Amenda pentru neînregistrarea la timp ca plătitor de TVA

Amenda pentru neînregistrarea la timp ca plătitor de TVA

15.06.2022

Ai venituri mai mari de 1,2 milioane de lei, dar încă nu ai statutul de contribuabil al TVA? Dacă banii sunt din vânzări, ar cam trebui să te grăbești. Amenda pentru neînregistrarea la timp ca plătitor de TVA este una destul de usturătoare, iar tu ai putea investi acei bani în dezvoltarea afacerii tale, în loc să-i cheltui pe sancțiuni fiscale.

Codul fiscal prevede clar că orice agent economic, cu excepția autorităților și instituțiilor publice, care a efectuat, pe parcursul a 12 luni consecutive, livrări de mărfuri și/sau servicii în sumă ce depășește 1,2 milioane de lei (cu excepția livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere și a celor care nu constituie obiect impozabil în conformitate cu art. 95 alin.(2)) este obligat să înștiințeze oficial Serviciul Fiscal de Stat, completând formularul respectiv, și să se înregistreze ca plătitor de TVA nu mai târziu de ultima zi a lunii în care a avut loc depășirea.

Care este amenda pentru neînregistrarea la timp în calitate de plătitor de TVA

Te întrebi ce se poate întâmpla dacă NU te vei înregistra la timp ca contribuabil al TVA? Avem vești proaste. Te așteaptă o amendă destul de mare. Astfel, în cazul în care nu te înregistrezi în calitate de plătitor de TVA sau te înregistrezi tardiv, vei fi sancționat cu o amendă în mărime de 10% din volumul de livrări impozabile, exceptând cazurile de livrări impozabile conform art.104. Deci, după cum bine vezi, cu fiscul nu e de joacă.

Cum să eviți această sancțiune

Amenzile nu plac nimănui. Din fericire, știm exact ce trebuie să faci ca să nu fii sancționat. O știi și tu. Să ai grijă să monitorizezi lunar plafonul vânzărilor și, dacă ai livrări în sumă ce depășește 1,2 milioane de lei în 12 luni consecutive, să te înregistrezi imediat ca plătitor de TVA. Ți-am spus că-i simplu, nu-i așa? Pentru că susținem afacerile și ne dorim să eviți amenda pentru neînregistrarea ca plătitor de TVA, îți oferim un model de tabel pentru urmărirea plafonului TVA, descarcă de aici:


Citește și: Când devii plătitor de TVA în Moldova

amenda-pentru-neînregistrarea-plătitor-de-TVA_DAD-Accountant-2

Povestea unuia dintre cei mai mari escroci din toate timpurile

În cazul în care crezi că poți să scapi fără amendă, ne-am gândit să-ți spunem povestea lui Frank William Abagnale. Încă de când avea 15 ani, acesta a început să falsifice cecuri și să se dea drept alte persoane, adunând astfel în jur de 2 milioane de dolari.

Bine, faptul că amâni înregistrarea ca plătitor de TVA nu e același lucru, dar citește până la urmă. E aici o lecție bună. Abagnale a fost prins, dar a reușit să evadeze de două ori. A fugit de FBI. Îți imaginezi? Deci chiar era priceput omul. Ulterior, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, dar după mai puțin de 5 ani, guvernul federal l-a eliberat cu condiția de a ajuta gratuit autoritățile federale la investigarea crimelor comise prin fraudă și înșelătorie.

După ce a fost eliberat, Frank a încercat mai multe joburi, dar când angajatorii aflau despre trecutul său penal, îl concediau.

Atunci, Frank a mers la o bancă cu o ofertă mai neobișnuită. Le-a povestit administratorilor cu ce s-a ocupat în trecut și le-a propus să vorbească cu angajații băncii și să le arate diverse trucuri de fraudare a băncilor. Un fel de training despre fraude.

Totodată, le-a spus că pot să nu-i achite nimic dacă vor considera că informațiile oferite de el nu sunt utile. Dacă totuși le va plăcea, ei ar trebui să-i dea numai 50 de dolari și să ofere numele lui altor bănci. 

Cum crezi ce a urmat? Informațiile pe care le deținea Frank erau de o valoare incontestabilă. Iată așa fostul escroc și-a început activitatea legală de consultant în securitatea bancară.

În prezent, Abagnale este consultant și lector pentru FBI și conduce o companie de consultanță în domeniul fraudelor financiare – Abagnale and Associates.

Apropo, îți amintești de filmul Catch me if you can cu Leonardo DiCaprio în rolul principal? Ei bine, e bazat pe povestea lui Frank William Abagnale.

Nu ți-am povestit întâmplător aceste lucruri. Știm că există mulți agenți economici care, fie pentru că nu știu, fie pentru că nu vor să facă totul legal, comit anumite încălcări. Neînregistrarea în calitate de plătitor de TVA este una dintre acestea. Și chiar nu merită să riști. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, pentru fiecare încălcare, va trebui să plătești. La propriu.

Așa că sună acum la DAD Accountant și solicită o consultație. Cu noi, afacerea ta va fi în siguranță. Vom monitoriza lunar plafonul vânzărilor, îți vom spune dacă trebuie sau nu să te înregistrezi ca plătitor de TVA și, cel mai important, vom avea grijă să faci asta exact la timp.

P.S. Îți lăsăm și un link cu trailerul, pentru că e un film bun și chiar ai ce învăța. Iar una dintre lecții e că orice minciună, până la urmă, iese la iveală. Și chiar și cei mai buni escroci ajung să fie prinși. Iar răsplata nu e deloc dulce.

amenda-pentru-neînregistrarea-plătitor-de-TVA_DAD-Accountant-3