Contabilitate pentru companiile de creditare și asigurări - Servicii de contabilitate
servicii de creditare și asigurări

Contabilitate pentru companiile de creditare și asigurări

23.04.2024

În 2021, în Moldova activau în jur de 800 de companii din sectorul activități financiare și de asigurări. Aici vorbim de activități de intermedieri monetare, creditare, leasing financiar, activități de asigurare și reasigurare, activități de intermediere a tranzacțiilor financiare, activități de evaluare a riscului de asigurare și a pagubelor etc. Deci chiar e un domeniu foarte divers. Așa că astăzi venim cu un articol despre specificul contabilității pentru afacerile care prestează servicii de creditare și asigurări.

De ce companiile de creditare și asigurări au nevoie de contabilitate

Toate companiile care își propun să activeze transparent au nevoie de contabilitate. Iar companiile din domeniul serviciilor financiare și de asigurări nu sunt o excepție. O contabilitate dusă corect le permite afacerilor din această industrie să activeze legal, să achite în timp util toate taxele și impozitele și astfel, să evite orice penalități din partea instituțiilor de stat.

Totodată, contabilitatea ajută aceste afaceri să-și planifice activitatea într-un mod cât mai eficient și să-și realizeze obiectivele financiare. În ce mod? Prin faptul că se ocupă de documentarea informațiilor ce țin de veniturile și cheltuielile companiei. Iar aceste informații pot ajuta antreprenorii să stabilească corect prețurile și să țină sub control cheltuielile. Totodată, le ajută cu tot ce ține de raportarea către instituțiile statului.

Companiile de creditare și asigurări. Aspecte contabile importante

Dacă e să vorbim la general, contabilitatea e cam aceeași pentru toate genurile de activitate. Totuși, dacă e să analizăm mai de aproape, vedem că în diferite domenii contabilitatea are anumite particularități specifice la care trebuie de acordat o atenție sporită.

Contabilitatea în sectorul serviciilor de creditare și de asigurări implică particularități specifice care sunt influențate de operațiile economice specifice ale acestui sector. Aceste particularități includ înregistrarea contabilă a operațiilor din asigurarea directă și reasigurare, gestionarea rezervelor tehnice de asigurare și prezentarea situațiilor financiare ale societăților de asigurări, precum și înregistrarea contractelor de credit, calcularea dobânzilor, provizioanelor și raportarea trimestrială/anuală a portofoliului.

Iată câteva aspecte contabile la care ar fi bine să fii atent dacă activezi în domeniul serviciilor de creditare și de asigurări:

Reglementări specifice

Afacerile din sectorul financiar și de asigurări sunt supuse unor reglementări specifice emise de autoritățile competente (Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare etc.). Drept urmare atunci când vorbim de raportarea financiară, evaluarea activelor și pasivelor, precum și alte aspecte contabile, este esențial să se respecte aceste reglementări.

Contabilitatea instrumentelor financiare

Afacerile din acest sector pot avea instrumente financiare complexe, cum ar fi active financiare, derivate sau titluri de valoare. Contabilitatea acestor instrumente implică evaluarea și înregistrarea corectă a acestora în conformitate cu standardele contabile aplicabile.

Rezerve și provizioane

În sectorul financiar și de asigurări e important să se acorde atenție sporită constituirii rezervelor și provizioanelor. Acestea pot include rezerve pentru riscuri și cheltuieli, provizioane pentru pierderi de credit sau alte provizioane specifice activității desfășurate.

Raportarea către autorități

Afacerile din sectorul financiar și de asigurări sunt adesea supuse unor cerințe de raportare extinse către autoritățile de reglementare (Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare). Raportarea poate include rapoarte financiare periodice, rapoarte privind riscurile și solvabilitatea, precum și alte rapoarte specifice.

creditare și asigurări

Audit și control intern

Un alt aspect important pentru companiile care desfășoară activități financiare și de asigurări este auditul și controlul intern. Pentru a se asigura integritatea și acuratețea informațiilor financiare, este important să se implementeze proceduri și politici adecvate de audit și control intern.

