- Altele
- Tehnologii informaționale
Call centrele – noi genuri de activitate în IT Park
- 2024-02-20
În ultimii ani, sectorul IT din Moldova se dezvoltă cu o viteză tot mai mare. Ca să fie clar, în...
Mai multArticolul vine să răspundă la întrebarea care sunt avantajele și dejavantajele în a deveni rezident IT Park. Imaginează-ți că în fiecare an, în casa ta intră un hoț și îți ia televizorul, laptopul și niște bani. Te-ar enerva rău, nu? Cam tot așa e și cu impozitele. Ei bine, statul nu e hoț și impozitele trebuie achitate la timp pentru o bună funcționare a lucrurilor. Dar când dai acei bani, senzația e aceeași – că te-ai lipsit de niște bunuri care ți-ar fi prins bine.
În fiecare an, ești obligat să achiți un anumit procent din veniturile tale drept impozite. Există însă o posibilitate de a scăpa de povara acestor impozite destul de mari. Stai liniștit, nu vei fi acuzat de evaziune fiscală. Soluția e să aderi la Moldova IT Park. Moldova IT Park este o platformă virtuală care permite accesul la cele mai bune servicii și facilități din domeniul IT.
Scopul Parcului este de a susține industria IT și de a contribui la dezvoltarea acestui sector prin atragerea cât mai multor investiții străine și locale, prin crearea unui mediu economic sigur și prin promovarea unor politici guvernamentale flexibile.
Sună bine, nu? Mai ales că, pe lângă acestea, Moldova IT Park contribuie la crearea unor noi locuri de muncă, diminuează barierele birocratice, facilitează perfectarea actelor pentru imigranți și, cel mai important, îți reduce considerabil povara fiscală.
Orice persoană juridică sau fizică (de exemplu un freelancer care și-a deschis o întreprindere individuală) poate să devină membru al Moldova IT Park dacă îndeplinește două condiții:
Îți vom divulga un mic secret! Cu cât mai mulți angajați ai, cu atât e mai bine, pentru că, după cum am menționat mai devreme, unul dintre scopurile Parcului este de a crea noi locuri de muncă.
Buuun…, dacă ai constatat că ești eligibil, probabil, te întrebi cum poți aplica la Moldova IT Park.
Simplu!
Tot ce trebuie să faci e să transmiți on-line pe site-ul Parcului cererea completată și copiile scanate ale următoarelor acte:
Iar în decurs de 7 zile lucrătoare, vei obține un răspuns cu privire la decizia administrației Parcului. Dacă dosarul va fi acceptat, va trebui să semnezi contractul în termen de 30 de zile calendaristice. Altfel, va fi nevoie să o iei de la capăt.
Nu va mai trebui să achiți o mulțime de impozite. Companiile membre ale Parcului plătesc lunar o taxă unică, în mărime de 7% din venitul obținut din vânzări. Însă acest impozit nu trebuie să fie mai mic decât o sumă minimă lunară per angajat. Suma minimă constituind 30% din salariul mediu pe economie. Pentru anul 2024, 30% x 13 700 de lei = 4 110 de lei.
Datorită faptului că vei achita un singur impozit, vei realiza un singur transfer lunar. Drept urmare, nu vei avea nevoie de atâția angajați care să se ocupe de calcularea taxelor. Așa că vei economisi timp și bani, iar noi, la DAD Accountant, știm cât de prețioase sunt aceste resurse. Totodată, va fi mult mai puțin probabil să se comită anumite erori în procesul de efectuare a obligațiunilor fiscale, ceea ce înseamnă că nu ți se vor aplica niciun fel de sancțiuni sau amenzi.
Conceptul de Visa IT presupune simplificarea procesului de perfectare a actelor de imigrare a specialiștilor IT străini. Altfel spus, vei putea angaja cetățeni străini legal și fără mari bătăi de cap.
Odată ce Moldova IT Park este o platformă virtuală, orce rezident IT Park poate activa oriunde în Republica Moldova, fără a fi limitat la o anumită locație.
Pentru că nu vei mai fi nevoit să achiți o mulțime de impozite, vei fi capabil să oferi unele dintre cele mai bune salarii de pe piață și astfel, să-i convingi pe cei mai buni specialiști din IT să muncească pentru tine.
