiile în care cumperi anumite bunuri sau servicii de la niște agenți economici care sunt înregistrați și ei ca plătitori de TVA, vei plăti un preț care include TVA. Ceea ce este important e că acest TVA este deductibil. Dacă însă vei achiziționa bunuri sau servicii de la cineva care nu e plătitor de TVA (pe facturile căruia nu apare TVA), nu vei avea ce deduce.

3. Ce înseamnă să fii neplătitor de TVA

Atunci când nu ești plătitor de TVA, facturile și bonurile fiscale, pe care le vei emite la vânzarea anumitor produse sau servicii, nu vor conține TVA. Asta înseamnă că tu nu vei colecta TVA. În plus, nici la cumpărarea bunurilor sau serviciilor nu vei avea dreptul să deduci TVA, deși acesta intră în costul produselor achiziționate.

4. Când e avantajos să te înregistrezi ca plătitor de TVA și ce beneficii obții

Înainte de a hotărî dacă merită să te înregistrezi ca plătitor de TVA sau nu, trebuie să fii atent la două aspecte – cine sunt clienții tăi finali și ce tip de activitate desfășori. De ce? Hai să le luăm pe rând.

Clienții tăi finali sunt persoane juridice? Dacă da, e bine să te înregistrezi ca plătitor de TVA, pentru că acel TVA urmează să fie dedus de către clienții tăi. Dacă însă clienții tăi finali sunt persoane fizice, faptul că te vei înregistra în calitate de plătitor de TVA va presupune doar o majorare a prețurilor produselor sau serviciilor pe care le comercializezi, întrucât persoana fizică nu va deduce acel TVA și îl va suporta din propriul buzunar.

În ceea ce ține de domeniul de activitate, iarăși, contează mult cu ce te ocupi. Dacă vorbim de comerț, înregistrarea în calitate de contribuabil al TVA poate fi avantajoasă. Asta pentru că vei putea deduce diferența dintre TVA-ul cu care cumperi anumite bunuri și servicii și TVA-ul pe care îl aplici la produsele pe care le comercializezi.

Ceea ce nu poate fi spus despre domeniul serviciilor, de exemplu. În acest caz, TVA-ul se va aplica direct serviciului pe care îl prestezi și nu va putea fi dedus. Practic, ai putea deduce numai TVA-ul aplicat la bunurile pe care le cumperi pentru a presta serviciile. Și asta e prea puțin.

Citește și: Când devii plătitor de TVA în Moldova

Avantajele înregistrării ca plătitor de TVA 2

5. Avantajele înregistrării ca și plătitor de TVA

  • Plătești un impozit de 12% din profit, în loc de 4% din venit. Ceea ce poate fi mult mai convenabil pentru compania ta, pentru că profitul înseamnă venituri minus cheltuieli permise în scopuri fiscale. Drept urmare, dacă activitatea ta presupune și multe cheltuieli, cele 12% din profit vor reprezenta o sumă mult mai mică decât cele 4% din venit.
  • Ai posibilitatea să închei parteneriate sau să continui colaborarea cu alți agenți economici care au statutul de plătitor de TVA. Poate clienții tăi sunt plătitori de TVA și le-ar fi mai convenabil dacă și tu te-ai înregistra (ca să poată și ei deduce TVA-ul). Sau poate partenerii tăi, contribuabili ai TVA, îți solicită asta pentru a continua colaborarea.
    Oricum, înregistrarea în calitatea de plătitor de TVA îți deschide o portiță spre noi parteneriate. Pentru că dacă nu facturezi cu TVA, cumpărătorii tăi nu vor avea posibilitatea să deducă TVA-ul. Din acest motiv, ar putea să te evite și să prefere să-și găsească alți furnizori, care să fie și plătitori de TVA.
  • Poți deduce diferența dintre TVA-ul cu care achiziționezi anumite bunuri sau servicii și TVA-ul pe care îl aplici produselor pe care le vinzi. Astfel, dacă TVA de la vânzări este mai mare decât TVA de la cumpărări, atunci diferența o datorezi statului. Dacă însă TVA de la cumpărări este mai mare decât TVA de la vânzări, atunci diferența o ții în avans către stat sau, în anumite circumstanțe, o poți solicita înapoi.

Încă n-ai hotărât dacă merită sau nu să devii plătitor de TVA?
La DAD Accountant, te vom consulta, îți vom monitoriza plafonul vânzărilor și îți vom explica când și dacă trebuie să te înregistrezi ca plătitor de TVA pentru ca afacerea ta să continue să se dezvolte.
Contactează-ne!