Rezident IT Park. Care este rolul Moldova IT Park? - DAD Accountant

Rezident IT Park. Care este rolul Moldova IT Park?

19.04.2022

Articolul vine să răspundă la întrebarea care sunt avantajele și dejavantajele în a deveni rezident IT Park.

Imaginează-ți că în fiecare an, în casa ta intră un hoț și îți ia televizorul, laptopul și niște bani. Te-ar enerva rău, nu? Cam tot așa e și cu impozitele. Ei bine, statul nu e hoț și impozitele trebuie achitate la timp pentru o bună funcționare a lucrurilor, dar când dai acei bani, senzația e aceeași – că te-ai lipsit de niște bunuri care ți-ar fi prins bine.

În fiecare an, ești obligat să achiți un anumit procent din veniturile tale drept impozite. Există însă o posibilitate de a scăpa de povara acestor impozite destul de mari. Stai liniștit, nu vei fi acuzat de evaziune fiscală. Soluția e să aderi la Moldova IT Park – o platformă virtuală care permite accesul la cele mai bune servicii și facilități din domeniul IT.

Scopul Parcului este de a susține industria IT și de a contribui la dezvoltarea acestui sector prin atragerea cât mai multor investiții străine și locale, prin crearea unui mediu economic sigur și prin promovarea unor politici guvernamentale flexibile.

Sună bine, nu? Mai ales că, pe lângă acestea, Moldova IT Park contribuie la crearea unor noi locuri de muncă, diminuează barierele birocratice, facilitează perfectarea actelor pentru imigranți și, cel mai important, îți reduce considerabil povara fiscală.

Cine poate să adere la Moldova IT Park?

Orice persoană juridică sau fizică (de exemplu un freelancer care și-a deschis o întreprindere individuală) poate să devină membru al Moldova IT Park dacă îndeplinește două condiții:

 • să fie înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova în calitate de subiect al activității de întreprinzător;
 • să desfășoare sau să planifice să desfășoare drept activitate principală (care generează cel puțin 70% din venitul din vânzări) una sau mai multe dintre activitățile eligibile pentru Moldova IT Park.

Îți vom divulga un mic secret! Cu cât mai mulți angajați ai, cu atât e mai bine, pentru că, după cum am menționat mai devreme, unul dintre scopurile Parcului este de a crea noi locuri de muncă.

Buuun…, dacă ai constatat că ești eligibil, probabil, te întrebi cum poți aplica la Moldova IT Park.

Cum are loc procesul de înregistrare?

Simplu! Tot ce trebuie să faci e să transmiți la adresa Administrației Parcului cererea completată și copiile scanate ale următoarelor acte:

 • Statutul companiei;
 • Extrasul din Registrul de stat al persoanei juridice;
 • Decizia privind înregistrarea persoanei juridice;
*În unele cazuri, mai e nevoie de copiile scanate ale Deciziilor privind modificările operate și procura.

Iar în decurs de 7 zile lucrătoare, vei obține un răspuns cu privire la decizia administrației Parcului. Dacă dosarul va fi acceptat, va trebui să semnezi contractual în termen de 30 de zile calendaristice. Altfel, va fi nevoie să o iei de la capăt.

Care sunt avantajele și oportunitățile înregistrării în cadrul Moldova IT Park?
 • Un regim fiscal preferențial

Nu va mai trebui să achiți o mulțime de impozite. Companiile membre ale Parcului plătesc lunar o taxă unică, în mărime de 7% din venitul obținut din vânzări. Acest procent însă nu trebuie să fie mai mic decât o sumă minima lunară per angajat. Suma minimă constituind 30% din salariul mediu pe economie (pentru anul 2022, 30% x 9 900 de lei = 2 970 de lei).

 • O administrare mai simplă a bugetului companiei

Datorită faptului că vei achita un singur impozit, vei realiza un singur transfer lunar și, drept urmare, nu vei avea nevoie de atâția angajați care să se ocupe de calcularea taxelor, așa că vei economisi timp și bani, iar noi, la DAD Accountant, știm cât de prețioase sunt aceste resurse. Totodată, va fi mult mai puțin probabil să se comită anumite erori în procesul de efectuare a obligațiunilor fiscale, ceea ce înseamnă că nu ți se vor aplica niciun fel de sancțiuni sau amenzi.

 • IT Visa

Conceptul de Visa IT presupune simplificarea procesului de perfectare a actelor de imigrare a specialiștilor IT străini. Altfel spus, vei putea angaja cetățeni străini legal și fără mari bătăi de cap.

