Ce sunt accizele și care afaceri sunt obligate să le achite

Ce sunt accizele și care afaceri sunt obligate să le achite

27.12.2022

Există impozite și taxe pe care trebuie să le achite orice antreprenor, indiferent de domeniul în care activează. Dar există și impozite care nu sunt obligatorii pentru toată lumea și care se plătesc doar pentru anumite categorii de mărfuri. Un astfel de impozit este și acciza. În rândurile ce urmează o să-ți spunem ce sunt accizele și care afaceri sunt obligate să le achite.

Ce sunt accizele

Acciza este un impozit indirect, care se percepe asupra anumitor categorii de bunuri de consum. Aceste categorii de bunuri diferă de la stat la stat. De exemplu, în Republica Moldova, acciza se percepe asupra următoarelor mărfuri:

 • alcool etilic şi băuturi alcoolice;
 • tutun prelucrat (ţigarete cu filtru şi fără filtru, rezerve din tutun pentru dispozitive de încălzire a tutunului, trabucuri şi ţigări de foi, tutun pentru fumat);
 • petrolul şi derivatele lui;
 • caviar şi înlocuitori de caviar;
 • parfumuri şi apă de toaletă;
 • îmbrăcăminte din blană;
 • anumite mijloace de transport și alte mărfuri specificate aici.

Cine e obligat să achite accizele

Acum că ți-am explicat ce sunt accizele, hai să vedem cine trebuie să achite aceste impozite:

a) persoana sau întreprinderea care care produce şi/sau prelucrează mărfuri supuse accizelor pe teritoriul Republicii Moldova și are rolul de antrepozitar autorizat;

Exemplu:

Ion vrea să-și deschidă o afacere și să producă vin spumant. Pentru că vinul spumant intră în categoria mărfurilor supuse accizelor, Ion va trebui să plătească și acciza.

b) persoanele juridice şi persoanele fizice care importă mărfuri supuse accizelor;

Exemplu:

Compania lui Alex vinde în Republica Moldova cartușe și rezerve pentru țigarete electronice produse în China. Întreprinderea chineză care produce cartușele și rezervele pentru țigarete electronice le păstrează într-un antrepozit autorizat până când le expediază în Republica Moldova în baza așa-numitului regim suspensiv de accize.

Prin urmare, întreprinderea chineză nu trebuie să plătească accize în țara sa. Când compania lui Alex primește marfa, cartușele și rezervele pentru țigarete electronice devin disponibile pentru consum. Iar acest fapt duce la ridicarea regimului suspensiv de accize. Astfel, compania lui Alex trebuie să plătească accizele în funcție de cota aplicabilă în Republica Moldova.

Cum se achită accizele

În caz că, până acum nu știai ce sunt accizele și te gândești că ar trebui să stai undeva în rând ca să le achiți sau să completezi niște formulare pentru a le plăti online, află că accizele sunt niște impozite indirecte, adică, sunt deja incluse în prețul final al produselor. Asta înseamnă că se achită de către afacerea care importă în avans, același principiu ca la TVA. De asemenea, dacă se produce în țară, se achită în avans, în momentul vânzării.

Citește și: Când nu ai nevoie de management financiar

Ce sunt accizele și care afaceri sunt obligate să le achite

Când ești scutit de achitarea accizelor chiar dacă imporți sau produci mărfuri supuse accizelor

Uneori, deși ai de-a face cu mărfuri supuse accizelor, ești scutit de achitarea acestui impozit. Asta se întâmplă în următoarele situații:

 • Ești o persoană fizică și imporți mărfuri de uz sau consum personal (limita neimpozabilă constituie 300 de euro pentru mărfurile introduse de către călătorii care folosesc transportul terestru și 430 de euro pentru mărfurile introduse de către călătorii care folosesc transportul aerian sau maritim);
 • Ești o persoană fizică și introduci mărfuri în cadrul tranzacţiilor comerciale (B2C), prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale în cazul în care mărfurile nu au caracter comercial, nu depăşesc limitele cantitative stabilite de legislaţie şi valoarea intrinsecă a acestora nu depăşeşte limita neimpozabilă de 200 de euro;
 • Totodată, nu vei achita impozite dacă imporți mărfurile supuse accizelor definite ca ajutoare umanitare. De exemplu, când se importă niște mașini de spălat ce urmează să fie donate unei case de copii sau unui azil de bătrâni, statul nu va percepe accize.

Vezi aici care sunt cotele accizelor în anul 2022.  

Concluzii despre ce sunt accizele și cine trebuie să le achite:

Acciza este un impozit care se achită indirect și este stabilit numai pentru anumite tipuri de mărfuri. Aceste tipuri de mărfuri diferă de la o țară la alta. De obicei, e vorba de bunuri de lux (bijuterii, blănuri, parfumuri, produse cosmetice etc.); mărfuri care pot crea dependențe (băuturi alcoolice tari, vinuri, țigări etc.); mărfuri care nu sunt de primă necesitate, ci asigură cumva o mai mare comoditate (automobile, diferite electrocasnice etc.)

În unele cazuri, achitarea accizelor este responsabilitatea persoanei sau a afacerii care produce mărfuri supuse accizelor. În alte cazuri, această responsabilitate îi revine persoanei sau afacerii care importă astfel de mărfuri.

Există situații când persoanele/afacerile pot fi scutite de achitarea accizelor.

Asta se întâmplă atunci când:

 • mărfurile supuse accizelor sunt oferite gratuit, cu titlul de donații;
 • când acestea sunt importate pentru uz sau consum personal și nu depășesc suma/cantitatea stabilită prin lege.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre accize sau alte impozite pe care trebuie să le achite afacerea ta, contactează-ne.

Ce sunt accizele și care afaceri sunt obligate să le achite