Servicii de contabilitate pentru ONG-uri - Servicii de contabilitate

Servicii de contabilitate pentru ONG-uri

22.11.2022

Contabilitatea este un lucru necesar pentru oricine care desfășoară o activitate economică, inclusiv pentru ONG-uri. Chiar dacă nu ai profit, iar banii organizației vin, în mare parte, din donații, oricum ai nevoie de cineva care să ducă evidența acestor bani, să întocmească rapoarte și dări de seamă și să te ajute să-ți gestionezi resursele cât mai eficient.

De ce un ONG are nevoie de contabilitate

Pentru întocmirea și prezentarea rapoartelor solicitate de sponsori

După cum bine știi, banii ONG-urilor provin, de obicei, din donații. Uneori, e vorba de niște finanțatori care donează pentru un anumit proiect, banii mai pot proveni din cotizațiile de membru sau din anumite subvenții guvernamentale. În orice caz, toți acești oameni care îți dau bani vor să se asigure că tu îi folosești așa cum le-ai promis (pentru proiectul x, pentru a ajuta o comunitate etc.) Finanțatorii pot solicita diferite raportări trimestriale, semestriale sau anuale, care să reflecte cheltuielile, să arate la ce etapă se află proiectul, dacă se respectă bugetul etc. Iată pentru realizarea acestor raportări ai nevoie de o echipă cu experiență în contabilitate și finanțe.

Pentru asigurarea transparenței și pentru prezentarea dărilor de seamă către stat

Pe lângă finanțatori, va mai trebui să prezinți anumite dări de seamă și organelor de stat. Odată ce activezi pe teritoriul Republicii Moldova, cei de la fisc vor dori să știe cu ce anume te ocupi și pentru ce scopuri folosești banii. Contabilitatea te ajută să fii transparent și să ai la mână toate actele necesare pentru a demonstra acest lucru oricui va fi nevoie (statului, partenerilor, sponsorilor, beneficiarilor etc.)

Ca să-ți poți gestiona eficient resursele și să achiți salariile corect

Un alt motiv pentru care ONG-urile au nevoie de servicii de contabilitate este pentru a se încadra în bugetele prestabilite. Pentru fiecare proiect, este stabilit un anumit buget. De aceea, trebuie să știi foarte bine unde și pe ce se duc banii. În așa mod, te asiguri că nu depășești bugetul și nici nu-ți rămân bani necheltuiți. Pentru că dacă îți rămân, iarăși nu e bine. Iese că, din start, nu s-a calculat corect bugetul.

Dacă lucrezi concomitent la mai multe proiecte și gestionezi mai multe bugete/conturi bancare, contabilitatea ar trebui să fie ținută pentru fiecare proiect separat. De asemenea, trebuie să ții cont dacă anumiți membri ai ONG-ului lucrează în paralel la câteva proiecte. Acest aspect este important, în special, pentru calcularea corectă a salariilor.

ONG-urile au nevoie de o contabilitate specifică

Pentru fiecare gen de activitate, evidența contabilă poate fi dusă diferit.

Evidența contabilă pentru ONG-uri se duce un pic mai diferit față de evidența contabilă pentru celelalte forme de organizare juridică. De ce? Sunt mai multe motive, iar principalele țin de scopul serviciilor prestate și de sursele de venit. După cum bine știi, aceste organizații nu urmăresc obținerea unui profit, iar banii lor provin din donații, granturi, cotizații de membru sau subvenții guvernamentale etc.

Ce este un ONG?

Acum că ne-am clarificat de ce un ONG are nevoie de servicii de contabilitate, hai să vedem care entități pot fi considerate ONG-uri.

Organizațiile nonguvernamentale (ONG) sunt niște entități constituite de persoane fizice sau juridice, care desfășoară activități pentru un anumit scop nobil. În Republica Moldova sunt ONG-uri care militează pentru drepturile copiilor, pentru drepturile femeilor, ONG-uri care luptă împotriva violenței și a traficului uman, ONG-uri care ajută anumite categorii sociale etc.

ONG-urile pot avea trei forme:

Asociațiile obștești

Asociația obștească este o organizație necomercială, independentă de autoritățile publice, formată benevol de cel puțin trei persoane fizice și/sau juridice (asociații obștești), asociate prin comunitate de interese și având drept scop realizarea, în condițiile legii, a unor drepturi legitime.

Fundațiile

Fundația este o organizație apolitică, necomercială, fără membri, înființată în baza actului de constituire de către una sau mai multe persoane fizice și/sau juridice. O fundație dispune de un patrimoniu distinct și separat de patrimoniul fondatorilor, care este destinat atingerii scopurilor prevăzute în statutul organizației.

Federațiile

Federația este o uniune formată din două sau mai multe asociații sau fundații care urmăresc scopuri comune.

Citește și: Cum DAD Accountant poate ajuta Organizațiile Necomerciale

Servicii-contabilitate-ong_DAD-Accountant-2

Ce presupune evidența contabilă a ONG-urilor?

Contabilitatea financiară ține de întocmirea rapoartelor financiare și fiscale:

 • bilanțuri contabile;
 • situații financiare;
 • declarații fiscale etc.

Aceste acte sunt destinate, în mare parte, utilizatorilor externi (fondatorilor, membrilor, beneficiarilor serviciilor ONG-ului; organelor publice de statistică, organelor de control, partenerilor, sponsorilor etc.) și de aceea au un caracter public.

Contabilitatea managerială constă în analiza și interpretarea informației oferite de contabilitatea financiară. În cadrul ONG-urilor, e vorba de informații ce țin de:

 • bugetele și executarea lor;
 • analiza încasărilor și a plăților de mijloace bănești;
 • disponibilitățile resurselor materiale;
 • analiza fondurilor;
 • planificarea plăților fiscale etc.

Aceste informații se prezintă sub forma unor rapoarte interne și sunt destinate utilizatorilor interni ai organizației (fondatorilor, administratorului, echipei manageriale etc.)

Ce includ serviciile contabile pentru ONG-uri oferite de DAD Accountant    

 • întocmirea rapoartelor interne;
 • elaborarea bilanțului contabil și a altor rapoarte financiare;
 • pregătirea și prezentarea dărilor de seamă către fisc;
 • evidența contabilă a plăților, încasărilor etc.

De ce să alegi serviciile de contabilitate pentru ONG-uri de la DAD Accountant?

 • Pentru că avem o experiență de peste 6 ani în domeniu și prestăm servicii de contabilitate atât asociațiilor comerciale, cât și ONG-urilor;
 • Cunoaștem particularitățile contabilității pentru ONG-uri, iar specialiștii noștri sunt la curent cu toate modificările legislative;
 • Venim cu un preț personalizat (în funcție de volumul de muncă pe care îl vor avea contabilii noștri);
 • La DAD Accountant, ai o întreagă echipă de specialiști – contabil-șef, contabili și chiar analiști financiari și directori financiari, dispuși să te sprijine în procesul de muncă.

Așa că, dacă ești administratorul sau fondatorul unui ONG și ai nevoie de mai multe informații la acest subiect, noi ți le oferim și te ajutăm cu servicii de contabilitate sigure, transparente și accesibile.