- Altele
Ce întrebări să pui înainte de a externaliza contabilitatea
- 2024-10-23
Dacă ai ajuns aici, înseamnă că ai decis deja să externalizezi contabilitatea. Deci nu mai e nevoie să-ți demonstrăm avantajele...
Mai multȘtiai că plătitorii de TVA sunt impozitați după un alt regim fiscal? În loc să plătească 4% din venit, ei achită 12% din profit (venituri minus cheltuieli permise în scopuri fiscale). Dacă ți se pare tentant, află când ești obligat să devii plătitor de TVA și când poți să te înregistrezi benevol.
Înainte de toate, haideți să precizăm ce este TVA. Asta dacă, întâmplător, cineva nu cunoaște. Acronimul TVA vine de la Taxa pe Valoare Adăugată. TVA este un impozit pe consum, pe care îl suportă consumatorul final al unui produs sau serviciu. Un exemplu: să spunem că vinzi telefoane mobile. Dar odată ce nu deții tu Samsung sau Apple, trebuie să găsești de unde să le imporți. Să zicem că le aduci din China.
Dacă iei acel telefon cu 1 000 de euro, vei mai achita încă 20% din acest preț, drept TVA. Astfel, statul vrea să se asigure că tu, într-adevăr vei vinde telefonul. Partea bună e că în prețul final pe care o să-l stabilești tu, vei include și TVA-ul. Așa că, stai liniștit, nu ieși în pierdere.
Codul fiscal prevede că orice agent economic, cu excepția autorităților și instituțiilor publice, care a efectuat, pe parcursul a 12 luni consecutive, livrări de mărfuri și/sau servicii în sumă ce depășește 1,2 milioane de lei (cu excepția livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere și a celor care nu constituie obiect impozabil în conformitate cu art. 95 alin.(2)) este obligat să înștiințeze oficial Serviciul Fiscal de Stat, completând formularul respectiv, și să se înregistreze ca plătitor de TVA nu mai târziu de ultima zi a lunii în care a avut loc depășirea.
Totodată, întreprinzătorii care beneficiază de import de servicii, cu excepția celor scutite de TVA fără drept de deducere, a căror valoare, fiind adăugată la valoarea livrărilor de mărfuri și servicii, efectuate pe parcursul oricăror 12 luni consecutive, cu excepția livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere și a celor care nu constituie obiect impozabil în conformitate cu art. 95 alin. (2), depășește 1,2 milioane de lei sunt și ei obligați să se înregistreze ca plătitori de TVA.
Sunt situații când, chiar dacă nu faci livrări ce depășesc suma de 1,2 milioane de lei, poți totuși să soliciți înregistrarea în calitate de plătitor de TVA.
De ce ai avea nevoie de asta? În primul rând, pentru că uneori e mai convenabil să plătești drept impozit 12% din profit decât 4% din venit. Dar asta e așa, între noi. Normal că nu o să te duci la Serviciul Fiscal de Stat să spui că vrei să economisești pe impozite. În al doilea rând, există anumite circumstanțe când activitatea sau parteneriatele tale ar putea fi condiționate de statutul de plătitor de TVA.
Cum? Simplu. Poate clienții tăi, care cumpără de la tine materie primă, sunt plătitori de TVA și le-ar fi mai convenabil dacă și tu te-ai înregistra. Sau poate partenerii tăi, contribuabili ai TVA, îți solicită asta pentru a continua colaborarea. Ori, după calculele tale, iese că vei avea livrări ce depășesc suma de 1,2 milioane de lei pentru 12 luni consecutive.
În aceste condiții, tot ce trebuie să faci e să scrii o cerere și să invoci niște motive plauzibile, prin care să demonstrezi că într-adevăr ai nevoie să devii contribuabil al TVA.
Citește și: Care afaceri sunt obligate să instaleze terminale POS
Încă un aspect important este momentul în care obții statutul de plătitor de TVA. Astfel dacă într-o perioadă de 12 luni consecutive ai livrat mărfuri și servicii în sumă ce depășește 1,2 milioane de lei și ai anunțat despre asta Serviciul Fiscal de Stat, vei fi considerat înregistrat din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc depășirea.
Atunci când soliciți înregistrarea din alte motive, va trebui să aștepți aprobarea de la reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat.
Să te înregistrezi drept plătitor de TVA nu este un lucru ireversibil. Poți solicita anularea înregistrării în următoarele situații:
Bineînțeles, Serviciul Fiscal de Stat nu te va crede pe cuvânt și va analiza cazul tău. Cum? Va efectua un control fiscal la tine în companie. Apoi va emite o decizie în acest sens. Iar dacă cererea ta este una fondată, înregistrarea ta drept plătitor de TVA va fi anulată.
Ca să nu ai bătăi de cap cu evidența contabilă și să nu te trezești cu penalități că uite încasările tale depășesc suma de 1,2 milioane de lei în ultimele 12 luni consecutive, iar tu nu ai înștiințat despre asta Serviciul Fiscal de Stat, contactează-ne. Monitorizăm lunar plafonul vânzărilor, astfel încât să nu devii plătitor de TVA dacă acest lucru nu este necesar. Suntem la curent cu toate modificările legislative din acest domeniu. Așa că îți oferim consultanța și suportul de care ai nevoie.