- Altele
Ce întrebări să pui înainte de a externaliza contabilitatea
- 2024-10-23
Dacă ai ajuns aici, înseamnă că ai decis deja să externalizezi contabilitatea. Deci nu mai e nevoie să-ți demonstrăm avantajele...
Mai multUn business aduce un șir de beneficii – de la satisfacția de a face ceea ce-ți place și până la banii care te ajută să duci un mod de viață decent. Totuși, pe lângă beneficii, orice business implică și obligații. Obligații față de parteneri, față de angajați, față de clienți și față de stat. Principala obligație pe care o ai față de stat e să achiți impozitele: impozitul pe venit, impozitele pe salarii, TVA-ul, impozitul pe dividende etc. Iar astăzi vorbim anume despre cum se impozitează dividendele.
Dividendele sunt o parte din profitul companiei care revine fiecărui acționar în conformitate cu clasele și în funcție de numărul acțiunilor pe care le are. Dividendele se repartizează după reținerea la sursă a impozitului. De obicei, acestea se plătesc o dată pe an. Dar, dacă situația financiară a companiei permite, dividendele pot fi plătite și mai des.
Profitul unei companii este diferența dintre încasările efective și totalul cheltuielilor ce țin de activitatea companiei. Iar dividendele reprezintă acel procent din profit care urmează să fie repartizat acționarilor companiei.
Persoanele și firmele care achită dividende acționarilor (asociaților) săi pe parcursul perioadei fiscale achită ca parte a impozitului o sumă egală cu 12% din profitul perioadei fiscale în curs, din care se vor achita dividende. Dacă compania nu e plătitoare de TVA, va achita drept impozit pe venit – 4% din venitul operațional obținut în perioada fiscală de declarare. Indiferent dacă acționarii sunt persoane fizice sau juridice. Acest impozit se achită la buget până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost efectuate plățile în contul dividendelor.
Totodată, în afară de cele 12% din profit, aceste persoane și entități trebuie să rețină, să declare și să plătească la buget un impozit pe dividende. În cazul în care dividendele se achită în folosul unor persoane fizice rezidente, mărimea acestui impozit este de:
Dacă dividendele se achită în folosul unor persoane juridice rezidente, mărimea impozitului pe dividende constituie:
Notă! Din data de 01 ianuarie 2021, dividendele primite de persoanele juridice rezidente de la alte persoane juridice rezidente constituie venit neimpozabil, cu excepția dividendelor aferente profitului nerepartizat obținut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv, pentru care este stabilită cota de 15%.
De cele mai multe ori, dividendele se plătesc la sfârșitul anului calendaristic. Dar în anumite situații, dividendele pot fi retrase și în avans (semestrial sau chiar trimestrial). Important e să te asiguri că afacerea ta este profitabilă.
Indiferent de momentul în care alegi să retragi și să împarți dividendele acestea se impozitează la fel. Adică:
Citește și: Ce să faci după anularea patentei de întreprinzător
Aceleași cote și aceleași condiții sunt valabile și în cazul dividendelor repartizate persoanelor nerezidente.
Notă! Dacă un tratat internațional care reglementează impozitarea sau include norme care reglementează impozitarea, la care Republica Moldova este parte, stipulează alte reguli și prevederi decât cele prevăzute de legislația fiscală, se aplică regulile și prevederile tratatului internațional.
Dividendele pe care o persoană (fizică sau juridică) rezidentă le primește de la o companie din afara Republicii Moldova se impozitează cu 12%. Asta dacă între Republica Moldova și țara respectivă nu a fost încheiată o Convenție pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital.
Notă! Dacă însă o astfel de convenție există, se aplică regulile și prevederile tratatului internațional.
Persoanele fizice nerezidente care deschid o companie în Republica Moldova și doresc să extragă în numerar profitul obținut achită un impozit pe dividende de 18% (12% sau 4%, în calitate de persoană juridică (în funcție de baza de impozitare a companiei) și 6% în calitate de persoană fizică).
Totodată, dacă acționarii sunt și ei nerezidenți, s-ar putea să fie obligați să achite un anumit impozit pe venit în țara lor de origine. De aceea e bine să afli dacă între țara lor și Republica Moldova există vreo Convenție pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital.
Vezi aici cu ce țări Republica Moldova are semnate tratate pentru evitarea dublei impuneri.
Mai multe informații despre prevederile acestor tratate găsești aici sau contactează-ne și hai să stabilim o întrevedere.
Un alt aspect important ce ține de impozitul pe dividende este momentul în care acesta trebuie să fie plătit.
Astfel, potrivit legii, orice companie care repartizează dividende trebuie să calculeze și să achite impozitul pe dividende până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost împărțite dividendele.
În ultima perioadă însă, băncile au început să solicite dovada achitării acestui impozit înainte de a elibera banii pentru dividende. Așa că și impozitul pe dividende trebuie achitat din timp.
Cam asta e tot ce ține de subiectul impozitului pe dividende. Dacă mai ai întrebări sau dacă ai vrea să te ajutăm cu contabilitatea, contactează-ne! Muncim în domeniu de mai bine de 6 ani. Specialiștii noștri cunosc toate dedesubturile și te pot scuti de grijile inutile legate de achitarea impozitelor, rapoarte financiare și alte chestii ce țin de contabilitate.