Totodată, chiar dacă vor fi scutiți de impozitele salariale, angajații vor beneficia de toate asigurările de stat de care beneficiază orice angajat care activează în economia națională (asistență medicală, asigurări sociale.) Venitul lunar asigurat constituie 68% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv (în 2024, 68% x 13 700 de lei = 9 316 lei).
Citește și: Ce regim de impozitare să alegi 4% sau 12%?
Companiile care se înregistrează în Moldova IT Park se obligă să achite în contul administrației Parcului o cotizație lunară, care se calculează astfel:
Aici de cele mai dese ori nu este o claritate sau companiile rezidente nu au o claritate care va fi mărimea cotizației de membru ca și rezident IT Park. Dar noutatea bună este faptul că nu e chiar așa de mare această sumă.
Companiile care s-au înregistrat în cadrul Moldova IT Park trebuie să elaboreze și să prezinte un raport trimestrial. Acest lucru presupune o evidență mai strictă a tranzacțiilor, timp și efort în plus.
Înainte de încheierea contractului de aderare la Moldova IT Park, trebuie să-ți informezi angajații despre particularitățile asigurării sociale şi medicale, precum şi despre particularităţile impozitului pe venit din salariu, ale companiei care să fie acceptate și semnate de angajații tăi.
O altă dificultate ține de auditul anual al rezidentului IT Park (verificarea anuală). Fiecare companie rezident IT Park se obligă să fie supusă unei verificări anuale, realizate de o entitate de audit sau un auditor acreditat pe teritoriul Republicii Moldova și să prezinte rezultatele verificării pentru ca să-și mențină statutul de rezident în cadrul Moldova IT Park. Mai mult decât atât, tot compania e cea care va achita pentru acest serviciu și va selecta entitatea de audit. La DAD Accountant găsești servicii de audit, care îți vor facilita considerabil activitatea.
Dacă intenționezi să schimbi administratorul companiei, adresa juridică sau să întreprinzi anumite modificări la denumirea companiei rezident IT Park sau în cadrul subdiviziunilor companiei etc., ești obligat să anunți despre aceste lucruri administrația Parcului.
Chiar dacă angajații companiilor membre ale Moldova IT Park se bucură de un șir de avantaje, precum salariile competitive și asigurările sociale de stat, munca în cadrul acestor companii are și anumite aspecte mai neplăcute. În mare parte, dezavantaje țin de caracterul asigurării medicale și sociale. Astfel, indiferent de salariul pe care îl are angajatul în cadrul companiei, indemnizația pentru concediul de îngrijire a copilului, precum și asigurarea medicală sau alte asigurări sociale de stat se calculează în baza salariului mediu prognozat pe economie din anul respectiv, pentru perioada cât a fost angajat la compania din cadrul Park IT, în proporție de 68% (pentru anul 2023, salariul mediu pe economie e de 11 700 de lei).
De asemenea, angajații nu vor beneficia de scutiri, iar scutirile neutilizate nu pot fi transmise către soț/soție.
Avantajele de care se bucură angajații companiilor membre ale Moldova IT Park însă, credem noi, sunt net superioare dezavantajelor. În plus, fiecare persoană e în măsură să decidă pentru el, odată ce compania e obligată să-și anunțe lucrătorii despre aceste aspecte înainte de a obține statutul de rezident al Parcului IT, iar dacă e vorba de angajați noi, înainte de a semna contractul individual de muncă.
Moldova IT Park și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018 și este primul și unicul parc IT virtual din țara noastră. În prezent, platforma numără peste 1 000 de rezidenți activi, 182 de companii cu capital străin și peste 15 000 de angajați, iar venitul prognozat pentru anul 2022 este de aproape 8 miliarde de lei.
Încă mai stai pe gânduri dacă merită să fii rezident IT Park?
Nu ezita să ne contactezi pentru a afla mai multe detalii și pentru a lua cea mai avantajoasă decizie! Pentru mai multe informații, contactează-ne! Între timp, aici poți vedea prețul aproximativ pentru serviciile noastre.