 • Libertate

Odată ce Moldova IT Park este o platformă virtuală, orce rezident IT Park poate activa oriunde în Republica Moldova, fără a fi limitat la o anumită locație.

 • Condiții de muncă atractive pentru angajați

Pentru că nu vei mai fi nevoit să achiți o mulțime de impozite, vei fi capabil să oferi unele dintre cele mai bune salarii de pe piață și astfel, să-i convingi pe cei mai buni specialiști din IT să muncească pentru tine.

Totodată, chiar dacă vor fi scutiți de impozitele salariale, angajații vor beneficia de toate asigurările de stat de care beneficiază orice angajat care activează în economia națională (asistență medicală, asigurări sociale.) Venitul lunar asigurat constituie 68% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv (în 2022, 68% x 9 900 de lei = 6 732 de lei).

Citește și: Dividende: cât și când pot fi achitate?

Care sunt dificultățile cu care se confrunta companiile membre ale Moldova IT Park?
 • Plata cotizației lunare specificate în contract

Companiile care se înregistrează în Moldova IT Park se obligă să achite în contul administrației Parcului o cotizație lunară, care se calculează astfel:

La sfârșitul fiecărui an calendaristic, companiile membre trebuie să comunice administrației Parcului suma venitului pe care presupun că-l vor avea anul viitor, iar în baza acestei sume va fi calculate suma cotizației pentru anul următor. Problema e că prognosticurile nu întotdeauna corespund cu realitatea.

 • Prezentarea unui raport trimestrial

Companiile care s-au înregistrat în cadrul Moldova IT Park trebuie să elaboreze și să prezinte un raport trimestrial. Acest lucru presupune o evidență mai strictă a tranzacțiilor, timp și efort în plus.

 • Prezentarea rezultatelor verificării anuale

O altă dificultate ține de verificarea anuală. Fiecare companie rezident IT Park se obligă să fie supusă unei verificări anuale, realizate de o entitate de audit sau un auditor acreditat pe teritoriul Republicii Moldova și să prezinte rezultatele verificării până la data de 15 martie a anului următor anului supus verificării. Mai mult decât atât, tot compania e cea care va achita pentru acest serviciu și va selecta entitatea de audit. La DAD Accountant găsești servicii de audit, care îți vor facilita considerabil activitatea.

 • Înștiințarea regulată a administrației Parcului privind toate schimbările din actele statutare ale companiei.

Dacă intenționezi să schimbi administratorul companiei, adresa juridică sau să întreprinzi anumite modificări la denumirea companiei rezident IT Park sau în cadrul subdiviziunilor companiei etc., ești obligat să anunți despre aceste lucruri administrația Parcului.

Care sunt dezavantajele pentru angajații care lucrează în companii înregistrate în Moldova IT Park?

Chiar dacă angajații companiilor membre ale Moldova IT Park se bucură de un șir de avantaje, precum salariile competitive și asigurările sociale de stat, munca în cadrul acestor companii are și anumite aspecte mai neplăcute. În mare parte, dezavantaje țin de caracterul asigurării medicale și sociale. Astfel, indiferent de salariul pe care îl are angajatul în cadrul companiei, indemnizația pentru concediul de îngrijire a copilului, precum și asigurarea medicală sau alte asigurări sociale de stat se calculează în baza salariului mediu prognozat pe economie din anul respectiv, pentru perioada cât a fost angajat la compania din cadrul Park IT, în proporție de 68% (pentru anul 2022, salariul mediu pe economie e de 9 900 de lei).

De asemenea, angajații nu vor beneficia de scutiri, iar scutirile neutilizate nu pot fi transmise către soț/soție.

Concluzii

Avantajele de care se bucură angajații companiilor membre ale Moldova IT Park însă, credem noi, sunt net superioare dezavantajelor. În plus, fiecare persoană e în măsură să decidă pentru el, odată ce compania e obligată să-și anunțe lucrătorii despre aceste aspecte înainte de a obține statutul de rezident al Parcului IT, iar dacă e vorba de angajați noi, înainte de a semna contractul individual de muncă.

Moldova IT Park și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018 și este primul și unicul parc IT virtual din țara noastră. În prezent, platforma numără peste 1 000 de rezidenți activi, 182 de companii cu capital străin și peste 15 000 de angajați, iar venitul prognozat pentru anul 2022 este de aproape 8 miliarde de lei.

Încă mai stai pe gânduri dacă merită să fii rezident IT Park?

Nu ezita să ne contactezi pentru a afla mai multe detalii și pentru a lua cea mai avantajoasă decizie!