Citește și: Optimizarea fiscală în 2024 – ce soluții ai?

Specialistul DAD – despre companiile de creditare și asigurări

Am discutat despre acest subiect cu Olesea Bagautdinova, manager fiscal la DAD Accountant. Ne-am axat mai mult pe companiile de creditare nebancară. Am întrebat-o despre importanța contabilității pentru aceste afaceri, despre specificul contabilității în sectorul respectiv și despre serviciile DAD Accountant pentru companiile care desfășoară acest gen de activitate.

Cât de importantă e contabilitatea pentru companiile de creditare și asigurări?

Contabilitatea este deosebit de importantă pentru companiile care desfășoară activități financiare și de asigurări din mai multe motive. Pe scurt, o contabilitate bine pusă la punct ajută companiile din acest sector să activeze conform reglementărilor legale, să-și poată evalua performanța financiară și să furnizeze rapoarte financiare precise și transparente. Totodată, contabilitatea îi ajută pe manageri să ia decizii bazate pe cifre, să gestioneze riscurile și să-și crească afacerea.

Dacă evidența contabilă nu este dusă corect, compania se expune la mai multe riscuri precum: penalități, decizii incorecte, gestionare ineficientă a riscurilor și raportare financiară inexactă.

Pentru companiile de creditare nebancară este important să fie dusă evidența împrumuturilor acordate după fiecare persoana în parte și după fiecare contract separat. De asemenea, e important să fie calculată dobânda și comisionul pentru acordarea creditului tot per fiecare persoană conform condițiilor indicate în contract. Trebuie să înregistrezi încasările pentru achitarea tot per fiecare persoana și contract. Totodată, se formează lunar provizionul pentru neachitare.

Prin ce se deosebește contabilitatea pentru companiile de creditare și asigurări de contabilitatea pentru companiile din alte domenii?

Contabilitatea pentru aceste afaceri se deosebește de contabilitatea pentru companiile din alte domenii prin faptul că are anumite particularități:

  • Reglementări specifice;
  • Instrumente financiare complexe;
  • Rezerve și provizioane specifice;
  • Raportare către autorități;
  • Gestionarea riscurilor financiare și de asigurare;
  • Audit și control intern;
  • Evaluarea activelor și pasivelor
  • Contabilitatea cheltuielilor și veniturilor specifice etc.

Când vorbim de companiile de creditare nebancară, contabilitatea se deosebește doar în ceea ce ține de acordarea creditelor și formarea provizionului pentru neachitare. În rest – e ca la un SRL obișnuit.

Ce facem noi, la DAD, pentru companiile de creditare și asigurări?

DAD are grijă ca să fie înregistrat fiecare contract în parte. De asemenea, să fie calculat provizionul pentru neachitare în funcție de categoria împrumutului (riscul de recuperare – standarde, supravegheate, substandarde, dubioase, compromise).

Totodată, noi, la DAD Accountant, avem grijă să prezentăm toate rapoartele financiare la Banca Națională și la alte organe de stat.

Contabilitate pentru afacerile din serviciile de creditare și asigurări

Dacă ai o afacere în domeniul serviciilor financiare sau a asigurărilor, ai trei opțiuni în ceea ce ține de contabilitate. Poți angaja un contabil in house. Poți colabora cu o firmă de contabilitate în regim outsourcing. Sau poți îmbina aceste două opțiuni. Adică, să angajezi o persoană care să se ocupe de introducerea documentației primare și să elibereze facturi. Iar, în paralel, să colaborezi cu o companie de contabilitate care să aibă grijă de restul aspectelor. Contactează-ne și află mai multe detalii despre serviciile noastre sau vezi aici care e prețul serviciilor noastre de contabilitate.

Citește și: Cum ne asigurăm că clienții înțeleg informațiile contabile

Autori:

Olesea Bagautdinova, expert
Cristina Malache, copywriter