- Consumerism și comerț
Servicii de contabilitate pentru afacerile din comerț
- 2023-10-26
În ultimii ani, tot mai mulți antreprenori sunt tentați să-și deschidă o afacere în domeniul comerțului. Asta, în mare parte,...
Mai multSe știe deja că la 1 iulie 2023 va expira termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei. Dar nu trebuie să intrăm în panică. Deținătorii de patente nu sunt lăsați în voia sorții. Ei au o alternativă destul de bună. În acest articol îți spunem ce să faci după anularea patentei de întreprinzător și care e soluția propusă de autorități.
Autoritățile au decis anularea patentei de întreprinzător, pentru că activitățile desfășurare în baza patentei, practic, nu pot fi controlate de stat. Iar cest fapt, pe termen lung, influențează negativ economia națională. Cum? Iată câteva exemple:
Dezvoltarea e posibilă doar prin investiții. Odată ce activitățile desfășurate în baza patentei de întreprinzător nu pot fi controlate de stat, acestea nu pot beneficia de investiții din partea statului sau din partea investitorilor străini. Nimeni nu va investi într-un sector nesigur, fără să știe cum urmează a fi gestionate resursele investite.
Autoritățile nu pot monitoriza veniturile din vânzări ale deținătorilor de patente. Asta înseamnă că cei care activează în baza patentelor se pot eschiva cu ușurință de la achitarea impozitelor. Pot vinde de o sumă mai mare și să declare o cu totul altă sumă. Da, tu poți fi responsabil, dar nu toți sunt la fel.
Deținătorii de patente beneficiază de un șir de avantaje datorită regimului patentei. Printre acestea se numără: economii fiscale, costuri administrative mai mici, vânzări nemonitorizate, lipsa controalelor fiscale etc. În același timp, ceilalți antreprenori nu se bucură de aceste avantaje. Iar asta înseamnă condiții neechitabile pentru diferite forme de antreprenoriat.
Practic, statul nu poate controla întreprinzătorii care activează în baza patentei. Nimeni nu le cere actele de proveniență a mărfurilor vândute. Iar asta înseamnă că pe piață pot ajunge mărfuri de contrabandă sau mărfuri falsificate.
Odată ce pe piață pot ajunge produse falsificate sau de contrabandă, primii care vor avea de suferit vor fi consumatorii. Dar pentru că autoritățile nu pot gestiona acest aspect, nu vor putea nici să-i protejeze pe consumatori.
Dacă te întrebi ce să faci după anularea patentei de întreprinzător, există o alternativă destul de bună. După 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă va putea fi înlocuită cu un regim simplificat de activitate independentă.
Astfel, vei continua să-ți desfășori activitatea ca persoană fizică. Tot ce se va cere de la tine este:
Drept urmare, nu va trebui să înregistrezi o întreprindere și nu vei avea nevoie de un contabil. Asta, bineînțeles, dacă vrei să continui să activezi ca persoană fizică.
Activitatea independentă este reglementată de capitolul 102 al titlului II din Codul fiscal, ca o formă simplă de organizare a evidenței activității cu minimum obligații de raportare la Serviciul Fiscal de Stat.
Activitatea independentă este activitatea de comerț desfășurată de o persoană fizică rezidentă doar în mod individual, fără a constitui o formă organizatorico-juridică, în urma desfășurării căreia se obține venit.
Pentru înregistrarea activității independente, e nevoie să depui o cerere corespunzătoare la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat, în a cărui rază teritorială de deservire se află adresa ta de domiciliu.
În afară de cerere, mai trebuie să prezinți și următoarele acte:
Citește și: Ce impozite achită rezidenții IT Park
Chiar dacă, la prima vedere, anularea patentei de întreprinzător complică activitatea deținătorilor de patente, lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, pe termen lung, această decizie va aduce beneficii atât comercianților care astăzi activează în baza patentei, cât și economiei naționale.
Anularea patentei înseamnă:
Notă! În cazul patentei de întreprinzător, veniturile din vânzări ale titularului acesteia nu trebuie să depășească 300 000 lei într-o perioadă de 12 luni consecutive.
Cam astea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știi dacă activezi în baza patentei. Dacă însă consideri că această opțiune nu ți se potrivește, oricând poți alege să-ți înregistrezi un S.R.L. și să activezi ca persoană juridică. În acest caz, suntem la dispoziția ta oferindu-ți servicii de contabilitate în regim outsourcing. Pentru mai multe informații, contactează-ne!