Genuri de activitate antreprenorială - Servicii de contabilitate

Genuri de activitate antreprenorială

16.08.2022

Dacă ești la început de cale și urmează să-ți înregistrezi afacerea, trebuie să știi că ai nevoie să-ți alegi un gen de activitate sau mai multe genuri de activitate, în funcție de scopurile propuse. Totodată, de asta au nevoie și cei cu mai multă experiență, care vor să-și extindă afacerea, să presteze servicii noi sau să producă altceva.

Pentru că în ultima perioadă tot mai mulți clienți ne întreabă despre genurile de activitate, unde le pot găsi și de unde le pot selecta, ne-am gândit să te scutim de căutări prin toate amintirile lui nenea Google și să-ți punem la dispoziție Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (versiunea 2), unde poți găsi foarte ușor principalele ramuri ale economiei, denumirea genurilor de activitate și indicii acestora. Înainte de asta însă, haideți să vedem ce este genul de activitate și pentru ce ai nevoie de această clasificare.

Ce înseamnă gen de activitate

Ei bine, odată ce Republica Moldova nu e o planetă aparte și ne dorim să avem acces la piețele externe de desfacere, trebuie să facem tot posibilul pentru a corespunde standardelor internaționale din toate punctele de vedere. Astfel, pentru o bună funcționare a pieței și pentru a asigura accesul la toate informațiile statistice necesare, a fost elaborat Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei.

Și totuși ce înseamnă genuri de activitate? O categorie de activități în producția căreia predomină același tip de produse sau același tip de servicii. De exemplu, să presupunem că ai o livadă de meri. Merele le vinzi angro unei fabrici. În același timp, un concurent al tău, care, de asemenea, are o livadă de meri, deține și o mini fabrică unde face suc din merele cultivate. Astfel, el vinde atât mere proaspete, cât și suc. Păi uite, pentru că producția ta constă predominant din mere, te vei încadra în genul de activitate Cultura fructelor (clasa 01.13). În cazul concurentului tău, va ieși că el desfășoară două genuri de activitate: Cultura fructelor (clasa 01.13) și Prepararea sucurilor din fructe și legume (clasa 15:32).

Citește și: Servicii de contabilitate pentru stomatologii

genuri-de-activitate-afacere_DAD-Accountant-2

De ce ai nevoie să alegi genul de activitate din Clasificator

Nu e ca și cum dacă nu ai ști genul în care se încadrează activitatea pe care o desfășori, n-ai mai putea cultiva mere sau orice altceva faci tu. Nu. De fapt, ai nevoie de această informație pentru a-ți înregistra afacerea și pentru a putea furniza date corecte organelor de control.

Când apare această necesitate?

Atunci când vrei să-ți înregistrezi afacerea, pentru că trebuie să ai inclusă informația despre genurile de activitate în statutul companiei. Sau atunci când apar anumite modificări ulterioare (fie că îți extinzi afacerea și scoți un nou produs sau prestezi un nou serviciu, fie îți schimbi direcția și începi să produci altceva sau să prestezi un alt serviciu).

Consultă Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (versiunea 2) și află care sunt principalele genuri de activitate!

Biroul Naţional de Statistică // Clasificări şi nomenclatoare (gov.md)

genuri-de-activitate-afacere_DAD-Accountant-3